Zwarte Cross

Mañana Mañana verplaatst naar augustus

Festival Mañana Mañana is door de Feestfabriek verplaatst naar het weekend van 12 tot en met 15 augustus, in plaats van de oorspronkelijk datum half juni. Op die manier willen de organisatoren de kans vergroten dat het evenement door kan gaan.

Lees verder

Zwarte Cross dit jaar mogelijk in september

De Zwarte Cross wordt dit jaar mogelijk verplaatst naar september. Dat bevestigt woordvoerder Pieter Holkenborg namens de Feestfabriek, het bedrijf dat het festival bij Lichtenvoorde organiseert.

Lees verder

Feestfabriek trekt de stekker uit STAMPPOT

De Feestfabriek, het bedrijf achter onder meer de Zwarte Cross, probeert niet langer een publieke omroep te starten onder de naam STAMPPOT. Het bestuur van de omroepvereniging heeft in overleg met de ledenraad besloten zichzelf op te heffen nadat de benodigde 50.000 leden niet werden behaald.

Lees verder

Feestfabriek start een eigen publieke omroep

De Feestfabriek, organisator van de Zwarte Cross en Mañana Mañana, heeft een eigen omroepvereniging opgezet. Als er voor 31 december 2020 vijftigduizend betalende leden worden geworven, krijgt STAMPPOT de status van aspirant-omroep.

Lees verder

Mañana Mañana brengt cannabisbier uit

Festival Mañana Mañana brengt maandag in samenwerking met bierbrouwerij de Bronckhorster een niet geestverruimend cannabisbier op de markt. De Groene Buizerd, zoals het groene gerstenat heet, heeft als belangrijkste ingrediënt een olie uit de hennepplant.

Lees verder

Zwarte Cross moet wachten op coronavaccin

De Zwarte Cross kan volgend jaar enkel doorgaan als er tegen die tijd een vaccin voor het coronavirus is gevonden. Dat laat minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport donderdag weten in een Kamerbrief.

Lees verder

De Zwarte Cross gaat dit jaar niet door

De Zwarte Cross kan dit jaar geen doorgang vinden. Dat is het gevolg van het besluit van het kabinet om het verbod op evenementen te verlengen van 1 juni naar 1 september.

Lees verder

Oproep tot #samensterk staan in Achterhoek

REGIO8 en de Zwarte Cross zijn gezamenlijk een initiatief gestart om in deze barre tijd een gevoel van positiviteit en verbondenheid te tonen in de hele regio. Om dat voor elkaar te krijgen worden inwoners opgeroepen om het groen van de Achterhoekse vlag overal zichtbaar te maken en #samensterk te staan.

Lees verder

Feestfabriek zet streep door Mañana Mañana

Festivalorganisator De Feestfabriek heeft maandag besloten om Mañana Mañana, dat gepland stond op 18 tot en met 21 juni in Vorden, dit jaar niet door te laten gaan. Over het al dan niet doorgaan van de Zwarte Cross wordt op een later moment een beslissing genomen.

Lees verder

Rockband Bökkers stopt in huidige formatie

Dialectrockband Bökkers stopt ermee in de huidige formatie. De band, die sinds het stoppen van Jovink de Zwarte Cross opende, houdt dit jaar een afscheidstournee.

Lees verder

Danny Vera en Chef’Special naar Zwarte Cross

De organisatie van de Zwarte Cross heeft 38 nieuwe namen bekend gemaakt voor het festival van dit jaar. Onder meer Chef’Special, Danny Vera en The Darkraver komen in juli naar Lichtenvoorde.

Lees verder

Eerste namen Zwarte Cross 2020 bekend

Zwarte Cross heeft donderdag de eerste namen bekend gemaakt voor de editie van dit jaar. Dropkick Murphys, Typhoon en Krezip komen onder meer naar het festival in Lichtenvoorde.

Lees verder

Zwarte Cross binnen half uur uitverkocht

Alle kaarten voor de Zwarte Cross van 2020 zijn wederom snel verkocht. Binnen een half uur waren alle tickets voor het festival in Lichtenvoorde de deur uit.

Lees verder

Caravankaarten Zwarte Cross uitverkocht

Alle aanwezige camper- en caravankaarten voor de Zwarte Cross zijn zaterdagochtend verkocht. Binnen een half uur waren alle plekken voor de festivalcamping vergeven aan leden van fanclub Harder. 

Lees verder

Soepele inschrijving races Zwarte Cross

De crossklassen voor de Zwarte Cross van 2020 waren dit jaar binnen dertien minuten volgeboekt. Volgens de organisatie verliep de inschrijving op rolletjes.

Lees verder

Aanpassing campingbeleid was lastig besluit

De organisatie van de Zwarte Cross noemt het besluit om minderjarigen te weren van de camping en het rennerskwartier lastig. Ondanks het vrije karakter van het festival zag de Feestfabriek zich door de huidige tijdsgeest gedwongen tot de beslissing.

Lees verder

Minderjarigen niet meer op Zwarte Crosscamping

Minderjarigen mogen vanaf 2020 niet meer overnachten op de Zwarte Cross. Zowel de camping als het Rennerskwartier worden enkel toegankelijk voor 18+.

Lees verder

Achterhoekse festivals worden duurzamer

De Zwarte Cross en Mañana Mañana gaan de komende jaren meer inzetten op duurzaamheid en worden vanaf 2025 een kringloopfestival. Afgelopen vrijdag zette de organisatie van beide festivals een handtekening onder de 'Green Deal Circular Festivals'.

Lees verder

Tante Rikie stopt als directrice Zwarte Cross

De komende Zwarte Cross wordt de laatste met Tante Rikie als festivaldirectrice. Op de laatste editie van het zeventigjarige boegbeeld, met als thema ‘Jullie kunnen het!’, wordt ze op spectaculaire wijze uitgezwaaid.

Lees verder

Misstanden op 23e editie van Zwarte Cross

De Zwarte Cross is op de afgelopen editie geconfronteerd met onder meer ongewenste intimiteiten, homofobe en racistische uitingen en wildplassen. De festivalorganisatie heeft een statement geschreven waarbij wordt aangegeven dat bezoekers die zich hier schuldig aan maken niet op het festival thuishoren.

Lees verder

Poepbacterie ruim aanwezig op Zwarte Cross

Uit een onderzoek dat door de Universiteit Utrecht (UU) is uitgevoerd op de Zwarte Cross blijkt dat driekwart van de onderzochte festivalgangers poepbacteriën op hun handen draagt. De onderzoekers raden aan om ontsmettingsmiddel mee te nemen bij een festivalbezoek.

Lees verder

Rijksmuseum stimuleert creativiteit op Zwarte Cross

Bezoekers van de Zwarte Cross konden afgelopen weekend in een pop-up paviljoen van het Rijksmuseum meer te weten komen over de kunsten van Rembrandt. In het kader van Rembrandt 350 jaar werden de bezoekers uitgedaagd om een zelfportret te schilderen. Op deze manier probeerde het museum en het festival samen op een actieve manier de kunsten naar het publiek te brengen, en het publiek te motiveren om creatief bezig te zijn.

Lees verder

Terugblik Zwarte Cross 2019 in drie minuten

Exact een week geleden barstte de Zwarte Cross 2019 los. Het zonovergoten uitverkochte festival in Lichtenvoorde bruiste als vanouds. Kijk mee naar de Zwarte Cross in drie minuten!

Lees verder

Zwarte Cross-spullen op het gemeentehuis

Het gemeentehuis in Lichtenvoorde ligt vol met honderden gevonden voorwerpen van festival de Zwarte Cross. Waar voorheen nog wel eens vreemde objecten hun weg richting het gemeentehuis vonden, bleef het dit jaar voornamelijk bij pasjes, zonnebrillen en sleutels.

Lees verder

Zwarte Cross voelt als editie van uitersten

De uitverkochte editie van de Zwarte Cross kende veel hoogtepunten, maar ook een groot dieptepunt met het overlijden van een 18-jarige campingbezoeker uit Vragender. De organisatie kijkt dan ook met dubbele gevoelens terug op de editie.

Lees verder

Rel rond bebording op de Zwarte Cross

De Zwarte Cross heeft gereageerd op de rel die is ontstaan over een satirisch bedoeld bord en een zeil op het festivalterrein. Zo maakte onder meer rap-artiest Sevn Alias zich boos over de in zijn ogen 'schandalige' uitingen, waarna de organisatie besloot het bord en zeil te verwijderen.

Lees verder

Traditionele alcoholcontrole na Zwarte Cross

Bij café De Domme Aanleg aan de Hamelandroute bij Aalten vindt maandag de traditionele alcoholcontrole na de Zwarte Cross plaats. Zo’n veertig agenten controleren of automobilisten niet met teveel restalcohol in hun bloed achter het stuur zijn gestapt.

Lees verder

Nachtegalen krijgen zangles op Zwarte Cross

De artiesten die het hele weekend op het podium staan kunnen er wat van, maar ook de bezoekers konden tijdens de open zanglessen voor een klein publiek hun stem laten horen. Ook onze presentatrice Lisanne Halleriet deed een poging.

Lees verder

Koorbazen brengen spektakel op Zwarte Cross

Het a capella mannenkoor Koorbazen maakte er zondagmorgen een waar spektakel van in de theaterweide op de Zwarte Cross. In het buitenpodiumtheater zongen de maar liefst 52 koorleden een divers aanbod aan muziek.

Lees verder

Zwarte Cross zingt mee met Hazes-hits

De Zwarte Cross verbroederde zaterdagavond bij Martijn Fischer. De zanger en acteur speelde die alle meezingers van André Hazes en dat werd luidkeels meegezongen.

Lees verder

Lachen, gieren, brullen in de Schaterbar

De lachspieren worden flink getraind in de Schaterbar op de Zwarte Cross. De comedians wisselden elkaar af en deden een poging om de festivalgangers aan het lachen te krijgen.

Lees verder

Kerkdienst Typhoon muzikale opening

Zanger Typhoon heeft zondagmorgen een van zijn dromen in vervulling zien gaan. De zanger mocht tijdens de muzikale kerkdienst als dominee fungeren.

Lees verder

Aquarobics zorgt voor verkoeling en beweging

Het gaat op de Zwarte Cross niet alleen maar over eten, zuipen en allerlei andere ongezonde zaken. Festivalbezoekers die verkoeling zoeken en de calorieën van het zware weekend eraf willen sporten kunnen ook hun ei kwijt.

Lees verder

ZWARTE CROSS 2019 | DE ZONDAG!

De zondag van de Zwarte Cross 2019 bezorgde kippenvel op verschillende manieren. Na een emotioneel en bijzonder eerbetoon aan de overleden Boet (18), en de traditionele kerkdienst die dit jaar door Typhoon werd verzorgd, werd er feestelijk afgesloten. Het publiek zocht verkoeling voor de zon en genoot nog eenmaal van alles wat het festival te bieden had. Beleef de Zwarte Cross 2019 mee met REGIO8 en Omroep Gelderland! 

Lees verder

Aaltense crosser toch door blaastest

Nadat het vrijdag mis ging, heeft de Aaltense crosser Robin toch nog het parcours op kunnen gaan om te crossen. De Aaltense vriendengroep sluit de Zwarte Cross editie 2019 af, maar keert volgend jaar gewoon weer met zijn allen terug.

Lees verder

Mindervaliden goed verzorgd op Zwarte Cross

Mindervaliden festivalgangers van de Zwarte Cross kunnen rekenen op goede faciliteiten tijdens hun verblijf op het festival. Zo zijn er speciale kamers en lopen er vrijwillige verplegers rond die de bezoekers kunnen helpen.

Lees verder

Voeten van de vloer met de Afro Bros

De voeten gingen van de vloer en de heupen werden losgegooid zaterdagmiddag bij dj-duo Afro Bros. De MC van het duo had kippenvel op zijn lichaam toen hij zag hoe los de Zwarte Crossers gingen.

Lees verder

LIVEBLOG | Goede stemming op laatste dag

REGIO8 houdt je het hele weekend op de hoogte van alles wat er op de Zwarte Cross te doen en te zien is. In samenwerking met Omroep Gelderland maken we vier aftermovies, tientallen video's, constante updates via onze sociale media kanalen en nieuwsberichten.

In dit liveblog van Omroep Gelderland zijn alle hoogtepunten te vinden. Het blog loopt van 10.00 uur tot 22.00 uur. Heb jij nog leuke tips, foto's of video's, laat het ons weten via redactie@regio8.nl.

