Zorgen over besmettingen Oude IJsselstreek

Gepubliceerd: 14-04-2021 12:04. Bijgewerkt: 14-04-2021 22:41

Oude IJsselstreek behoort de afgelopen weken tot de kopgroep als het gaat om het aantal besmettingen per 100.000 inwoners in gemeenten. Burgemeester Otwin van Dijk noemt het zorgelijk en ziet meerdere verklaringen.

Het aantal coronabesmettingen in de gemeente is de afgelopen weken hoog. In de periode van 31 maart tot en met 13 april gaat het om 878 meldingen per 100.000 inwoners. Daarmee behoort Oude IJsselstreek landelijk gezien tot de ‘koplopers’. “De GGD kan niet exact de vinger leggen op de hoge cijfers”, vertelt Van Dijk in reactie op de cijfers. “Zij geven als mogelijke verklaring dat bij drie ‘groepen’ besmettingen zijn die zich doorvertalen naar de thuissituatie.”

Volgens de gemeente zijn er de afgelopen tijd op ‘enkele basisscholen’ besmettingen geconstateerd. Onder meer op de Christoffelschool in Gendringen was sprake van een corona-uitbraak. Daarnaast heeft de gemeente relatief veel zorgorganisaties, waardoor medewerkers besmettingen mee naar huis zouden nemen. Ook zijn er aantal besmettingen bij bedrijven waar thuiswerken niet mogelijk is.

Versoepeling voor terras
Ondanks de relatief hoge besmettingscijfers en de druk op ziekenhuizen, steunt Van Dijk de oproep tot versoepelingen voor terrassen. “Ik ben voor het gecontroleerd openen van terrassen”, zegt de burgemeester. “Het is niet alleen een versoepeling, maar vooral ook een gecontroleerd gebruik van de buitenruimte.”

‘Houd nog even vol’
Van Dijk benadrukt dat inwoners zich aan de geldende maatregelen moeten houden. “Houd nog even vol. Met de toename van het aantal vaccinaties en het testen is er perspectief. Echter, de cijfers laten op dit moment zien dat het belangrijk is dat we ons aan de maatregelen blijven houden.”

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)