Het project werd eerder dit jaar uitgerold over zes Achterhoekse plaatsen
"Gedurende een paar maanden kon het bouwen van hun eigen printer niet doorgaan vanwege corona", legt de organisatie uit over het verloop van het project. "In die tijd zijn de wel beschikbare printers ingezet voor het maken van onder meer 250 gelaatskappen voor de Ambulancedienst in de Achterhoek en voor het maken van vierduizend clips voor mondmaskers. Deze werden gebruikt door verpleegkundigen in het gebied van Deventer tot Winterswijk." Na juni zijn alle printers volgens 8RHK Ambassadeurs afgebouwd. Volgens de organisatie is er daarna ook druk gewerkt: "In september startte vervolgens de productie van houders voor sensoren voor diabetici en dan met name kinderen met diabetes."
Het project 3D printer Achterhoek startte in Winterswijk en is vorig jaar op initiatief van de Samenwerkende Industriële Kringen Achterhoek (SIKA) uitgerold over de hele regio (Aalten, Berkelland, Doetinchem, Ulft, Varsseveld en Winterswijk) in samenwerking met 8RHK ambassadeurs. "Nadat eerst twintig trainers zijn opgeleid en zelf een 3D printer bouwden, startten dit jaar ongeveer zestig jongeren tussen de acht en vijftien jaar met het bouwen van een eigen 3D printer. Bijna allemaal hebben ze laten zien dat ze niet alleen kunnen bouwen, ook een product kunnen bedenken, ontwerpen en daadwerkelijk printen."
Appeltaart
Naast dat de deelnemers tijdens de digitale sessie een diploma ontvingen en verrast werden met een appeltaart van het Graafschap College, spraken ook voetballer Klaas-Jan Huntelaar, muzikaal duo Suzan en Freek en zorgmedewerkers de deelnemers via een online toespraak lovend toe. Volgend jaar gaat het project verder met een nieuwe groep van circa tachtig jongeren in acht plaatsen in de Achterhoek. De organisatie wil zo nog meer jeugd betrekken bij de techniek.
Foto: REGIO8