Lees verder

The Wailers brengt liefde naar Reggaeweide

Alleen maar liefde was er te voelen bij The Wailers die zaterdagavond optraden op de Reggaeweide. De band van reggae-icoon Bob Marley kwam een paar jaar geleden weer bij elkaar om de muziek van Marley in leven te houden.

Lees verder

Emotioneel eerbetoon aan overleden Zwarte Crosser

Vrienden, familie en naasten van de 18-jarige Boet uit Vragender die vrijdag overleed op de camping van de Zwarte Cross brachten zondag een emotioneel eerbetoon op de crossbaan. Onder applaus van toeschouwers, die zichtbaar geraakt waren, reden ze een ronde met rouwbanden.

Lees verder

Heino keert graag terug op Zwarte Cross

Schlagerlegende Heino is bezig met zijn afscheidstournee, maar denkt niet aan stoppen en keert graag nog eens terug op de Zwarte Cross. De 80-jarige Duitse zanger had tot zijn eigen verbazing nog nooit van het festival gehoord, want hij woont dicht in de buurt.

Lees verder

Jan Terlouw rapt op podium met kleinzoon

Voor de allereerste keer stonden Jan Terlouw junior en senior op het podium om in hun presentatie een frisse blik te werpen op de klimaatproblematiek. Om het verhaal over te brengen paste Jan Terlouw senior zich aan de muziek van nu aan en begon een stukje te rappen.

Lees verder

Konis Hupen toetert door de Tirolertent

In een overal volgepakt met allerlei divers gestemde toeters speelde Konis Hupen vrijdagavond de Tirolertent helemaal plat. De internetsensatie die door het leven gaat als 'The Epic Horn Guy' maakte er een bijzonder vrolijke bende van.

Lees verder

Volle Megatent springt van links naar rechts

Het publiek van de Zwarte Cross werd zaterdagavond van links naar rechts gedirigeerd door Snollebollekes. In een overvolle Megatent waar zelfs buiten de feestende menigte nog stond ging het dak eraf.

Lees verder

LIVEBLOG | Dreigende lucht maar blijft droog

REGIO8 houdt je het hele weekend op de hoogte van alles wat er op de Zwarte Cross te doen en te zien is. In samenwerking met Omroep Gelderland maken we vier aftermovies, tientallen video's, constante updates via onze sociale media kanalen en nieuwsberichten.

In dit liveblog van Omroep Gelderland zijn alle hoogtepunten te vinden. Het blog loopt van 10.00 uur tot 22.00 uur. Heb jij nog leuke tips, foto's of video's, laat het ons weten via redactie@regio8.nl.

Lees verder

ZWARTE CROSS 2019 | DE ZATERDAG!

De zaterdag van de Zwarte Cross 2019 werd gekenmerkt door wat regen, maar het grote onweer bleef weg. Er was echter genoeg donder te horen op de crossbaan bij de Specialklasse en de vonken die de dag ervoor bij Steel Panther van het hoofdpodium afvlogen waren nog te zien. Beleef de Zwarte Cross 2019 mee met REGIO8 en Omroep Gelderland! www.REGIO8.nl

Lees verder

Dragqueens draperen over de Zwarte Cross

Dragqueens schitteren ieder jaar in Lichtenvoorde, want op de Zwarte Cross is niks onmogelijk. Onder leiding van Mary Miracle draperen zij over het terrein, maar voordat dat zo ver is, is Michiel Wopereis uit Lichtenvoorde 2,5 uur bezig om haar te voorschijn te toveren.

Lees verder

Plork voor het laatst op de Zwarte Cross

Nadat ze jaar in jaar uit niet weg te denken waren in de line-up van de Zwarte Cross, is er nu toch een eind gekomen aan de optredens van Plork en de Aannemers. De band geeft aankomend jaar hun definitieve eindconcert en zette voor de laatste keer de Megatent van de Zwarte Cross in vuur en vlam.

Lees verder

BEEF! eenmalig terug na winst verkiezing

Reggaeband BEEF! zorgde vrijdagavond voor een relaxt sfeertje op de Reggaeweide tijdens hun eenmalige reünieconcert. Doordat ze de verkiezing 'De Favoriete Reggaeweide-band van de afgelopen 9 edities' wonnen, keerden ze tot hun eigen verbazing eenmalig terug.

Lees verder

Specialklasse dendert over de crossbaan

De Aaltense vriendengroep is halverwege de Zwarte Cross goedgezind de crossbaan over gedenderd. 'S morgens was de Specialklasse aan de beurt en 's middags mochten de mannen het parcours over.

Lees verder

Grote podia Navarone smaakt naar meer

Een energiek Navarone dat het zweet naar eigen zeggen op het lichaam had staan speelde vrijdag voor een bomvol Hoofdpodium op de Zwarte Cross. Na onder meer in Ziggo Dome met Anouk en in het Goffert Park met Bon Jovi te hebben gestaan, wil de rockband naar nog grotere podia toe werken.

Lees verder

Vrienden overleden bezoeker rijden eerbetoon

De vrienden van de 18-jarige bezoeker van de Zwarte Cross rijden zondagmorgen op het crossparcours een eerbetoon. Om 11.15 uur rijden de vrienden met rouwbanden om over het parcours.

Lees verder

Malford Milligan geniet van publiek Zwarte Cross

Zanger Malford Milligan genoot vrijdagmiddag tijdens zijn set van het publiek van de Zwarte Cross. De soul-, blues-, en gospelzanger heeft al bijna twintig jaar een goede band met Nederland en komt altijd graag terug.

Lees verder

Steel Panther hitst het hoofdpodium op

Glammetalband Steel Panther speelde vrijdag op het Hoofdpodium van de Zwarte Cross de nieuwste single van hun album Heavy Metal Rules. Met snoeiharde riffs en elektrische interactie werd het publiek flink opgehitst.

Lees verder

Anker & Anker debuteren op Zwarte Cross

Strafrechtadvocaten Anker & Anker stonden vrijdag voor het eerst op de Zwarte Cross om, door middel van anekdotes en praktijkvoorbeelden, te spreken over hun werk als strafpleiter. De tweelingbroers waren nog nooit op het Achterhoekse festival geweest en keken hun ogen uit.

Lees verder

Eerste editie Krangklasse op Zwarte Cross

Geïnspireerd op de achteruitrijrace die eind jaren '80 op circuit Zandvoort werd gereden vond voor de eerste keer de Krangklasse plaats op de Zwarte Cross. De meest bijzondere wagens moesten achterstevoren, binnenstebuiten, ofwel krang, over het parcours zien te crossen.

Lees verder

Jubileumjaar Reggaeweide op Zwarte Cross

De Reggaeweide maakte tien jaar geleden haar intrede op de Zwarte Cross en dat jubileum kwam dit jaar terug in het programma met een speciaal reünieoptreden van Beef. Een extra speciale editie voor zanger en oprichter Pieter Both die al die jaren verantwoordelijk is geweest voor het programma van de Reggaeweide.

Lees verder

Rijksmuseum stelt portretten bezoekers tentoon

Bezoekers van de Zwarte Cross die genoeg hadden van de drukte konden zich even terugtrekken op de Theaterweide, om bij het Rijksmuseum een zelfportret te schilderen. Een selectie van de portretten kwam in de tentoonstelling te hangen en het was voor de schilders een leuke verrassing om die van hen terug te zien aan de muur.

Lees verder

LIVEBLOG | De avond begint te vallen

REGIO8 houdt je het hele weekend op de hoogte van alles wat er op de Zwarte Cross te doen en te zien is. In samenwerking met Omroep Gelderland maken we vier aftermovies, tientallen video's, constante updates via onze sociale media kanalen en nieuwsberichten.

In dit liveblog van Omroep Gelderland zijn alle hoogtepunten te vinden. Het blog loopt van 10.00 uur tot 22.00 uur. Heb jij nog leuke tips, foto's of video's, laat het ons weten via redactie@regio8.nl.

Lees verder

Crossers scheuren rond op klanken van Bökkers

De crossbaan van de Zwarte Cross ging vrijdag open en de meest flamboiante deelnemers konden naar hartenlust scheuren over het parcours. Onder meer de zwaargewichtklasse, de krangklasse en de spcial klasse worden begeleid op de scheurende gitaren van Bökkers.

Lees verder

Snacks met Michelinster op Zwarte Cross

Geen frikandellen, bamischijven of kroketten uit de muur, maar croque monsieur met rivierkreeft en gepocheerd hoeve ei met kaviaar. Allerlei culinaire hoogstandjes zijn op de Zwarte Cross uit de muur te halen uit de snackmuur met Michelinster van Le Clique Claque.

Lees verder

Crosser komt niet door de blaastest heen

De motoren scheurden vrijdag over de baan op de Zwarte Cross, maar niet iedere crosser verscheen aan de start. Door de heftige feesten is het niet voor iedereen weggelegd om door de beruchte blaastest te komen.

Lees verder

ZWARTE CROSS 2019 | DE VRIJDAG!

De vrijdag van de Zwarte Cross 2019 was de eerste dag dat het gehele terrein geopend was. Bezoekers werden door onze presentatoren welkom geheten, genoten van muziek, cross, theater en het nodige eten en drinken. Ook werd er nog volop gepraat over de dartwedstrijd van donderdag en het optreden van Bökkers. Beleef de Zwarte Cross 2019 mee met REGIO8 en Omroep Gelderland! www.REGIO8.nl

Lees verder

In beslag genomen voedsel naar Voedselbank

De Feestfabriek brengt een groot gedeelte van het voedsel dat in beslag wordt genomen bij de ingang van de camping van de Zwarte Cross naar de voedselbank. Dat brengt de organisatie naar buiten na ophef op sociale media over het vernietigen van het in beslag genomen waar.

Lees verder

Publiek kijkt ogen uit naar stunts op Zwarte Cross

Frontflips, backflips en allerlei andere stunts komen voorbij op de Zwarte Cross. De waaghalzen op de motors en bmx halen alles uit de kast en het publiek kijkt haar ogen uit.

Lees verder

Winterswijkse maakt eerste tandembackflip

Met zijn tweeën op één crossmotor en dan een backflip doen. De Winterswijkse Anne Boerboom was de eerste bezoeker die deze gevaarlijke stunt vrijdag uit mocht voeren op de Zwarte Cross. Het was voor haar een droom die uitkwam.

Lees verder

Don Diablo is mysterie dj op Zwarte Cross

Don Diablo is de mysterie dj die zaterdagavond op het hoofdpodium van de Zwarte Cross speelt. Dat maakte de organisatie vrijdagmorgen bekend.

Lees verder

Bökkers droomt van hun American Dream

Met motoren die over het podium heen vlogen stond Bökkers hun set te spelen op de Zwarte Cross. Optreden in Nederland is mooi, maar voor de verandering zouden ze graag in Amerika, Australië of China willen spelen.

Lees verder

Mighty Mike wint van Barney op Zwarte Cross

Hij heeft in zijn carrière ontelbaar veel titels gewonnen, maar deze ontbrak nog op zijn erelijst. Met motorbrillen en helmen op won Michael van Gerwen donderdag op de Zwarte Cross van Raymond van Barneveld en mag zich nu ook beste darter van de Achterhoek noemen.

Lees verder

De Heinoos kondigen jubileumconcert aan

De Heinoos hebben op de Zwarte Cross het muzikale gedeelte geopend in het Rock 'n Roll Circus. Met hun Høken met de Heinoos tour zetten ze de hele tent op zijn kop. Achteraf hadden ze nog een scoop voor volgend jaar in petto.

Lees verder

LIVEBLOG | Rock & Roll & vliegende motoren

REGIO8 houdt je het hele weekend op de hoogte van alles wat er op de Zwarte Cross te doen en te zien is. In samenwerking met Omroep Gelderland maken we vier aftermovies, tientallen video's, constante updates via onze sociale media kanalen en nieuwsberichten.

In dit liveblog van Omroep Gelderland zijn alle hoogtepunten te vinden. Het blog loopt van 10.00 uur tot 22.00 uur. Heb jij nog leuke tips, foto's of video's, laat het ons weten via redactie@regio8.nl.

Lees verder

Tirolertent op zijn kop door Ruud Appelhof

Voor de campinggasten zijn er op de donderdag al enkele tenten open, waaronder de Tirolertent. Ruud Appelhof zette de tent flink op zijn kop met het genre waar hij zelf helemaal verliefd op is.

Lees verder

ZWARTE CROSS 2019 | DE DONDERDAG!

