Winterswijk wil brug slaan in de jeugdzorg

Gepubliceerd: 11-07-2019 11:07. Bijgewerkt: 11-07-2019 11:38

Winterswijk gaat met steun van de Europese Unie onderzoeken hoe grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van jeugdzorg beter kan. Aanleiding is de vondst van een ondervoed 7-jarig Duits jongetje op een camping in de gemeente in 2017.

“Door gebrekkige communicatie en onduidelijkheid over verantwoordelijkheden en bevoegdheden tussen Duitse en Nederlandse instellingen verdwijnen deze kinderen nu vaak van de radar en krijgen zij niet de hulp die zij nodig hebben”, zo laat de gemeente Winterswijk weten. In juli 2017 werd op een camping in Winterswijk een jongetje gevonden dat eten uit een koelkast van andere campingbezoekers stal. De jongen bleek, net als zijn zus, ernstig te zijn verwaarloosd door hun inmiddels veroordeelde Duitse ouders. De hulp aan de kinderen verliep uiterst moeizaam door gebrekkige communicatie tussen Duitse en Nederlandse autoriteiten.

Volgens Winterswijk staat het incident niet op zichzelf. “De grensoverschrijdende zorg voor kinderen vormt in de meeste grensgebieden in Europa een probleem doordat de jeugdzorg en elk land anders is georganiseerd en de verschillende systemen niet op elkaar aansluiten”, aldus de gemeente. “Met steun van de Europese Unie gaat de gemeente nu een onderzoeker aanstellen, die de opdracht krijgt te onderzoeken hoe Duitse en Nederlandse instanties op het gebied van de jeugdzorg beter met elkaar kunnen samenwerken.”

Foto: Politie Winterswijk (archief, vondst jongetje)


Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)