Winterswijk wil zandwegen in ere houden

Gepubliceerd: 25-11-2021 14:11.

Zandwegen zijn onlosmakelijk verbonden met het buitengebied van Nationaal Landschap Winterswijk, maar die wegen worden slechter begaanbaar door meer en zwaarder verkeer en klimaatverandering. De gemeente wil jaarlijks 80.000 euro meer uittrekken voor het onderhoud van de zandwegen.

Een derde van de 338 kilometer aan wegen in het buitengebied van Winterswijk bestaat uit zandwegen (123 kilometer). Als gevolg van meer en intensiever (recreatief) gebruik, in combinatie met plensbuien en droogte, worden de zandwegen slechter begaanbaar. Dat leidt tot meer klachten van bewoners van het buitengebied bij de gemeente. Het college wil de wegen daarom niet langer één, maar driemaal per jaar controleren en waar nodig verbeteren.

Die controles worden in het voorjaar, het najaar en de winter uitgevoerd, waardoor de zandwegen bijvoorbeeld vaker worden geschaafd. Daarvoor moet het jaarlijkse budget structureel omhoog van 215.000 naar 295.000 euro. De gemeenteraad neemt hierover in december een besluit.

Verharden geen optie
Het verharden van de onverharde en half verharde wegen is volgens wethouder Bert Frings geen optie: “We willen ons Nationaal Landschap in ere houden. Dat betekent dat we ook de zandwegen in ere houden. Deze wegen hebben een belangrijke landschappelijke, cultuurhistorische en recreatieve waarde. Wel willen we deze wegen beter gaan onderhouden."

Foto: REGIO8


Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)