De Zwarte Cross 2019 werd donderdagmorgen onder luid kabaal van vuurwerk geopend voor de festivalgangers. De meest bijzondere caravans en voertuigen van de cross stroomden het terrein op. Mede door het goede weer zat de stemming er al vroeg in. Beleef de Zwarte Cross 2019 mee met REGIO8 en Omroep Gelderland! www.REGIO8.nl

Lees verder

Aaltense vrienden volgepakt naar Zwarte Cross

Met kleurrijke caravans vol ludieke leuzen vertrekt Wendy Vreeman met haar vriendengroep naar de Zwarte Cross. De Aaltense vriendengroep is goed voorbereid en heeft rekening gehouden met het feit dat er dit jaar geen biertreetjes meer zijn op de Zwarte Cross.

Lees verder

Bromfire galoppeert het Rennerskwartier op

Ieder jaar komen de meest bijzondere creaties voorbij bij de deelnemers van de cross. Remco uit Borculo doet dit jaar mee met een familielid van Bonfire, namelijk Bromfire.

Lees verder

Camping Zwarte Cross volop opgebouwd

De eerste festivalgangers hebben donderdagmorgen hun haringen in de grond gedrukt en de caravans gestald op de Zwarte Cross. De popelende festivalgangers genoten tijdens het harde werken alvast van een welverdiend koud biertje.

Lees verder

Tweedehands fietsen op de Zwarte Cross

Een tweedehands fiets kopen zodat je veilig naar huis kunt na een bezoek aan de Zwarte Cross. Het kan dankzij de speciale tijdelijke showroom bij de fietsenstalling op het festivalterrein in Lichtenvoorde.

Lees verder

REGIO8 met Omroep GLD op de Zwarte Cross

REGIO8 is vier dagen lang aanwezig op de Zwarte Cross 2019. Samen met Omroep Gelderland houden we je op de hoogte van de motorcross, de muziek en de opmerkelijke festivalgangers. Zo ben je dichterbij de Zwarte Cross dan ooit en geniet je vanuit huis mee van het festivalleven. Samen met presentatieduo Lisanne Halleriet (REGIO8) en Frank Oosterwegel (Omroep Gelderland) struinen we het festivalterrein af op zoek naar de mooiste verhalen en beelden. Kijk op www.REGIO8.nl! Niks is onmogelijk!

Lees verder

Zwarte Cross ondanks plaag in startblokken

Over één week gaat de Zwarte Cross van start en dus wordt er druk opgebouwd op het festivalterrein in Lichtenvoorde. Grootste uitdagingen voor de organisatie zijn de eikenprocessierups en het op tijd aangeleverd krijgen van alle benodigde materialen. 

Lees verder

Hotel voor mindervaliden op Zwarte Cross

De Zwarte Cross realiseert dit jaar ruim twintig overnachtingsplekken voor mindervaliden op de camping. In samenwerking met revalidatiecentrum Het Roessingh uit Enschede hoopt de organisatie drempels weg te nemen voor bezoekers die slecht ter been zijn.

Lees verder

Jeugdorkest krijgt podium op Zwarte Cross

Een primeur op de Zwarte Cross dit jaar: harmonie- en fanfaremuziek krijgt een podium op het megafestival. Het Oost Gelders Jeugd Orkest treedt vrijdag 19 juli op in de Theaterweide van de Zwarte Cross op de Besselinkschans bij Lichtenvoorde.

Lees verder

Muur met ‘sterrensnacks’ op Zwarte Cross

Op de Zwarte Cross in Lichtenvoorde kunnen bezoekers dit jaar onder meer gepocheerd hoeve-ei met kaviaar uit een automaat trekken. De organisatie van het festival spreekt van een drietal ‘sterrensnacks’ ontwikkeld door een restauranteigenaar.

Lees verder

Bezoekers dansen modder droog op Mañana

Bezoekers van Mañana Mañana laten zich niet afschrikken door de regen en de bijbehorende modder. Geheel in het thema 'Ver weg van de grijze massa' wordt er flink op los gedanst in de bossen rondom Kasteel Vorden.

Lees verder

Regen deert campingbezoekers Mañana niet

Zon en regen wisselden elkaar donderdagmiddag af bij de opening van de camping van Mañana Mañana. De wisselvallige weersomstandigheden weerhielden vele bezoekers er echter niet van om in goede sferen hun slaapplekken op te zetten. 

Lees verder

Mañana Mañana wil dit jaar meer gas geven

De organisatie van Mañana Mañana in Vorden wil het festival dit jaar meer laten bruisen dan voorgaande jaren. Om dat te bewerkstelligen zijn er andere keuzes gemaakt in de programmering en is er een nieuwe kaartsoort verkocht.

Lees verder

Rijksmuseum keert terug op de Zwarte Cross

Het Rijksmuseum zet deze zomer voor de tweede keer een pop-up atelier neer op de Zwarte Cross. Bezoekers kunnen hier zelf schilderen, dit jaar in de stijl van Rembrandt van Rijn.

Lees verder

Zwarte Cross komt met namen comedycafé

De Zwarte Cross heeft enkele artiesten voor De Schaterbar bekend gemaakt. Onder meer Arie Koomen en Klaas Prins geven een korte voorstelling op het nieuwe podium van het festival in Lichtenvoorde.

Lees verder

Line-up voor Zwarte Cross is bijna compleet

De Zwarte Cross heeft de line-up voor de editie van 2019 zo goed als rond. Met toevoeging van artiesten als Rondé, Wulf, Paul Elstak en schaatskampioen Kjeld Nuis zijn er nu in totaal 233 acts geboekt.

Lees verder

Bezoekers backflippen op Zwarte Cross

De Zwarte Cross geeft bezoekers dit jaar de kans om zelf onderdeel te zijn van de traditionele stunt op het festival. Een motorcoureur gaat samen met een vrijwilliger een tandembackflip uitvoeren.

Lees verder

De Staat en Navarone naar de Zwarte Cross

De Zwarte Cross heeft donderdag een aantal nieuwe artiesten bekend gemaakt die optreden op het festival. Onder meer de rockbands De Staat en Navarone en de Duitse zanger Heino komen in juli naar Lichtenvoorde.

Lees verder

Barney en Mighty Mike darten op Zwarte Cross

De Zwarte Cross heeft vrijdag voor de aankomende editie twee bijzondere nieuwe namen bekendgemaakt. Raymond 'Barney' van Barneveld en Michael 'Mighty Mike' van Gerwen gaan in Lichtenvoorde met elkaar de strijd aan op het festival.

Lees verder

Brigitte Kaandorp komt naar de Zwarte Cross

Het Britse White Lies, het uit Zweden afkomstige Royal Republic en Brigitte Kaandorp komen naar de Zwarte Cross. De organisatie maakte donderdag een aantal nieuwe artiesten bekend die op komen treden op het festival in Lichtenvoorde.

Lees verder

Twee festivalambassadeurs voor Mañana

Björn van der Doelen en Vedran Mirčetić zijn aangesteld als festivalambassadeurs van Mañana Mañana. De twee muzikanten worden creatieve meedenkers voor het festival in Vorden.

Lees verder

Zwarte Cross maakt eerste namen bekend

De organisatie van de Zwarte Cross heeft de eerste artiesten bekend gemaakt die in 2019 optreden. Onder meer Scooter, Beatcrooks, Boh Foi Toch, Brainpower en Kenny B komen naar de 23e editie van het festival.

Lees verder

Laatste kaarten voor Zwarte Cross snel weg

De laatste toegangskaarten voor de vrijdag van de Zwarte Cross raakten zaterdagochtend snel uitverkocht. In een kwartier tijd gingen de laatste achtduizend kaartjes over de digitale toonbank.

Lees verder

Kaarten Zwarte Cross opnieuw in verkoop

De Feestfabriek gooit zaterdag achtduizend vrijdagkaarten voor de Zwarte Cross opnieuw in de verkoop. De organisatie wil liefhebbers tegemoet komen die geen ticket hebben kunnen bemachtigen na de chaotische kaartverkoop van afgelopen weekend.

Lees verder

Stroeve kaartverkoop voor Zwarte Cross

De kaartverkoop voor de Zwarte Cross 2019 is zaterdagochtend met de nodige ongemakken gestart. De website van het festival raakte overbelast door de grote toestroom van bezoekers, maar desondanks werden alle kaarten verkocht.

Lees verder

Caravankaarten Zwarte Cross uitverkocht

Alle beschikbare caravan- en camperkaarten voor de Zwarte Cross 2019 zijn dit weekend gekocht door leden van de Zwarte Cross fanclub Harder. Daarmee zijn deze tickets uitverkocht.

Lees verder

Inschrijving races Zwarte Cross liep storm

Crossfanaten voor de Zwarte Cross van 2019 waren er zaterdagochtend wederom heel snel bij. Alle crossklassen waren binnen anderhalve minuut volgeboekt.

Lees verder

Opgevoerde scootmobiels op Zwarte Cross

De Feestfabriek heeft donderdag de nieuwe crossklassen voor de aankomende editie van de Zwarte Cross bekend gemaakt. Creatieve geniën kunnen hun talenten los gaan laten op ontwerpen voor de Minder Valideklasse en de Krangklasse.

Lees verder

Zwarte Cross wint nieuwe Festileaks-award

De Zwarte Cross heeft de award voor ‘Beste Randprogramma’ van Festileaks gewonnen. Het festival uit Lichtenvoorde kreeg een 9,2 voor de prijs in de categorie die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt.

Lees verder

Harder!-fanclub van de Zwarte Cross zit vol

Het is voor liefhebbers van de Zwarte Cross tot nader bericht niet meer mogelijk om lid te worden van de Harder!-fanclub. Alle 12.500 leden hiervan krijgen voorrang bij de verkoop van kaarten voor het festival in Lichtenvoorde.

Lees verder

Zwarte Cross verplaatst om Dutch Masters

De editie van de Zwarte Cross in 2019 wordt een week verplaatst. Op de eigenlijk geplande data is een Grand Prix in Azië toegevoegd aan de kalender, waardoor de wereldtop niet meer aanwezig kon zijn tijdens de Dutch Masters of Motorcross in Lichtenvoorde.

Lees verder

De Zwarte Cross eert overleden crosser (86)

De Zwarte Cross eert op haar social media één van de oudste crossers die ooit over de baan van het festival heeft gereden. Mevr. Meekes-Klein Gunnewiek, die afgelopen editie met de bejaardenboot van Careaz het crossfestein aandeed, overleed afgelopen woensdag op 86-jarige leeftijd.

Lees verder

Zwarte Cross roept misdragers op weg te blijven

De organisatie van de Zwarte Cross roept bezoekers op die zich afgelopen editie hebben misdragen op het festival, nooit meer terug te keren. De Feestfabriek stelt dat enkele festivalgangers zich hebben misdragen door onder meer bier naar artiesten te gooien.

Lees verder

Reünie van presentatoren op Zwarte Cross

De Zwarte Cross 2018 kende afgelopen week een bijzondere reünie. Johannes de Boom, die de Zwarte Cross tien jaar lang presenteerde, stond na twee jaar afwezigheid wegens gezondheidsredenen samen met zijn opvolger Johan Schoterman op het podium.

Lees verder

600 kilo Zwarte Cross-doppen voor KNGF

De Zwarte Cross heeft voor het tweede jaar op rij zeshonderd kilo flessendoppen opgeleverd voor het KNGF. De extreme droogte heeft niet geleid tot meer verkoop van water, omdat bezoekers hun fles konden hervullen.

Lees verder

Alle video's van Zwarte Cross 2018 op een rij

De Zwarte Cross 2018 ligt intussen alweer achter ons en dat betekent dat we kunnen terugblikken! REGIO8 maakte samen met Omroep Gelderland tientallen video's van het Achterhoekse festival. Gemist tijdens het feesten? Geen probleem, we hebben alle gekkigheid op een rij gezet in een afspeellijst! 

Lees verder

Oost Gelre overspoeld met Zwarte Cross-spul

Het gemeentehuis in Lichtenvoorde ligt als elk jaar vol met honderden gevonden voorwerpen van de Zwarte Cross. Oost Gelre gebruikt dit jaar voor het eerst iLost om spullen terug te brengen bij de juiste eigenaar.

Lees verder

Terugblik Zwarte Cross 2018 in drie minuten

De Zwarte Cross 2018 is weer ten einde, de tentjes zijn opgeruimd en de traditionele files liepen maandagochtend snel in lengte op. Het zonovergoten uitverkochte festival in Lichtenvoorde bruiste als vnaouds. Kijk mee naar de Zwarte Cross in drie minuten!

