"Omdat we zien dat mensen in Mariënvelde maar ook in andere dorpen heel veel mogelijkheden hebben om dingen te ontwikkelen", stelt Ellen Penterman van zorgcoöperatie Mariënvelde. "Als je eenmaal aan de gang bent met elkaar, gaat het als een sneeuwbal door. Dan weten de mensen het heel goed met elkaar te regelen. Door daar op in te zetten, zie je dit soort burgerinitiatieven ontstaan." Constantijn Cox van S-Cargoo is het met haar eens en hield maandag ook een positief standpunt aan. "Laten zien dat de Achterhoek innovatief is", zegt hij over de reden waarom hij met een stand aanwezig is in de BMV. "Dat er enorme innovatieve concepten uit deze contreien van het land komen."
Alle projecten die vertoond werden door middels van stands hebben als gemeenschappelijk doel om de Achterhoek leefbaar te houden. "Het is een heel rekbaar begrip", vindt Barry Kock van Etten2025. Hij wil dat de leefbaarheid zo goed mogelijk in stand wordt gehouden om verval tegen te gaan. "En dat geldt zeker voor een dorp als Etten, maar de hele Achterhoek heeft daarmee te maken." Volgens hem is het goed dat partijen tijdens de Toer kennis maken met andere projecten in de regio, om zo van elkaar te leren. "We hebben al gesprekken gehad met de initiatiefnemers uit Mariënvelde", aldus Kock. "Ervaringen uitwisselen, daar word je alleen maar beter van."
Achterhoek2020 gaf eind september al aan de agenda te willen herijken. Waar er de afgelopen jaren veel aandacht was voor de gevolgen van krimp, wil de regio nu juist een platform bieden aan
positieve ontwikkelingen.
Foto: REGIO8