Ulft, Netherlands

 

Aanleg van nieuwe N18 is officieel van start

Regio8 | 21 oktober 2016 14:38 | Aangepast op 21 oktober 2016 14:38

"Ik ben heel blij dat we nu eindelijk gestart zijn", aldus directeur-generaal Jan Hendrik Dronkers van Rijkswaterstaat. "Sinds de zeventiger jaren wordt er al over dit project gepraat. Ik denk dat heel veel mensen nu zeggen: 'eindelijk duidelijkheid', en we gaan nu echt beginnen." Voorzitter van Regio Achterhoek Annemieke Traag deelt zijn enthousiasme. "Het is echt superbelangrijk. Het geeft een enorme impuls aan de bereikbaarheid van de Achterhoek. Het is echt geweldig dat er eindelijk na veertig jaar begonnen wordt aan de nieuwe Twenteroute."

Aan Rijkswaterstaat en aannemer Noaber18 is het de taak om voor eind 2018 de flinke klus te klaren. Dronkers duidt de grootte van het project in cijfers: "336 miljoen euro is een heel bedrag, 27 kilometer weg is ook een omvangrijk getal, alleen al het aantal gronddossiers is driehonderd en het aantal opstallen dat weg moet is vijftig. Dus we hebben het echt over grote getallen", Hij doelt daarbij op het deel van Groenlo naar Enschede. Maar ook het deel tussen Groenlo en Varsseveld moet op termijn nog worden aangepakt. Traag: "Zodat we uiteindelijk vanaf Enschede, de A35, tot aan de A18/A12 een echt goede doorstroom hebben."

Werkzaamheden
Noaber18 is al een tijdje bezig met de voorbereidingen op de werkzaamheden. Zo zijn er al bomen gekapt, hulpbruggen geplaatst en gaat er nog archeologisch onderzoek worden uitgevoerd. Over enkele weken worden echter de eerste parallelwegen al aangelegd. "Doordat we die parallelwegen in het vrije veld kunnen bouwen, veroorzaakt dat minimale hinder" aldus projectmanager Rudolf van der Meulen. "Als die parallelweg klaar is gaan we pas met de nieuwe N18 beginnen. Dan hebben mensen wel wat omreistijd maar voor de rest worden ze niet gehinderd door onze bouwactiviteiten op de nieuwe N18."

Om die reden verwacht Van der Meulen ook dat de geplande einddatum van eind 2018 gewoon gehaald kan worden, ongeacht enige onvoorziene tegenslagen. "We werken met buffers, maar hebben ook allerlei parallele bouwstromen. Zodat als we ergens vertragen het ergens anders weer opvangen. Door straks de bouwweg te hebben, hebben we vrij spel om aan de slag te kunnen. Dan hebben we geen last van omgevingsinvloeden, wat vaak bij andere projecten tot vertraging kan leiden."

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Bussen en treinen gaan vaker rijden in Achterhoek

Jasper Hazelaar | 5 dec 2022 13:33

Van Gaal nodigt Achterhoekers uit bij training in Qatar

Remco Geurts | Rens van Schip | 8 dec 2022 17:25

Lees ook

Syriërs gepakt na vluchtpoging bij de grens

De bestuurder van een Duits busje is maandagavond opgepakt op verdenking van mensensmokkel. Hij ve...

Wildpark over de grens heet otter welkom

Voor het eerst in twee jaar tijd is er in Wildpark Anholter Schweiz over de grens bij Gendringen ee...

Snelweg A12 meerdere nachten afgesloten

De snelweg A12 gaat eind deze maand en begin december enkele nachten dicht vanaf Zevenaar richting...

Eerste Achterhoekse Pride Maand in 2022

De klankbordgroep Regenbooggemeentes Oost Gelre en Winterswijk wil de maand juni volgend jaar met ee...

REGIO8 blikt in vier jaaroverzichten terug op de meest opmerkelijke nieuwsfeiten van 2021 in de Acht...

Orion zonder winst uit voorbereiding

De volleyballers van Active Living Orion kijken terug op twee nederlagen in de voorbereiding op de t...