Lees verder

Tevredenheid na zeer droge Zwarte Cross 2018

De organisatie van de Zwarte Cross is zeer te spreken over de editie van 2018. Volgens organisator Hendrik Jan Lovink heeft de droogte uiteindelijk voor weinig problemen gezorgd en kende de 22e editie geen noemenswaardige incidenten. Het absolute hoogtepunt van de organisatie was de levendenherdenking op vrijdagavond. 

Lees verder

Dinja & Roos leven vóór de dood #4 Gevoel

Onze presentatrices Dinja en Roos gaan dit jaar op de Zwarte Cross hun bucketlist afwerken. Ze leven het hele weekend lang vóór de dood en doen alles wat je gedaan moet hebben op het grootste festival van Nederland. In de laatste aflevering ervaren de meiden het échte Zwarte Cross-gevoel!

Lees verder

Boh Foi Toch jubileert op Zwarte Cross 2018

Boh Foi Toch vierde dit weekend een jubileum op de Zwarte Cross 2018. De Achterhoekse dialectband mocht dit jaar voor de tiende keer de zondagochtend aftrappen in de Megatent.

Lees verder

ZWARTE CROSS 2018 | DE ZONDAG!

De Zwarte Cross 2018 loopt alweer op zijn einde. Het festival kende zondag een erg warme en stoffige dag, waarop de 65.000 bezoekers zich konden vergapen aan onder meer de Dutch Masters, het jubileum van Boh Foi Toch en de kerkdienst van Maxim Hartman. Kijk en geniet met ons mee!

Lees verder

Triggerfinger keert terug op de Zwarte Cross

Rockformatie Triggerfinger keerde na acht jaar weer terug naar de Zwarte Cross om zaterdag op het hoofdpodium een Belgisch feestje te bouwen. Volgens de Zuiderburen was het de hoogste tijd voor een reünie met het festival en daarom zetten ze het Hoofdpodium in vuur en vlam!

Lees verder

Maxim Hartman zegent zondag Zwarte Cross

De Oecumenische kerkdienst waar de zondag van de Zwarte Cross traditioneel mee geopend wordt, werd dit jaar verzorgd door 'dominee' Maxim Hartman. Het publiek was massaal toegestroomd, maar de eerste rij maakte zich toch even uit de voeten toen Hartman op geheel eigen wijze een zegening wilde uitvoeren.

Lees verder

Dirigeertalent krijgt kans op de Zwarte Cross

Het Orkest van het Oosten, het huisorkest van televisieprogramma Maestro, ontdekte zaterdag dirigeertalent op de Theaterweide van de Zwarte Cross. Lisanne en Esther mochten ook met de dirigeerstok voor het orkest staan, dus schakelden ze voor tips de hulp in van Maestro-winnaar Spike van DI-RECT.

Lees verder

Spektakel in Zwaargewichtklasse van Zwarte Cross

Bezoekers van de Loco Arena kregen dit weekend veel spektakel voorgeschoteld in de Zwaargewichtklasse van de Zwarte Cross. Lisanne kon haar geluk niet op want ze mocht een rondje meerijden, en ze had meteen een vliegende start te pakken.

Lees verder

DI-RECT is Specialklasse apart op Zwarte Cross

Eén van de smaakmakers op het hoofdpodium van de vrijdag van de Zwarte Cross was DI-RECT. De Haagse formatie kreeg het publiek flink aan het dansen met hun excentrieke show. Maar denk je aan een excentrieke show, dan kom je op de Zwarte Cross ook automatisch bij de Specialklasse uit.

Lees verder

Motoren imponeren bij Bökkers op Zwarte Cross

Enkele motorcrossers hebben zaterdagavond de show van Bökkers op de Zwarte Cross voorzien van imponerende stunts. Terwijl de rockers de Megatent plat speelden, vlogen de motoren ze om de horen. En dat vonden ze zelf ook best heftig!

Lees verder

Dinja & Roos leven vóór de dood #3 Zweven

Onze presentatrices Dinja en Roos gaan dit jaar op de Zwarte Cross hun bucketlist afwerken. Ze leven het hele weekend lang vóór de dood en doen alles wat je gedaan moet hebben op het grootste festival van Nederland. In deze aflevering ervaren de dames op hun eigen manier hoe het is om te zweven.

Lees verder

ZWARTE CROSS 2018 | DE ZATERDAG!

De campinggasten van de Zwarte Cross hebben al twee dagen er op zitten dus het opstaan op zaterdag ging wat moeilijker dan voorheen. Toch was het weer de moeite waard om het terrein op te gaan voor een portie cross, theater en muziek. Beleef de Zwarte Cross 2018 mee met REGIO8 en Omroep Gelderland!

Lees verder

Het Orakel heeft gesproken op Zwarte Cross

Johannes de Boom nam zaterdag zijn glazen bol mee naar de Zwarte Cross om levensvragen van bezoekers te beantwoorden. Het Orakel toverde op het festivalterrein in Lichtenvoorde de ene na de andere goede raad uit zijn hoge hoed.

Lees verder

Rap en roer in Noaberhood van Zwarte Cross

De nieuwe weide van de Zwarte Cross, de Noaberhood, is dit weekend constant in rap en roer. Gevestigde en opkomende namen als Jacin Thrill, Extince, De Likt, Hef en Sef zorgden voor het nodige muzikale rumoer.

Lees verder

Playa Gasolina verkoelt Zwarte Cross 2018

De zomerse Playa Gasolina is één van de meest geliefde weiden van de Zwarte Cross 2018. Het strand biedt de vele festivalgangers verkoeling tijdens de hoge temperaturen van dit weekend!

Lees verder

Zwarte Cross 2018 herdenkt de levenden

Een uniek moment op de vrijdagavond van de Zwarte Cross 2018, de levendenherdenking. Het festival werd één minuut volledig stilgelegd om stil te staan bij onze vrijheid en het leven in samenwerking met Amnesty International. De minuut leverde bijzondere beelden op vanaf de verschillende podia!

Lees verder

Zwarte Cross ook voor luxepaardjes een feest

De Zwarte Cross is ook voor luxepaardjes een feest. Daar kwam Lisanne achter toen ze zaterdagochtend een kijkje nam op Grasnapolski om te kijken hoe de hotelgasten in weelde ontwaakten.

Lees verder

The Wetnecks komen thuis op Bayou

The Wetnecks zijn een graag geziene gast op de Zwarte Cross 2018. De mannen uit 'Texas' spelen het liefst op The Bayou, want dat voelt als thuiskomen!

Lees verder

Dinja & Roos leven vóór de dood #2 Bucketlist

Onze presentatrices Dinja en Roos gaan dit jaar op de Zwarte Cross hun bucketlist afwerken. Ze leven het hele weekend lang vóór de dood en doen alles wat je gedaan moet hebben op het grootste festival van Nederland. In deze aflevering vragen de dames wat bezoekers op hun bucketlist hebben staan.

Lees verder

Braziliaans carnaval op Zwarte Cross 2018

Een nieuwe specialklasse op de Zwarte Cross 2018 is de Race del Rio. Wagens in het thema van het Braziliaanse carnaval paraderen over de stoffige crossbaan onder toeziend oog van vele liefhebbers. En dat samen levert veel pracht en praal op!

Lees verder

Volbeat viert verjaardag drummer op Zwarte Cross

De Deense rockformatie Volbeat sloot als headliner het Hoofdpodium op de vrijdag van de Zwarte Cross af. Het was één groot feest voor de band, want naast optreden op het grootste festival van Nederland, was drummer Jon Larsen jarig. En dat werd natuurlijk gevierd!

Lees verder

Dinja & Roos leven vóór de dood #1 Crossen

Onze presentatrices Dinja en Roos gaan dit jaar op de Zwarte Cross hun bucketlist afwerken. Ze leven het hele weekend lang vóór de dood en doen alles wat je gedaan moet hebben op het grootste festival van Nederland. In deze aflevering leren de dames hoe ze moeten crossen.

Lees verder

ZWARTE CROSS 2018 | DE VRIJDAG!

Nadat de campinggasten donderdagmorgen het terrein mochten betreden, was het vrijdagochtend de beurt aan de overige bezoekers. De eerste festivalgangers wisten niet hoe snel ze naar het hoofdpodium moesten rennen, zij wilden kosten wat het kost de beste plek bij Volbeat. Anderen bezochten de crossbaan, waar onder de felle zon de ouderen van Careaz over de baan denderden. Beleef de Zwarte Cross 2018 mee met REGIO8 en Omroep Gelderland!

Lees verder

Vogelschieten krijgt plek op Zwarte Cross

De Achterhoekse traditie vogelschieten heeft op de Zwarte Cross 2018 een plek gekregen. Campingbezoekers mogen iedere dag met elkaar de strijd aangaan om de titel Koning van de Zwarte Cross!

Lees verder

Bejaarden crossen over baan Zwarte Cross

De ouderen van zorgcentra van Careaz in Lichtenvoorde hebben vrijdag hun debuut gemaakt op de crossbaan van de Zwarte Cross. De crossers genoten van hun moment of fame op het festival in hun woonplaats.

Lees verder

Daniël Willemsen kijkt ogen uit op Zwarte Cross

Zijspancrosser en tienvoudig wereldkampioen Daniël Willemsen rijdt dit jaar voor het eerst een officiële wedstrijd op de Zwarte Cross 2018. De Achterhoeker kent de hele crosswereld, maar kijkt zijn ogen uit op het festival in Lichtenvoorde.

Lees verder

Sfeer op camping erg goed ondanks hitte

Op de camping van de Zwarte Cross 2018 is het ondanks de hitte goed vertoeven. De feestgangers hebben veel plekken gecreëerd waar schaduw is en nog belangrijker, waar de drank koud blijft. De sfeer zit er dan ook goed in en de eerste herinneringen worden al opgehaald!

Lees verder

Bezoekers haasten zich voor plek bij Volbeat

De eerste bezoekers van de vrijdag op de Zwarte Cross 2018 renden de poort op volle vaart door om vrijdagavond bij Volbeat helemaal vooraan te staan. De Deense band is de absolute headliner van het festival en dat is te merken aan de vroegste bezoekers!

Lees verder

Beatcrooks krijgt heupjes los op Zwarte Cross

De mannen van Beatcrooks hebben donderdagavond de vernieuwde Dansvloer in vuur en vlam gezet op de Zwarte Cross 2018. De heren speelden een thuiswedstrijd en konden vanuit Vragender zelfs op de fiets naar het festival.

Lees verder

Gerrit Vossers voorspelt lekker festivalweer

Weerboer Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag voor De Gelderlander en REGIO8 de weersvoorspellingen voor het weekend door. Vanaf de Zwarte Cross in Lichtenvoorde voorspelt hij fantastisch festivalweer.

Lees verder

DJ Lady Virea debuteert op Zwarte Cross

Lady Virea heeft donderdagavond haar ontgroening beleefd op de Zwarte Cross. De jonge DJ uit Dinxperlo mocht als één van de eersten de nieuwe Dansvloer opwarmen voor de fanatieke campinggasten.

Lees verder

ZWARTE CROSS 2018 | DE DONDERDAG!

De Zwarte Cross 2018 is donderdag onder luid vuurwerk van start gegaan voor de campinggasten. Files drukten de voorpret niet en langs de routes richting Lichtenvoorde was het één groot feest. De camping en het Rennerskwartier stroomden langzaam vol maar het bier vloeide al rijkelijk. Beleef de Zwarte Cross 2018 mee met REGIO8 en Omroep Gelderland!

Lees verder

Files drukken voorpret Zwarte Cross niet

Als de poorten van de Zwarte Cross opengaan, ontstaan er files in de Achterhoek. Dat is al jaren het geval en daarom zijn veel bezoekers er al op voorbereid. Met zoveel feestgangers op een rij begint het festijn al ver buiten Lichtenvoorde! 

Lees verder

Volop feest langs route richting Zwarte Cross

Niet alleen de Zwarte Cross is een feest, ook de weg ernaartoe levert veel lachende gezichten op. Langs de wegen in de omgeving van Lichtenvoorde en Aalten werd de bonte stoet van festivalgangers met veel plezier onthaald!

Lees verder

Eerste dampen stijgen op van Rennerskwartier

Nadat de poorten van de bezoekerscamping van de Zwarte Cross donderdag opengingen, volgde ook het Rennerskwartier. Op dat terrein verblijven komende dagen de deelnemers van de verschillende crossklassen. En dat levert meteen een hoop lawaai op!

Lees verder

Vuurwerk knalt camping Zwarte Cross los

Met vrijwel onzichtbaar vuurwerk is de camping van de Zwarte Cross donderdag geopend voor de diehards. De komende vier dagen verblijven zo'n 25.000 feestgangers op de grasvelden naast het festivalterrein in kleurige tentjes, verbouwde caravans en kartonnen bouwwerken.

