Ulft, Netherlands

 

Zwarte Cross inspireert tot motorcrossen

In de jaren ‘80 waren vijftienduizend toeschouwers langs de kant van de crossbaan in Halle geen uitzondering. Die gloriejaren zijn inmiddels voorbij, maar de motorsport is nog steeds populair in de Achterhoek, mede door de Zwarte Cross zien verenigingen de ledenaantallen weer groeien.
Serena Speet | 20 juli 2022 09:22 | Aangepast op 20 juli 2022 09:22
Het festival in Lichtenvoorde draait bij de geboorte in 1997, toen nog in Hummelo, volledig om motorsport. Later wordt er muziek en ander spektakel aan toegevoegd. Desondanks blijft de Zwarte Cross een evenement voor liefhebbers van crossmotoren en inspireert het mensen om zelf op een crossmotor te stappen. In de beginjaren van de Zwarte Cross ziet de Motor- Autoclub Lochem (MACSEV) het aantal leden enorm toenemen. "Daarna was het een paar jaar wat minder, maar nu zien we de laatste jaren dat het weer toeneemt", zegt bestuurslid Franc Hoksbergen bij Omroep Gelderland.

Die toename precies verklaren kan Hoksbergen niet. Wel denkt hij dat het succes van de Nederlandse rijders Jeffrey Herlings en Glenn Coldenhoff ook mensen inspireert. Daarnaast weet hij zeker dat de Zwarte Cross bijdraagt aan de toename: "Er zijn daardoor zeker meer volwassenen gaan crossen." Het evenement heeft de motorcross ook meer bekendheid gegeven, zegt Hoksbergen: "Mensen die misschien voor de muziek naar het festival komen, maar zo ook kennismaken met de motorsport."

Inspiratie op doen
De club in Lochem verwelkomt de afgelopen twintig jaar met name meer hobbyrijders. "Als je bij zo'n evenement bent dan zie je hoe de motorrijders hun ding doen”, vertelt Hoksbergen over de inspiratie voor nieuwe leden. “Als dat je aanspreekt dan denk ik wel dat mensen daardoor sneller geneigd zijn om zelf ook op een motor te stappen."

Halle
Ook in Halle, waar de Zwarte Cross van 1999 tot en met 2005 wordt gehouden, merken ze het effect van het evenement. "Er komt daar - helemaal de laatste jaren - zoveel publiek. Er zijn altijd mensen die denken: dat is een mooie sport, die wil ik ook beoefenen", zegt Henk Leerink van motocrossvereniging Halmac.

Van vader op zoon
De jongste rijders op 'de Kappenbulten', het circuit in Halle, zijn nog maar vijf jaar oud. Momenteel telt de club een kleine twintig jonge talentjes in de leeftijd van 5 tot en met 7 jaar. "Motorcrossen is een echte familiesport. Vaak gaat de sport over van opa op vader en van vader op zoon, of tegenwoordig ook soms op dochter."

Groeiend ledenbestand

De vereniging telt momenteel ruim 1100 leden, vijf jaar geleden waren dat er nog achthonderd. Of jonge jongens en meisjes ook door de Zwarte Cross met crossen beginnen, betwijfelt Leerink. "Het thuisfront speelt bij kinderen ook een grote rol bij de keuze voor een sport."

Rijden voor dertigduizend man
Voor de jeugd die al op een crossmotor zit kan het wel een enorme boost geven, zo weet Lars Volman. Op zijn 9e reed hij mee met de Calimero Klasse op de Zwarte Cross. "Voor 30.000 man rondrijden, dat maakte wel indruk", vertelt zijn vader.

‘Zou super zijn’

Volgens Ronnie Jaaltink uit Zelhem, wiens dochter Noor Jaaltink (15) crosst, versterken de motorcross en de Zwarte Cross elkaar. "Als je daar een paar dagen bent geweest, in combinatie met een leuk feestje, dat werkt positief." Een keer zelf rijden op de Zwarte Cross, dat ziet dochter Noor wel zitten: "Voor zoveel publiek rijden, dat zou super zijn."

Foto: Omroep Gelderland

Lees meer over:

Zwarte Cross|Motorcross|

Meest gelezen

Bussen en treinen gaan vaker rijden in Achterhoek

Jasper Hazelaar | 5 dec 2022 13:33

Wolf bijt bijzondere Racka-schapen dood in Voorst

Serena Speet | Nick Hermsen | 2 dec 2022 15:04

Lees ook

Donnie en Mooi Wark naar de Zwarte Cross

Donnie XL, Mooi Wark en het Achterhoekse hiphop-collectief Eastwave zijn donderdag toegevoegd aan de...

ZWARTE CROSS Beleef de donderdag

De Zwarte Cross is donderdag losgebarsten in Lichtenvoorde. Bekijk in deze uitzending van Omroep Gel...

Eastwave beleeft droom op de Zwarte Cross

Het Achterhoekse hiphopcollectief Eastwave beleefde zaterdagmiddag hun droom met een optreden op de ...

‘Niet voldaan aan eigen Zwarte Cross-eisen’

De Zwarte Cross heeft vanwege het personeelstekort niet kunnen voldoen aan haar eigen kwaliteitseise...

Achterhoekse regenboogtent moet festivals inclusiever maken

Feesten volledig in de kleuren van de LHBTI+-vlag, dat kan binnenkort. Ondernemer Wessel Bottenberg ...

Weer kaarten beschikbaar voor Zwarte Cross

De Feestfabriek gooit volgende week honderden nieuwe toegangsbewijzen voor de Zwarte Cross in de ver...