Aan beide zijden van de grens klinken de termen ‘klimaatvriendelijk’ en ‘klimafreundlich’. De gemeente Aalten heeft tien miljoen euro uitgetrokken voor de metamorfose van het Dinxperlose centrum, terwijl ook de gemeente Bocholt bereid is fors te investeren in hun nieuwe centrumplan voor Süderwick. Ze houden rekening met de plannen van de gemeente Aalten, aangezien de Heelweg aan Nederlandse kant en de Hellweg aan Duitse kant de twee centra over een afstand van 400 meter met elkaar verbinden.
“Om het leefklimaat te verbeteren, hebben we elkaar nodig om veranderingen in de grensregio door te voeren,” zei Alissa Rötker van Stadtplanung Bocholt vorig jaar, bij de start van de werkzaamheden in Dinxperlo. Wethouder Groters voegde toen toe dat hij graag het centrum van zijn dorp wil verbinden met Süderwick via een mooi aangelegde Heelweg.
Prins Clausplein krijgt een festivalsfeer
De medewerkers van Dusseldorp begonnen ruim een jaar geleden met de herinrichting van de Raadhuisstraat, Kerkstraat en Hogestraat. Bestaande bomen kregen meer ruimte voor hun wortels, terwijl andere bomen werden verplaatst. “Waar er vroeger zo’n 70 bomen stonden, zullen dat er straks 140 zijn,” vertelden wethouders Groters en Kok eerder. Winkeliers kunnen rekenen op subsidies om de gevels van hun panden te verfraaien en te verduurzamen. Momenteel werkt het team van infrabouwers aan het Prins Clausplein voor de Dorpskerk, dat wordt omgevormd tot een groen centrumpark.
Auto's worden verplaatst naar een verderop gelegen, geluidsarm en klimaatadaptief parkeerterrein bij de Aldi. Onder het brede pad naar de kerk is een krattenveld aangelegd om regenwater op te vangen tijdens extreme weersomstandigheden en om plantenborders druppelsgewijs van water te voorzien. Er komt ook een fontein met bedriegertjes voor verkoeling. In het toekomstige park zullen markten en dorpsactiviteiten plaatsvinden in een festivalsfeer. Süderwick is van plan om een vergelijkbare 'Komplettsanierung des Zentrums' door te voeren.
Weinig groen en saai centrum Süderwick
Tijdens een openbare informatieavond op 19 september constateerde Stadtplanung Bocholt dat het centrum van Süderwick weinig openbaar groen heeft en niet uitnodigt om te verblijven. “En het weinige groen dat er is, bevindt zich op privéterrein. Er is relatief weinig leegstand, maar de panden die leegstaan hebben een negatieve invloed op het dorpsbeeld. De straatruimte is saai en heeft geen aantrekkelijke inrichting.” Süderwick wil meer groen en een kleurrijker dorpsplein, met waterpartijen en zitmogelijkheden. Bomen zullen voor schaduw zorgen en zonnezeilen moeten extra sfeer creëren. “Net als wij gaan ook zij materialen hergebruiken,” aldus Erik Groters over de samenwerking met de Duitse collega's.
Duits-Nederlandse samenwerking gaat verder dan de centra
Gemiddeld overleggen beide gemeenten elke drie weken over de herinrichting van de centra. Hoewel de overheidsprocedures en aanbestedingsregels in beide landen verschillen, doen de gemeenten hun best om de plannen zowel ambtelijk als in de uitvoering op elkaar af te stemmen, zegt Groters. “Bocholt sluit hun plannen volledig aan op die van ons, en het lijkt erop dat ze verdergaan met het bouwteam dat hier al aan het werk is.” De Duitsers hebben Simon Böing-Messing aangesteld als coördinator, die de inwoners van Süderwick betrekt bij de samenwerking. Böing-Messing neemt ook deel aan de thematafels van het regiobestuur van de Achterhoek.
De Nederlands-Duitse samenwerking gaat echter verder dan alleen de centra. Aan Nederlandse zijde hebben projectleiders een cursus Duits gevolgd, terwijl de gemeente Bocholt al langer bezig is met Nederlands leren om de grensoverschrijdende samenwerking te bevorderen. Dinxperlo en Süderwick delen een gemeenschappelijke geschiedenis, die binnenkort ook prominenter zichtbaar zal zijn op de Heelweg/Hellweg, tussen de centra van beide dorpen.