Lees verder

Bejaarden klaar voor rit Zwarte Cross 2018

De Zwarte Cross vestigt in 2018 een record met de oudste crossdeelnemers tot nu toe. Na een aantal jaar van samenwerking tussen De Feestfabriek en zorginstelling Careaz gaat dit jaar voor het eerst een groep bejaarde bewoners daadwerkelijk de crossbaan over, in de boot van Tante Rikie.

Lees verder

Achterhoekse Vlag wappert op Zwarte Cross

De Achterhoek heeft sinds dinsdagmiddag een officiële vlag. De Zwarte Cross en biermerk Grolsch onthulden de vlag na een zoektocht van weken tijdens de premièredag op het festivalterrein. Het winnende ontwerp is gemaakt door Paul Heutinck uit Winterswijk.

Lees verder

Mannen vast in kraan op Zwarte Cross-terrein

Twee mannen hebben maandagavond enige tijd vastgezeten in een bakje aan een hijskraan op het terrein van de Zwarte Cross in Lievelde. De hoogwerker van de brandweer heeft de mannen uit hun benaderde positie weten te bevrijden.

Lees verder

Biermerk Grolsch blijft Zwarte Cross trouw

Grolsch blijft de komende vijf jaar het bier verzorgen op de Zwarte Cross en Mañana Mañana. Organisator de Feestfabriek en het biermerk hebben het samenwerkingscontract voor de komende jaren verlengd.

Lees verder

Extra treinen van en naar Zwarte Cross

Arriva zet komend weekend extra treinen in om de grote hoeveelheid bezoekers van de Zwarte Cross te vervoeren. De extra treinen rijden voornamelijk in de avonduren.

Lees verder

Oudste crossers in actie op de Zwarte Cross

De Zwarte Cross vestigt dit jaar een record met de oudste crossdeelnemers tot nu toe. Na een aantal jaar van samenwerking tussen De Feestfabriek en zorginstelling Careaz gaat dit jaar voor het eerst een groep bejaarde bewoners daadwerkelijk de crossbaan over, in de boot van Tante Rikie.

Lees verder

Omroep GLD en REGIO8 samen op Zwarte Cross

Omroep Gelderland en REGIO8 slaan dit jaar de handen ineen op de Zwarte Cross. Samen zorgen we ervoor dat je niets hoeft te missen van dit bijzondere festijn!

Lees verder

Opbouw voor Zwarte Cross 2018 begonnen

Het eerste paaltje voor de opbouw van de Zwarte Cross 2018 is vrijdagochtend geslagen. De aankomende drie weken worden de weilanden aan de Eikendijk in Lichtenvoorde omgetoverd in het decor van het grootste festival van Nederland.

Lees verder

Zwarte Cross gaat levenden herdenken

De Zwarte Cross wil op de vrijdagavond van het festival om 20.00 uur een minuut lang de levenden gaan herdenken. Zoals gebruikelijk bij een herdenking zal tijdens de minuut het hele festival in stilte worden ondergedompeld.

Lees verder

Bijna 500 ontwerpen voor Achterhoekse vlag

De publieke stemronde voor de nieuwe Achterhoekse Vlag is begonnen. Er zijn bijna vijfhonderd unieke vlaggen ingezonden, die allemaal kans maken om het winnende ontwerp te worden.

Lees verder

Aftermovie Mañana Mañana 2018 in Vorden

De zesde editie van Mañana Mañana trok afgelopen weekend ruim 28.000 festivalgangers naar Vorden. De bezoekers genoten op de sprookjesachtige locatie rond Kasteel Vorden van muziek, hangmatten en veel eten en drinken. Kijk, luister en geniet mee van Mañana Mañana 2018!

Lees verder

Bökkers verrast Mañana Mañana met optreden

De mannen van Bökkers hebben de bezoekers van Mañana Mañana in Vorden zaterdagavond een verrassingsoptreden bezorgd. De dialectrockers, die vaste gast zijn op de Zwarte Cross, speelden voor de gelegenheid bovendien samen met toetsenist Jeroen Sweers.

Lees verder

Mañana Mañana zet Mondriaan in spotlights

Bezoekers van Mañana Mañana in Vorden ontkomen deze dagen niet aan de schilderkunst van Piet Mondriaan. In samenwerking met Villa Mondriaan uit Winterswijk daagt het festival bezoekers uit om hun eigen schildertalent te ontwikkelen onder de noemer van 'Mondriana Mondriana'.

Lees verder

Björn van der Doelen terug op Mañana Mañana

Muzikant Björn van der Doelen is niet alleen artiest, maar ook bezoeker van Mañana Mañana. De oud-voetballer beloofde vorige editie dat hij dit jaar vier dagen lang op de camping zou bivakkeren. Een rondje camping leert dat de Brabander zijn woorden na is gekomen. 

Lees verder

Camping Mañana Mañana warmt zichzelf op

Voor de diehards is Mañana Mañana donderdagmiddag van start gegaan. De campingpoorten van het festivalterrein in Vorden gingen eind van de middag los, waarna honderden campinggangers zichzelf opwarmden tijdens het opzetten van de tentjes. En dat ging niet overal even gemakkelijk...

Lees verder

Meer vrijheden en rust op Mañana Mañana

Mañana Mañana wordt dit jaar nog rustiger dan de voorgaande edities. Op het festival in Vorden krijgen de bezoekers de mogelijkheid om nog meer zelf te doen door enkele aanpassingen op de camping en de intrede van een zelftap-bar.

Lees verder

Somalische broers lid van Talententuin

De Zwarte Cross Talententuin heeft twee nieuwe aanwinsten gevonden in de Groenlose broers Ibrahim en Farhaan Abdi Ali. De talentvolle atleten uit Somalië hebben sinds maart de Nederlandse nationaliteit en mogen nu Nederland vertegenwoordigen op internationale toernooien.

Lees verder

Zwarte Cross zoekt naar Achterhoekse vlag

De Zwarte Cross, Pak An en Grolsch zijn een zoektocht gestart naar een Achterhoekse vlag. Iedereen kan een ontwerp insturen, waarna inwoners van de Achterhoek en een vakjury de mooiste vlag uit mogen kiezen.

Lees verder

Laatste acts Zwarte Cross bekendgemaakt

De organisatie van de Zwarte Cross heeft de laatste namen bekendgemaakt voor de editie van 2018. Onder meer Crystal Fighters, the Partysquad en Jett Rebel beklimmen in juli een van de vele podia.

Lees verder

Mañana Mañana komende jaren in Vorden

Festival Mañana Mañana wordt de komende vijf jaar gehouden in Vorden. De Feestfabriek heeft een overeenkomst gesloten met de grondeigenaren in de omgeving van Kasteel Vorden en Landgoed Vorden.

Lees verder

Gijs Jolink leent Villa Mondriaan schilderij

Gijs Jolink heeft een werk van Piet Mondriaan beschikbaar gesteld aan museum Villa Mondriaan in Winterswijk. De organisator van de Zwarte Cross wil op die manier zo veel mogelijk mensen in de gelegenheid stellen om het schilderij te zien.

Lees verder

Zwarte Cross in voorverkoop al uitverkocht

De Zwarte Cross is voor het eerst al in de voorverkoop uitverkocht. Na dat eerder de campingkaarten en dagkaarten voor zaterdag en zondag uitverkocht waren is donderdag ook de laatste dagkaart voor de vrijdag over de toonbank gegaan.

Lees verder

Ronnie Flex en Dirty Fences naar de Cross

Ronnie Flex, Di-Rect en Dirty Fences zijn donderdagmiddag bekendgemaakt als nieuwe namen voor de Zwarte Cross. De organisatie benadrukte meteen ook bijna uitverkocht te zijn.

Lees verder

Zwarte Cross presenteert hiphop-artiesten

De Zwarte Cross heeft de eerste namen van het hiphopprogramma bekend gemaakt. Onder meer Fresku en Extince treden het weekend van 13, 14 en 15 juli op in Lichtenvoorde.

Lees verder

Rockband Kaiser Chiefs op de Zwarte Cross

De Zwarte Cross heeft donderdag een flink aantal nieuwe artiesten bekend gemaakt. Onder meer de Kaiser Chiefs, DJ Paul Elstak en Arie & Silvester staan op de planken tijdens het festival in Lichtenvoorde.

Lees verder

Deense Volbeat headliner op de Zwarte Cross

Volbeat is de headliner van de vrijdag op de Zwarte Cross. De organisatie maakte donderdag bekend dat de Deense rockformatie een optreden zal verzorgen.

Lees verder

Nieuwe namen bekend voor de Zwarte Cross

De Zwarte Cross heeft donderdag nieuwe namen bekendgemaakt voor de editie van 2018. Onder meer The Dirty Daddies, Switchbones en het Duitse Kadaver treden op in Lichtenvoorde.

Lees verder

Kerst relaxed afsluiten met Mañana Mañana

De kerstdagen lopen helaas weer ten einde. Toe aan een chille afsluiting? Geniet nog een keertje met ons mee van Mañana Mañana 2017!

Lees verder

Uitbuiken met video's van Zwarte Cross 2017

Het kerstdiner achter de kiezen? Een mooi moment om uit te buiken mét een terugblik op de Zwarte Cross 2017!

Lees verder

De Klok stapt in Wijndomein Besselinkschans

De Klok Eibergen gaat Wijndomein Besselinkschans in Lievelde exploiteren. Het horecabedrijf heeft daarvoor een overeenkomst gesloten met eigenaar De Feestfabriek.

Lees verder

Eerste namen voor Zwarte Cross 2018 bekend

De Zwarte Cross heeft donderdagmiddag de eerste namen voor de editie van 2018 bekendgemaakt. Onder meer De Dijk, Bökkers en Triggerfinger reizen in juli af naar Lichtenvoorde.

Lees verder

Hiddink overhandigt Normaal-box aan Jolink

Guus Hiddink heeft woensdagmiddag een speciale verzamelbox overhandigd aan de bandleden van Normaal. De ‘Bokse Vol’ bevat nummers uit de jaren tussen 1974 en 1984 van de Achterhoekse band en een boek met unieke foto’s.

Lees verder

Zwarte Cross in recordtempo van kaarten af

De Zwarte Cross heeft de records qua kaartverkoop ook dit jaar aangescherpt. De camping-, zaterdag- en zondagkaarten voor het festival raakten zaterdag kort na de start van de verkoop uitverkocht.

Lees verder

Voorverkoop van Zwarte Cross 2018 van start

De reguliere voorverkoop van de Zwarte Cross 2018 gaat zaterdag om 11.00 uur van start. Leden van fanclub Harder! konden een week eerder al toegangskaarten bestellen.

Lees verder

De Graafschap wordt partner Special Olympics

De Graafschap wordt naar alle waarschijnlijkheid de volgende maatschappelijk partner van de Special Olympics. Dat meldde de organisatie dinsdagavond aan REGIO8 na de officiële inwijding van De Feestfabriek als partner van het sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking.

Lees verder

Races Zwarte Cross weer snel volgeboekt

De Zwarte Cross heeft zaterdag maar enkele tientallen seconden nodig gehad om de crosswedstrijden vol te boeken.

Lees verder

De slogan voor Zwarte Cross 2018 is bekend

De slogan voor de aankomende editie van de Zwarte Cross is 'Leven vóór de dood'. Dat maakte organisator De Feestfabriek donderdagochtend bekend.

Lees verder

Braziliaans carnaval naar de Zwarte Cross

Het Braziliaanse carnaval komt in 2018 naar de Zwarte Cross en wel op de crossbaan. De nieuwe crossklasse krijgt de naam ‘Race del Rio’ en moet bol komen te staan met Braziliaanse pracht en praal.

Lees verder

Afscheidsconcert Jovink en de Voederbietels

Vijfentwintig jaar geleden richtten Gijs Jolink en Hendrik Jan Lovink de legendarische rockformatie Jovink en de Voederbietels op. Het is donderdag exact twintig jaar geleden dat de allereerste Zwarte Cross van start ging. Er is dus geen betere dag om te genieten van het laatste concert van de Achterhoekers, dit jaar gegeven op de Zwarte Cross. Zet je speakers hard, smeer je keel met Nozem en geniet van klassiekers als Brommers Kieken en natuurlijk Jovink Rot Op!

Lees verder

Mañana Mañana ook volgend jaar in Vorden

Het festival Mañana Mañana vindt ook komend jaar plaats in Vorden. Na de start in Hummelo is dit de tweede editie die wordt gehouden nabij Kasteel Vorden.

