Zorgstudenten kriegen hulp bi-j plat proaten

Gepubliceerd: 13-05-2022 15:05. Bijgewerkt: 13-05-2022 19:49

Studenten van het Graafschap College in Doetinchem hebben vrijdag het zakboekje 'Eerste hulp bi-j plat proaten' in ontvangst genomen. Met het boekje wordt de Achterhoekse streektaal gepromoot en hoopt men dat er meer dialect wordt gesproken in de zorg.

“Het idee voor dit boekje is twee jaar geleden ontstaan op een dialectdag”, vertelt Diana Abbink projectmedewerker bij het erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers. “Uit onderzoek blijkt dat het voor veel mensen in een verzorgingshuis een meerwaarde is als ze in hun streektaal worden aangesproken. Daarom hebben we dit jaar als erfgoedcentrum het thema ‘streektaal in de zorg’ en dit boekje is het startpunt.” In het zorgzakboekje ‘Eerste hulp bi-j plat proaten’ worden alledaagse gespreksonderwerpen en zorgtermen weergegeven in zowel het Nederlands als het Achterhoeks. “Dit boekje kan een goed begin zijn voor een gesprek tussen een verzorgende en een bewoner of cliënt van een verzorgingshuis”, zegt Abbink. “We hopen ook dat mensen de humor er van kunnen in zien en een paar woorden eruit kunnen halen.”

De herkenbaarheid was bij een aantal studenten terug te zien toen ze het boekje in handen kregen. “Ik was aangenaam verrast”, zegt Abbink. “Veel van de studenten hebben stage gelopen of lopen op dit moment stage in de zorg. De meesten knikten allemaal ‘ja’ als je vraagt of het helpt om in het Achterhoeks dialect tegen een bewoner te praten.” Het Graafschap College onderschrijft het belang van streektaal in de zorg.

Naast het boekje is docent Lienke Eenink bezig om dialectlessen voor verzorgenden te ontwikkelen die later dit jaar als keuzemodule op het Graafschap College worden aangeboden. Daarnaast wordt er in november een symposium gehouden over het belang van streektaal in de zorg. “Hiervoor zoeken we opnieuw de samenwerking met zorginstellingen, ziekenhuizen, zorgopleidingen, streektaaldocenten en andere geïnteresseerden”, zegt Abbink.

Foto: REGIO8


Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)