(Op 9 december 2018 vond de schietpartij plaats)"Ik schoot twee keer achter elkaar omhoog",
verklaarde de Winterswijker al eerder in de rechtszaal. Dat gebeurde in een flat aan de Keizersdwarsweg in Winterswijk. Volgens hem was het nooit de bedoeling om iemand te raken. Dit laatste neemt de rechtbank mee in de strafoplegging, door te concluderen dat niet vaststaat dat de man bewust op agenten heeft geschoten. De straf valt lager uit dan de eis van de officier van justitie. Die vroeg om acht jaar cel voor de Winterswijker en een Arnhemmer die op de bewuste avond ook bij de schietpartij was. Naast poging tot doodslag werd beiden ook poging tot afpersing én verboden wapenbezit verweten.
De Arnhemmer is inmiddels op vrije voeten. Zijn straf, dertien maanden cel, valt een stuk lager uit dan de eis van het OM. Volgens de rechter kan alleen worden bewezen dat de man op de bewuste avond samen met de Winterswijker twee bewoners van de Keizersdwarsweg op een gewelddadige manier probeerde af te persen. Een derde verdachte, een 26-jarige vrouw uit Winterswijk, krijgt alleen een taakstraf van 80 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand voor vuurwapenbezit. Volgens de rechter lag het wapen dat bij het schietincident is gebruikt bij haar thuis. De vrouw raakte bij het schietincident zelf zwaargewond door een kogel.
Agenten stonden 'doodsangsten' uitBehalve de celstraffen moeten de mannen uit Winterswijk en Arnhem ook een schadevergoeding van 8000 en 9500 euro betalen aan de agenten. Eén van hen raakte op de bewuste avond gewond. Een steekwerend vest voorkwam dat een kogel in zijn lichaam terechtkwam. Het Openbaar Ministerie concludeerde eerder al dat de twee agenten die hun dienstwapen gebruikten, rechtmatig handelden. In de rechtszaal lieten de agenten eerder al weten doodsangsten te hebben uitgestaan bij het incident. De politie was afgegaan op een melding van twee Winterswijkers die zich bedreigd voelden. Toen er buiten geluiden te horen waren, ging een van de agenten poolshoogte nemen, waarna een vuurgevecht ontstond.
Beide agenten ondervinden nog dagelijks problemen door de gebeurtenis. Bij een van hen is posttraumatische stressstoornis (PTSS) vastgesteld, waardoor hij niet meer kan werken als agent. Zijn collega is nog wel actief bij de politie, maar ervaart nog dagelijks stress door de zaak. "De manier waarop ik mijn werk doe, is minder vanzelfsprekend geworden. Ik ben voorzichtiger en soms gespannen, en dat stoort mij. Toch wil ik dit werk blijven doen. Maar ik blijf elke dag bezig met het schietincident", vertelde hij bij de behandeling van de rechtszaak.
Foto: 112Achterhoek-nieuws.nl