Lees verder

Zwarte Cross wint opnieuw Beste Sfeer-award

De Zwarte Cross is volgens Festileaks opnieuw het sfeervolste festival van Europa. Het festival in Lichtenvoorde won woensdag de publieksprijs voor beste sfeer ten koste van 38 andere festivals.

Lees verder

Boh Foi Toch jubileert op Zwarte Cross 2018

Boh Foi Toch jubileert op de aankomende editie van de Zwarte Cross. De dialectrockers maakten via Facebook bekend dat ze voor de tiende keer zullen optreden op het festival in Lichtenvoorde.

Lees verder

Alle video's van Zwarte Cross 2017 op een rij

Een week geleden werd er nog volop feest gevierd op het festivalterrein van de Zwarte Cross. Het uitverkochte festival verwelkomde voor het tweede jaar op rij 220.000 bezoekers in Lichtenvoorde. In onderstaande afspeellijst zijn alle video's van REGIO8 achter elkaar gezet. Geniet nogmaals met ons mee!

Lees verder

Gevonden spullen Zwarte Cross verzameld

Gemeente Oost Gelre heeft weer tientallen mobieltjes, passen en brillen binnengekregen die gevonden zijn op de Zwarte Cross. Dit jaar kunnen rijbewijzen en identiteitsbewijzen echter niet meer opgehaald worden op het gemeentehuis in Lichtenvoorde.

Lees verder

KNGF krijgt 600 kilo doppen van Zwarte Cross

De Zwarte Cross heeft tijdens de afgelopen editie ruim zeshonderd kilo aan plastic doppen verzameld voor KNGF Geleidehonden. Dat is minder dan vorig jaar, toen ruim 850 kilo werd opgehaald.

Lees verder

Kijkje achter de schermen op de Zwarte Cross

De Zwarte Cross 2017 zit er weer op. Met het team van Zwarte Cross Radio en REGIO8 hebbben wij zo’n twintig uur radio, ruim dertig video’s en drie aftermovies gemaakt. Bedankt voor al jullie toffe reacties! Met veel liefde hebben wij dit weekend keihard gewerkt en we geven jullie hierbij graag een kijkje achter de schermen!

Lees verder

Terugblik Zwarte Cross 2017 in drie minuten

De Zwarte Cross 2017 is weer ten einde, de tentjes zijn opgeruimd en de traditionele files liepen maandagochtend snel in lengte op. Het festival verwelkomde aflopen weekend 220.000 bezoekers in Lichtenvoorde en was daarmee voor het tweede jaar op rij volledig uitverkocht. Kijk mee naar de Zwarte Cross in drie minuten!

Lees verder

Zwarte Cross tevreden ondanks stuntcrash

De organisatie van de Zwarte Cross kijkt tevreden terug op de 21e editie van het festival. De Zwarte Cross verliep dit jaar zonder incidenten, op de crash van stuntman William van den Putte na.

Lees verder

Vier Zwarte Crossers verliezen hun rijbewijs

Tijdens de alcoholcontrole bij vertrekkende bezoekers van de Zwarte Cross hebben vier personen hun rijbewijs verloren. In totaal waren 23 bestuurders nog onder invloed van alcohol.

Lees verder

Verkeer loopt vast door uittrek Zwarte Cross

Vertrekkende bezoekers van de Zwarte Cross zorgen voor flinke opstoppingen op de wegen vanaf Lichtenvoorde. Het verkeer staat onder meer vast op de A18, A12 en de N18.

Lees verder

Controles op uitvalswegen Zwarte Cross

De politie voert maandagochtend alcoholcontroles uit bij vertrekkende bezoekers van de Zwarte Cross. Het festival in Lichtenvoorde liep zondag ten einde.

Lees verder

Aftermovie van de Zwarte Cross 2017 Zondag

De laatste en bovendien uitverkochte dag van de Zwarte Cross is voorbij. Duizenden festivalgangers keken naar de finales van de Dutch Masters, doken de kroegenstraat in en zagen onder meer Chef'Special op het hoofdpodium. Kijk mee naar de Zwarte Cross zondag!

Lees verder

Chef'Special is verrast door de Zwarte Cross

Chef'Special speelde zondagavond voor de tweede keer in hun bestaan op de Zwarte Cross. De formatie uit Haarlem was verrast door het festival na deelname aan de United Colour Race op de crossbaan.

Lees verder

Jeffrey Herlings wint MX1 op de Zwarte Cross

Jeffrey Herlings heeft de MX1 van de Dutch Masters op de Zwarte Cross ruimschoots gewonnen. De Brabander won overtuigend met een voorsprong van zestien seconden.

Lees verder

Colour Race verandert cross in regenboog

De United Colour Race heeft vrijdag, zaterdag en zondag de crossbaan van de Zwarte Cross veranderd in een regenboog. De klasse werd voor het eerst gehouden op het festival.

Lees verder

Boh Foi Toch weet Megatent op te warmen

Boh Foi Toch warmde de Zwarte Cross zondagmorgen traditioneel op. De dialectband wist wederom duizenden bezoekers uit hun tentje te krijgen om warm te draaien voor de laatste festivaldag.

Lees verder

Bateren en sjansen in de Zwarte Cross-cafés

De Kroegenstraat op de Zwarte Cross is populair onder de festivalbezoekers. In de Café de Beugel, De Baterbar en Gaycafé de Kast paste er niemand meer bij. Presentatrices Roos en Dinja namen een kijkje in de bomvolle bars.

Lees verder

Crossblagen knappen door kinderparadijs

Bezoekers van de Zwarte Cross hebben zoals ieder jaar goed gebruik gemaakt van de kinderopvang. In het Blagenparadijs crosten en knutselden de jonge Zwarte Crossers er op los, zonder dat ze last hadden van hun ouders.

Lees verder

Gerrit belooft opklaringen op Zwarte Cross

Weerman Gerrit Vossers neemt iedere week voor De Gelderlander en REGIO8 de weersvoorspellingen voor het weekend door. Deze week voorspelt Vossers op vrijdag, zaterdag én zondag het weer vanaf de Zwarte Cross in Lichtenvoorde. De laatste festivaldag begint regenachtig, maar Vossers belooft lichte beterschap in de loop van de avond.

Lees verder

Gecrashte stuntman is buiten levensgevaar

De stuntman die zaterdagmiddag gewond is geraakt bij een motorcrossstunt op de Zwarte Cross is buiten levensgevaar. William van den Putte kwam ten val, waarna hij naar het ziekenhuis werd overgebracht.

Lees verder

Bijlmer Steelband slaat door op Zwarte Cross

De Bijlmer Steelband was zaterdag een opvallende verschijning op de Zwarte Cross. De Amsterdamse drumformatie speelde zomerse klanken op de theaterweide. De bandleden keken tegelijkertijd hun ogen uit.

Lees verder

Racoon geniet dubbel op de Zwarte Cross

De mannen van Racoon hebben zaterdag dubbel genoten op de Zwarte Cross. De Zeeuwse band heeft voor hun optreden zelf al een rondje gemaakt over het festival.

Lees verder

Aftermovie van de Zwarte Cross 2017 Zaterdag

Geen regen, maar zonneschijn op de tweede officiële festivaldag van de Zwarte Cross. De zaterdag was stijf uitverkocht en in combinatie met het aangename weer zorgde dat voor een gemoedelijk sfeertje. De festivalgangers stampten op de nieuwe Dansvloer, luisterden naar een clinic van voormalig schaatser Erben Wennemars en zagen mannen jongetjes worden tijdens de Powertoysklasse. Kijk mee naar de Zwarte Cross Zaterdag!

Lees verder

Opgevoerd speelgoed verrast op crossbaan

De opvoerde driewielers, rijdende hobbelpaarden en omgebouwde ballenbakken verrasten zaterdagmiddag het publiek tijdens de Powertoyklasse op de Zwarte Cross. De deelnemers voelden zich weer even als een kind met hun speelgoedwagens.

Lees verder

Wens Wennemars komt uit op Zwarte Cross

Schaatser Erben Wennemars had een langgekoesterde wens om ooit op te treden op de Zwarte Cross. Dit weekend kwam zijn droom uit en vertelde hij verhalen over zijn topsportcarrière aan het publiek op de Theaterweide.

Lees verder

Jovink zwaait af met een knallende eindshow

Jovink & De Voederbietels hebben vrijdagavond op de Zwarte Cross op een grootse wijze afscheid genomen van het publiek. De rockers vinden het na ruim twintig jaar mooi geweest en zwaaiden af met een knallende show voor zo'n 40.000 uitzinnige festivalgangers.

Lees verder

Stuntman raakt gewond op de Zwarte Cross

Een motorcrosser is zaterdagmiddag gewond geraakt tijdens een freestyleshow op de Zwarte Cross in Lichtenvoorde. De Vlaamse stuntman kwam verkeerd terecht tijdens een sprong.

Lees verder

The Dreamteam laat Engelse Schans stampen

De mannen van The Dreamteam lieten de nieuwe dansarea van de Zwarte Cross vrijdagavond flink los gaan. De liefhebbers stampten op de hardcorehits door de Engelse Schans.

Lees verder

Aangenaam festivalweer voor Zwart Cross

Weerman Gerrit Vossers neemt iedere week voor De Gelderlander en REGIO8 de weersvoorspellingen voor het weekend door. Deze week voorspelt Vossers op vrijdag, zaterdag én zondag het weer vanaf de Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Voor de zaterdag heeft de weerboer goed nieuws!

Lees verder

Zwaar en gek geschut dendert over de Schans

De meest creatieve voertuigen denderden vrijdag over de crossbaan van de Zwarte Cross 2017. Vooral het publiek moest het ontgelden tijdens de Specialklasse, die werden geteisterd door rook- en waterkanonnen.

Lees verder

Aftermovie van de Zwarte Cross 2017 Vrijdag

De eerste officiële festivaldag van de Zwarte Cross loopt richting het einde. De dag was aanvankelijk niet uitverkocht, maar de organisatie wist uiteindelijk alle kaarten te slijten. Duizenden festivalgangers lieten de regen hun dag niet verpesten en vierden massaal feest bij Guus Meeuwis, keken hun ogen uit bij de brommerklasse en schilderden zichzelf bij het Rijksmuseum. Kijk mee naar de Zwarte Cross Vrijdag!

Lees verder

Zwarte Cross 2017 verkoopt weer volledig uit

De Zwart Cross 2017 is vrijdagavond alsnog volledig uitverkocht. Er waren alleen nog kaarten voor de vrijdag verkrijgbaar aan de dagkassa, want de overige dagen waren in de voorverkoop al uitverkocht.

Lees verder

Guus Meeuwis doet hevige regenval vergeten

Hevige regenval heeft het optreden van Guus Meeuwis vrijdagmiddag niet in het water laten vallen op de Zwarte Cross. Tienduizenden festivalgangers verkozen de buitenlucht boven andere overdekte festiviteiten om mee te zingen met de Brabander.

Lees verder

Camping Zwarte Cross gaat regenbui te lijf

De campinggasten van de Zwarte Cross kregen vrijdagmiddag een flinke bui voor de kiezen. Vele partytenten konden de wind niet aan en tentjes liepen onder water.

Lees verder

Stunts in Globe of Death op de Zwarte Cross

Een bijzonder fenomeen op het festivalterrein van de Zwarte Cross is de Globe of Death. De ronde kooi, vlakbij de Megatent, dient als stuntarea voor een enkele motorcrossers en trekt veel bekijks.

Lees verder

Brommers trotseren als eerste Zwarte Cross

Tientallen waaghalzen op brommers hebben vrijdagochtend de crossbaan van de Zwarte Cross geopend. De snelheid was echter van ondergeschikt belang op De Schans in Lichtenvoorde.

Lees verder

Zwarte Cross Radio vanaf het Tweetakt-terras

Zwarte Cross Radio zendt vanaf vrijdagmiddag live uit vanaf het Tweetakt-terras op de Zwarte Cross. Het is voor het tweede jaar op rij dat er live radio wordt gemaakt tussen het publiek.

Lees verder

Wederom drukte richting de Zwarte Cross

Net als donderdag heeft het verkeer vrijdag te kampen met drukte door de Zwarte Cross. Op de wegen richting Lichtenvoorde ontstaan flinke files.

Lees verder

Schilderen in Rijksmuseum op de Zwart Cross

Naast de muziekoptredens en het motorcrossgeweld kunnen bezoekers ook een moment van rust nemen op de Zwarte Cross. In de tent van het Rijksmuseum krijgen de bezoekers een workshop selfie schilderen.

