Heijs vroeg hem met bewijzen te komen, of anders met een excuus. De bezwaarmaker, een omwonende van de recreatieplas, had in een brief geschreven dat bij hem 'vriendjespolitiek en corruptie in gedachten waren gekomen'. "Wat beweer ik dan? Ik ontken ten stelligste dat het een beschuldiging is", reageerde Mario Holkenborg, de omwonende in kwestie, en hij ging vervolgens andermaal in op de bezwaren. Die had Heijs echter al gehoord en gelezen. De voorzitter van de bezwarencommissie had hem al geadviseerd niet met modder te gooien en greep toen in: "Meneer Holkenborg, hier scheiden onze wegen. Dit is het einde van de hoorzitting."
Het was een tumultueuze afloop van een hoorzitting over een kwestie die al jarenlang speelt. "Sinds 2017 na de komst van de beachclub, is er sprake van overlast. Laat je niet in de luren leggen, ze zijn al vijf jaar lang de afspraken niet nagekomen", zo gaf Holkenborg aan. De hoorzitting was eigenlijk bedoeld voor de tijdelijke overgang van een ondersteunende naar een volwaardige horecavergunning, voor de periode tot 2023 dat de Beachclub Meer een bouwvergunning heeft voor het horecagebouw.
Overlast
De bezwaren van Holkenborg en Marjon Helder van Camping Sevink Molen spitsen zich vooral toe op de overlast na 22.00 uur; hangjongeren met speakers op het strand, die voor (geluids)overlast zorgen. Waar is de handhaving? Wat doen de gemeente en strandeigenaar Leisurelands daaraan? "Het geeft een gevoel van onveiligheid", stelden de bezwaarmakers. Daar sloot Jeroen Schreurs van de beachclub zich bij aan. "We hebben de politie zo vaak gevraagd vooral aan het begin van het seizoen stelselmatig streng op te treden, daarvoor kunnen wij niet verantwoordelijk worden gehouden", zei Schreurs, die er op wees dat ze de 'losse gasten' om 23 uur naar huis sturen en dat de 'besloten' gasten met een arrangement en polsbandje binnen nog doorgaan tot 00.30 uur.
'Maak er 22.00 uur van'
Helder was van mening dat daghoreca geen probleem is, maar dat de beachclub 22.00 uur zou moeten stoppen. Holkenborg sloot zich daar bij aan: "Je mag na zonsondergang ook niet meer op 't Hilgelo komen. Maak er 22.00 uur van en met een goede handhaving zijn de grootste bezwaren van de baan." Voorzitter Heijs vroeg een medewerker van de gemeente Winterswijk of er al was gedacht aan een 'bewakingsplan of veiligheidsplan'. "Daar hebben alle partijen belang bij." De medewerker antwoordde dat er wordt gewerkt aan een participatietraject met de buurt en Helder drong vooral op 'een heldere lijn' aan: "Geen grijs gebied zoals nu."
Aan de keukentafel
Holkenborg was er het liefst onderling uitgekomen met de drie eigenaren van de beachclub, dus zonder bezwarenzitting, maar hij sluit een gang naar de rechter ook niet uit. En hoe zat het nu met die vermeende beschuldiging? "Bengevoord en Schreurs hebben op 2 juli bij ons aan de keukentafel gezeten. De burgemeester erkende toen dat beiden bevriend zijn, maar dat de besluitvorming daar los van zou staan. Dat geloofde ik ook, maar drie dagen later lag de vergunning er en met al onze argumenten is niets gedaan. Dan denk ik: hier klopt iets niet", aldus Holkenborg, die wel aangaf niet te twijfelen aan de integriteit van de burgemeester.
Foto: REGIO8