Lees verder

Rowwen Hèze hoopt dat Zwarte Cross zo blijft

Rowwen Hèze is na vele optredens inmiddels kind aan huis bij de Zwarte Cross. De dialectband uit Limburg geniet van de sfeer in Lichtenvoorde en hoopt dat het festival altijd zichzelf blijft.

Lees verder

Kans op buien en onweer boven Zwarte Cross

Weerman Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag voor De Gelderlander en REGIO8 de weersvoorspellingen voor het weekend door. Deze week voorspelt Vossers op vrijdag, zaterdag én zondag het weer vanaf de Zwarte Cross in Lichtenvoorde.

Lees verder

Bandleden Jovink houden deur op een kiertje

Jovink & De Voederbietels nemen vrijdagavond afscheid met een groots optreden op de Zwarte Cross. De bandleden bergen weliswaar de instrumenten op, maar houden de deur toch open kiertje voor een reünie in de toekomst.

Lees verder

Heavy Hoempa rockt hard bij het kampvuur

Na woensdagavond in het voorprogramma van Guns N’ Roses te hebben gestaan, hebben de blaasmuzikanten van Heavy Hoempa donderdagavond het kampvuur van de Zwarte Cross laten ontbranden.

Lees verder

Bökkers treedt in de voetsporen van Jovink

Bökkers had donderdagavond de eer om de Zwarte Cross muzikaal te openen in de Megatent. De formatie van Hendrik Jan Bökkers neemt daarmee de rol over van Jovink & De Voederbietels. Als het aan de band ligt, blijft het niet bij één keer.

Lees verder

Camping Zwarte Cross stroomt feestend vol

Duizenden feestgangers hebben zich donderdagmiddag gemeld op de camping van de Zwarte Cross. Het kampeerterrein ging om 10.00 uur al open om de enorme drukte te kunnen verwerken.

Lees verder

Wegen lopen vol door verkeer Zwarte Cross

De A12, A18 en de N18 richting het festivalterrein van de Zwarte Cross in Lichtenvoorde beginnen vol te stromen met festivalgangers. Op de weg naar het festival ontstaan 'vrolijke' files.

Lees verder

Hinder voor verkeer door de Zwarte Cross

Verkeer rondom Aalten en Lichtenvoorde moet tijdens de Zwarte Cross rekening houden met hinder. De Hamelandweg N313 is tijdens het festival deels gereserveerd voor festivalverkeer.

Lees verder

Zwarte Cross ondersteunt jonge sporters

De Zwarte Cross gaat zeven Achterhoekse jonge sporttalenten steunen in hun weg naar top. De zogeheten Zwarte Cross Talententuin gaat de atleten helpen hun naamsbekendheid te vergroten.

Lees verder

Optimaal FM en REGIO8 op Zwarte Cross

Optimaal FM en REGIO8 zenden vanaf donderdag vier dagen lang uit vanaf de Zwarte Cross. Het Regionaal Mediacentrum doet via radio, televisie en de onlinekanalen verslag van het grootste festival van Nederland.

Lees verder

Repetitie Jovink live op Zwarte Cross Radio

OptimaalFM zendt de laatste repetitie van Jovink en de Voederbietels zondag live uit. Het programma Zwarte Cross Radio is aanwezig bij het optreden waarmee de band zich voorbereid op hun definitieve afscheid. Het tijdstip van het optreden is niet bekend gemaakt. Wel zijn een aantal fans uitgenodigd om de oefensessie in de 'eigen repetitieschuur' bij te wonen.

Lees verder

Indeling Zwarte Cross-terrein op de schop

De indeling van het Zwarte Cross-festivalterrein is voor de editie van 2017 behoorlijk op de schop gegaan. Maandagochtend werd het eerste paaltje voor de opbouw in de Lichtenvoordse grond geslagen.

Lees verder

Aftermovie Mañana Mañana 2017 in Vorden

Met meer dan 26.800 bezoekers op een nieuwe locatie in Vorden kijkt de organisatie van Mañana Mañana terug op een bijzondere editie. REGIO8 maakte een uitgebreid sfeerverslag van het meest relaxte festival van Nederland. Geniet met ons mee en tot Mañana!

Lees verder

Hoofdstunt Zwarte Cross opnieuw niet door

De hoofdstunt met een enorme katapult op de Zwarte Cross gaat ook dit jaar niet door. De veiligheid kan, volgens De Gelderlander, opnieuw niet gegarandeerd worden. 

Lees verder

Organisatie Mañana is erg trots op Vorden

De organisatie van Mañana Mañana kijkt met veel trots terug op de afgelopen editie. Het festival werd afgelopen weekend voor het eerst gehouden in Vorden, maar van opstartproblemen was geen sprake.

Lees verder

The Dawn Brothers maken indruk op Mañana

The Dawn Brothers heeft zondagavond indruk gemaakt op bezoekers van Mañana Mañana. De band beklom de Veranda en wist het publiek direct mee te krijgen in hun Amerikaanse rock.

Lees verder

Hottubs laten Mañana Mañana ontspannen

The Hillbilly Hottub Experience biedt bezoekers van Mañana Mañana dit jaar een nieuwe beleving. Festivalgangers mogen namelijk gratis in één van de zestien warme baden om bij te komen van alle belevenissen in Vorden.

Lees verder

MoonYard speelt thuiswedstrijd in Vorden

MoonYard speelde zondagmiddag een thuiswedstrijd op Mañana Mañana. De Achterhoekse band wist het publiek op te warmen voor de laatste festivaldag in Vorden.

Lees verder

Zesde Metaal met Vlaams dialect in Vorden

Het Zesde Metaal is één van de vier Belgische acts op Mañana Mañana. De band verzorgde in Vorden een optreden volledig in het Vlaams dialect, maar heeft ook Liemerse roots in zich.

Lees verder

Balkanari krijgt de voetjes flink van de vloer

Balkanari heeft zaterdagavond de voetjes flink van de vloer gekregen op een inmiddels uitverkocht Mañana Mañana. De deels Achterhoekse formatie wist het vele publiek aanzienlijk te vermaken met balkanbeats.

Lees verder

Mañana Mañana ontwaakt in stijl met yoga

Tientallen campingbezoekers van Mañana Mañana starten de festivaldagen met een yogales. In de tuin van Kasteel Vorden worden de festivalgangers flink opgerekt door docente Petra Boomsma.

Lees verder

Rustige Roel Spanjers lyrisch over Vorden

Roel Spanjers doet het dit jaar rustiger aan op Mañana Mañana. De voormalig toetsenist van Normaal stond vorig jaar vier keer op het podium, maar wil op de editie in Vorden meer kunnen genieten van het in zijn ogen leukste festival van Nederland.

Lees verder

Shaking Godspeed rockt op Mañana Mañana

Shaking Godspeed zorgde voor de afwisseling op de vrijdagavond van Mañana Mañana. De Achterhoekse rockband wist het publiek in Vorden aardig op te zwepen.

Lees verder

Van der Doelen poëtisch op Mañana Mañana

Björn van der Doelen heeft Mañana Mañana vrijdagavond voorzien van poëtische klanken. De oud-voetballer is inmiddels kind aan huis met zijn gitaar op het chillfestival, nadat hij er nu al meerdere jaren heeft gespeeld.

Lees verder

Gascoigne's Quartet maakt debuut in Vorden

Alan Gascoigne heeft vrijdagmiddag zijn debuut gemaakt met zijn nieuwe band. De formatie, genaamd Gascoigne's Quartet, speelde voor het eerst op Mañana Mañana in Vorden.

Lees verder

Nieuw werk Raw Flowers op Mañana Mañana

Raw Flowers stond donderdagavond als één van de eerste acts op Mañana Mañana. Hoewel het festival op een nieuwe locatie in Vorden wordt houden, speelde de Achterhoekse band op exact hetzelfde podium als vorig jaar.

Lees verder

Campinggasten Mañana Mañana strijken neer

De eerste bezoekers van Mañana Mañana strijken donderdagavond neer op de camping van het nieuwe festivalterrein in Vorden. De campinggasten kijken vanaf hun slaapplek recht op Kasteel Vorden.

Lees verder

Optreden Guus Meeuwis op Zwarte Cross 2017

De Zwarte Cross heeft de laatste namen voor de editie van dit jaar bekend gemaakt. Grote blikvanger is Guus Meeuwis, die vrijdagmiddag een optreden geeft op het hoofdpodium.

Lees verder

Optimaal FM en REGIO8 vanaf Mañana Mañana

Optimaal FM en REGIO8 doen vanaf donderdagavond verslag van Mañana Mañana in Vorden. Zowel op radio, televisie als online is het chillfestival te volgen.

Lees verder

Regels voor tijdelijke campings Zwarte Cross

Oost Gelre wil afspraken maken met de mensen die tijdens de Zwarte Cross een gelegenheidscamping openen in de omgeving van ‘De Schans’. Tijdens een speciale bijeenkomst in Vragender worden de regels nog eens doorgenomen.

Lees verder

Opbouw Mañana Mañana op nieuwe locatie

De Feestfabriek is dinsdagochtend gestart met de opbouw van Mañana Mañana op het terrein van Kasteel Vorden. Aangezien het festival voor het eerst gehouden op deze locatie wordt gehouden, is het voor de bouwers even puzzelen hoe alles moet komen te staan.

Lees verder

Diehards uitgenodigd bij repetitie van Jovink

Honderd fans van Jovink en de Voederbietels mogen bij de allerlaatste repetitie zijn. De Achterhoekse rockband wil het bijzondere moment delen met een select gezelschap.

Lees verder

Mark Rutte uitgenodigd voor Zwarte Cross

Demissionair minister-president Mark Rutte is door festivaldirectrice Tante Rikie en de VVD Achterhoek uitgenodigd om naar de Zwarte Cross te komen. Volgens de achterban van de liberalen is het goed om eens een dagje te ontspannen.

Lees verder

Jovink en de Voederbietels stoppen nu echt

Jovink en de Voederbietels stoppen 25 jaar na het oprichten van de band definitief. Tien jaar na de laatste tour zetten de bandleden er een punt achter.

Lees verder

Engelse Schans nieuw podium Zwarte Cross

De Engelse Schans wordt tijdens de aankomende editie van de Zwarte Cross bij het festivalterrein betrokken. Het overblijfsel van de insluitingslinie om Groenlo wordt omgetoverd tot dancepodium.

Lees verder

Extra festivaldag voor kampeerders Mañana

Mañana Mañana voegt een extra volledige festivaldag voor kampeerders toe aan de editie van dit jaar. Campinggasten kunnen op donderdag 15 juni al om 14.00 uur genieten van de eerste band.

Lees verder

Zwarte Cross voegt vijver toe aan festival

Bezoekers van de Zwarte Cross kunnen tijdens de komende editie hun zwembroek meenemen. De organisatie maakte woensdag bekend het terrein van Wijndomein Besselinkschans en bijbehorende zwemvijver over te nemen. Ook sloot De Feestfabriek een overeenkomst met Oost Gelre om de komende tien jaar met de gemeente te blijven samenwerken.

Lees verder

Ook Mental Theo en DJ Jean naar Zwarte Cross

Mental Theo en DJ Jean komen in juli naar de Zwarte Cross. Ook Automatic Sam, Thijs Boontjes en De Boetners beklimmen komende zomer het podium in Lichtenvoorde.

Lees verder

Partysquad en Wetnecks naar Zwarte Cross

The Partysquad en The Wetnecks zijn bevestigd als nieuwe namen voor de Zwarte Cross. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt.

Lees verder

Achterhoek wil eigen jongeren trots maken

De Achterhoek wil jongeren trots maken op de identiteit van de regio. Dat is één van de doelstellingen van het Cultuur- en Erfgoedpact dat negen gemeenten, vijf culturele instellingen en de provincie Gelderland hebben gesloten.

Lees verder

Maatregelen Zwarte Cross om kleurpoeders

De Zwarte Cross treft maatregelen om te voorkomen dat er gezondheidsproblemen ontstaan rondom de United Colour Race, een onderdeel waarbij deelnemers met kleurpoeders mogen gooien. Recentelijk waarschuwde het RIVM voor de gevaren van onveilige poeders.

Lees verder

Cross ontmoet kunst tijdens Zwarte Cross

Bezoekers van de Zwarte Cross kunnen in juli tekenen en schilderen op het festival. Organisator De Feestfabriek is een samenwerking aangegaan met het Rijksmuseum onder de noemer ‘Dutch Masters.’

Lees verder

Zwolse hiphoppers naar de Zwarte Cross

De Zwolse hiphop-artiesten Rico en Sticks komen naar de Zwarte Cross. Het festival maakte donderdag enkele nieuwe artiesten bekend.

Lees verder

Golden Earring toegevoegd aan Zwarte Cross

Golden Earring is toegevoegd aan de line-up van de Zwarte Cross 2017. Dat heeft organisator De Feestfabriek donderdagmiddag bekend gemaakt.

Lees verder

Achterhoekse video voor Trump gaat viral

Een Achterhoekse video voor de Amerikaanse president Donald Trump is viral gegaan op Facebook. Het is een satirisch vervolg op de video die tv-presentator Arjen Lubach maakte over Nederland.

Lees verder

Zwarte Cross bestrijdt illegale kaartverkoop

Om de zwarte handel in kaarten van de Zwarte Cross te beperken, is organisator De Feestfabriek in zee gegaan met TicketSwap. Op de website is het mogelijk om veilig al verkochte tickets te kopen.

Lees verder

Rowwen Hèze en Kenny B naar Zwarte Cross

Rowwen Hèze en Kenny B zijn twee van de acts die in juli op de Zwarte Cross staan. Traditioneel maakte de organisatie op 1 januari de eerste namen van het festival bekend.

Lees verder

Nieuwenhuis pakt Wereldbeker veldrijden

Joris Nieuwenhuis heeft de Wereldbeker bij de beloften in het veldrijden gewonnen. De Zelhemmer won de cross van Heuden-Zolder en is met nog één race te gaan niet meer in te halen in het algemeen klassement.

Lees verder

Feestfabriek vereerd met Guus Hiddink Award

De Feestfabriek voelt zich vereerd met de Guus Hiddink Award die ze donderdagavond in ontvangst mocht nemen. De organisator van de Zwarte Cross en Mañana Mañana won de publieksprijs ten koste van Kaak BV uit Terborg en Kramp BV uit Varsseveld.

Lees verder

Organisatie overdonderd door voorverkoop

De organisatie van de Zwarte Cross is overdonderd door het grote succes van de kaartverkoop voor de editie van 2017. In vier dagen tijd zijn zowel de zaterdag-, de zondag-, als alle campingkaarten al uitverkocht.

Lees verder

Zwarte Cross verkoopt ook camping uit

De voorverkoop van de Zwarte Cross is in voorgaand jaren nog nooit zo snel gegaan. Op woensdagmorgen zijn er alleen nog maar kaarten voor de festivalvrijdag beschikbaar.

Lees verder

Zaterdag van de Zwarte Cross is uitverkocht

De zaterdag van de Zwarte Cross 2017 is uitverkocht. Dat heeft organisator De Feestfabriek dinsdag bekend gemaakt.

Lees verder

Voorverkoop festival Zwarte Cross van start

De voorverkoop voor de Zwarte Cross in 2017 is zaterdag van start gegaan. Het festival in Lichtenvoorde vindt dit jaar plaats van 13 tot 16 juli.

Lees verder

Slogan voor de Zwarte Cross 2017 bekend

Je ontdoen van schroom, nog meer lef tonen en je laten onderdompelen in de wereld van de Zwarte Cross. Dat is wat de organisatie van haar bezoekers vraagt in 2017. Om dat te bewerkstelligen maakte De Feestfabriek woensdag de slogan van de aankomende editie bekend: Vaak bu-j te bang!

Lees verder

Zwarte Cross maakt nieuwe klassen bekend

De Zwarte Cross maakte woensdag twee nieuwe klassen bekend voor de aankomende editie van het festival. Crossliefhebbers kunnen zich in 2017 vergapen aan de Powertoysklasse en de Holi Colour Race.

Lees verder

Zwarte Cross wil verbeteren ondanks Award

De organisatie van de Zwarte Cross is verheugd met de ‘Beste Sfeer’-prijs die het festival in ontvangst heeft mogen nemen. Hoewel de organisatie niet naakt op de tafel staat te dansen en verbeterpunten blijft zien, zijn ze wel trots.

Lees verder

Tante Rikie deelt traktatie uit in Hummelo

Heel Hummelo heeft kunnen genieten van de saucijzenbroodjes van Tante Rikie. De festivaldirectrice moest trakteren, omdat ze had beloofd dat te doen wanneer de Zwarte Cross was uitverkocht.

Lees verder

Duizenden Zwarte Cross-doppen voor KNGF

De Zwarte Cross heeft tijdens de twintigste editie voor het KNGF ruim 30.000 doppen verzameld. De doppen worden verzameld voor opleidingen van blindengeleidehonden.

Lees verder

Verloren spullen Zwarte Cross bij gemeente

Oost Gelre ontvangt daags na de Zwarte Cross van de Feestfabriek alle gevonden voorwerpen. Ook dit jaar is de gemeente weer hard op zoek naar de rechtmatige eigenaren van tientallen spullen.

Lees verder

De Zwarte Cross 2016 in drie minuten

De Zwarte Cross 2016 samengevat in drie minuten. Ideaal voor tijdens de lunch of in de trein. Bekijk de korte aftermovie van REGIO8 hier!

Lees verder

Volledige terugblik op Zwarte Cross 2016

De Zwarte Cross 2016 is ten einde. Ruim 220.000 bezoekers bezochten de twintigste editie van het festival afgelopen weekend. REGIO8 maakte iedere festivaldag een aftermovie. Bekijk de drie uitzendingen hier!

Lees verder

Organisatie: 'De mooiste Zwarte Cross ooit'

De organisatie van de Zwarte Cross is tevreden over de afgelopen editie. Meer dan 200.000 personen bezochten dit weekend het festival in Lichtenvoorde.

Lees verder

Ultiem gevoel op laatste dag Zwarte Cross

De laatste dag van de Zwarte Cross 2016 kenmerkte zich door het ultieme festivalgevoel. Een uitverkocht huis, de zon aan de hemel en gekoeld bier waren de juiste ingrediënten voor een prachtig einde van de twintigste editie.

Lees verder

Boh Foi Toch als vanouds op Zwarte Cross

Boh Foi Toch opende de zondag van de Zwarte Cross 2016 traditioneel in de Megatent. De Achterhoekse formatie speelde zonder nieuwe muziek als vanouds op het festival.

Lees verder

Bökkers op Zwarte Cross in hete Megatent

Een van de meest populaire bands op de Zwarte Cross is Bökkers. De mannen speelden dit jaar de snoeihete Megatent volledig plat.

Lees verder

Zwarte Cross 2016 beleeft zonnige zaterdag

De weergoden waren zaterdag goedgezind, want de al weken uitverkochte zaterdag van de Zwarte Cross 2016 heeft het droog gehouden. De zon liet zich zelfs grote delen van de dag boven Lichtenvoorde zien. De hoofdstunt, waarbij stuntman Chuck Borden over de Megatent zou worden geschoten, werd wegens technische problemen afgelast.

Lees verder

Pussy Riot in roze tank over de Zwarte Cross

Twee leden van protestband Pussy Riot zijn zaterdag in een roze tank over het crossterrein van de Zwarte Cross gereden. Even daarvoor namen de Russinnen in de Theatertipi de tijd voor vragen van bezoekers.

Lees verder

Amerikaanse predikant zegent Zwarte Cross

De Gospel Church staat dit jaar voor het eerst op de Zwarte Cross en valt in de smaak bij de festivalbezoekers. Onder leiding van een Amerikaanse predikant gingen de Zwarte Crossers voor deze keer ná het zingen de kerk uit.

Lees verder

John Coffey neemt afscheid van Zwarte Cross

John Coffey heeft vrijdagavond afscheid genomen van de Zwarte Cross. De punkband speelde de afgelopen jaren drie keer op het festival en daar zal het ook bij blijven. De band stopt in september. De festivalbezoekers in Lichtenvoorde werden daarom getrakteerd op een groots optreden in de Megatent.

Lees verder

Hoofdstunt van de Zwarte Cross afgeblazen

De hoofdstunt van de Zwarte Cross is afgeblazen. Nadat meerdere testsprongen geen doorgang konden vinden heeft de organisatie besloten de stunt af te blazen.

Lees verder

Zwarte Cross op valreep uitverkocht

De Zwarte Cross is op de valreep helemaal uitverkocht. De organisatie meldde vrijdagavond dat de laatste toegangskaarten zijn vergeven. Daarmee zijn zowel de vrijdag, zaterdag, zondag én de camping uitverkocht en wordt er een nieuw record boven de 200.000 bezoekers gevestigd.

Lees verder

Zwarte Cross 2016 beleeft de eerste dag

De eerste dag van de Zwarte Cross 2016 begon nat maar eindigde zonnig en sfeervol. De campingbezoekers werden donderdagavond al opgewarmd met Jovink en Miss Montreal en werden vrijdagochtend wakker in de regen.

Lees verder

Zwarte Cross doorstaat hevige regenval

De Zwarte Cross is vrijdagochtend enige tijd geteisterd door zware regenval. Nog voor de toegangspoorten open gingen kwam het water met bakken uit de hemel. De regen mocht de pret op de camping echter niet drukken.

Lees verder

Extra lange treinen tijdens de Zwarte Cross

Vervoersmaatschappij Arriva zet tijdens de Zwarte Cross op het traject Zutphen-Winterswijk langere treinen in. Deze treinen zullen bovendien 'feestelijk' worden aangekleed.

Lees verder

Jovink trapt Zwarte Cross 2016 hard af

Jovink heeft donderdagavond op traditioneel harde wijze de Zwarte Cross afgetrapt. Na het openingswoord van festivaldirectrice Tante Rikie vloog het spreekwoordelijke dak van de Megatent er af.

Lees verder

Eerste campingbezoekers op Zwarte Cross

De Zwarte Cross is officieel begonnen! Tenminste, voor de echte diehards. De campingbezoekers mochten donderdagmorgen namelijk het terrein al op. En dat is natuurlijk een moment waar veel crossers op hebben gewacht!

Lees verder

Zenuwachtig over stunt op de Zwarte Cross

Chuck Borden laat zich dit weekend tijdens de Zwarte Cross katapulteren over de Megatent. De Amerikaan voelt de spanning in zijn lichaam inmiddels al aardig opbouwen.

Lees verder

Pussy Riot zonder muziek naar Zwarte Cross

Pussy Riot zal geen muziekoptreden geven op de Zwarte Cross, maar met een andere voorstelling naar Lichtenvoorde komen. Nadya Tolokonnikova en Sacha Adler zijn de leden die naar Nederland afreizen.

Lees verder

REGIO8 en Optimaal FM vanaf de Zwarte Cross

REGIO8 en Optimaal FM pakken uit tijdens de twintigste editie van de Zwarte Cross. Het hele weekend volgen er updates via radio, televisie en internet van het grootste festival van Nederland.

Lees verder

Fietsers krijgen meer ruimte op Zwarte Cross

De Zwarte Cross zet dit jaar in op de fietsvriendelijkheid van het evenement. De fietsenstalling wordt groter gemaakt en er is de mogelijkheid om een speciaal BOB-contract te tekenen.

Lees verder

Nieuwe muziek Hilltop Howlers op Zwarte Cross

De Hilltop Howlers hebben voor de Zwarte Cross een aantal nieuwe nummers in petto. De band speelt de vrijdagavond de Zwarte Cross op The Bayou.

Lees verder

Wagens voor apartigheidsklasse bijna klaar

Met nog enkele dagen te gaan tot de Zwarte Cross zijn de wagens voor de apartigheidsklasse bijna klaar. Enkele vriendengroepen uit Beek leggen deze week de laatste hand aan hun opmerkelijke wagen de Zwarte Cloud.

Lees verder

Opbouw voor Zwarte Cross 2016 begonnen

Met het zonnetje boven de nog lege Lichtenvoordse velden is maandagochtend het eerste paaltje voor de Zwarte Cross in de grond geslagen. Daarmee is de opbouw een kleine drie weken voor het festival officieel begonnen.

Lees verder

Camping Zwarte Cross tijdelijk uitverkocht

Na de zaterdag en de zondag is nu ook de camping van de Zwarte Cross uitverkocht. Maar om zwarthandelaren tegen te gaan zullen er vlak voor het festival nog een aantal kaarten in de verkoop gaan.

Lees verder

Bennie Jolink tevreden over eerste optreden

Bennie Jolink is tevreden over zijn eerste optreden van het jaar. Dat zei de voormalig frontman van Normaal vrijdagmiddag na zijn optreden met de Pensionado's op Mañana Mañana.

Lees verder

Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)