Ulft, Netherlands

Winterswijk vreest overlast van mogelijke aanvliegroute voor Schiphol over de Achterhoek

STOP4deroute
D66 Winterswijk maakt zich zorgen over een mogelijke nieuwe aanvliegroute voor Schiphol die deels boven de Achterhoek komt te liggen. Inwoners zouden hierdoor te maken krijgen met een flinke toename van landend vliegverkeer.
Davie Klein Gunnewiek | 29 maart 2024 08:00 | Aangepast op 29 maart 2024 08:00
Nu komen vliegtuigen uit het oosten nog relatief hoog over de Achterhoek en maken ze een bocht boven Lelystad om vervolgens de landing in te zetten richting Schiphol. Met een mogelijke vierde aanvliegroute gaat dat in de toekomst veranderen. Deze week onthulde RTL Nieuws dat de luchtverkeersleiding Nederland al in 2021 in het diepste geheim heeft geoefend met een vierde naderingspunt, ZUDOS genoemd. Dit punt ligt ten zuiden van het Utrechtse Doorn. Vliegverkeer uit Duitsland zou via een noordelijke route bij Winterswijk het land binnenkomen en via een zuidelijke route over de Liemers. De routes komen samen net onder Doorn. Vanaf daar kan de landing worden ingezet naar Schiphol.

“Uit Kamerstukken blijkt dat het gaat om 42.000 vliegtuigen per jaar, wat neerkomt op 120 per dag”, aldus fractievoorzitter Loes ten Dolle van D66. “Wij maken ons zorgen over de mogelijke gevolgen van deze mogelijk nieuwe aanvliegroute voor onze inwoners en natuur in Winterswijk.” In Gelderland zijn inmiddels al actiegroepen voor Ede, Wageningen en West-Betuwe. Burgers achter STOP4eroute hebben inmiddels een website opgetuigd over wat een vierde baan betekent en 64.000 handtekeningen opgehaald. “Daar is al langer protest. Wij hebben als regio Achterhoek dit nog nooit te horen gekregen, dus staan we in de lobby al 10-0 achter”, aldus Ten Dolle.

Eerst overleg
Wethouder Sylvia Fleuren vindt ook dat er volle aandacht voor de mogelijke nieuwe aanvliegroute over de Achterhoek moet zijn. “Er moet nu eerst overleg plaatsvinden tussen het ministerie, de provincie en onze buurgemeenten”, vindt Fleuren. “Als we alle informatie compleet hebben gaan we als gemeente hierover een standpunt innemen.”

Het is nog onduidelijk of een vierde aanvliegroute voor Schiphol er komt, omdat de luchtruimherziening door de Tweede Kamer controversieel is verklaard. Dat betekent dat het onderwerp niet wordt behandeld en het nieuwe kabinet zich hierover eerst moet buigen. De mogelijk nieuwe aanvliegroute is daarom ook nog niet gedeeld met de Tweede Kamer, provincies en gemeenten.

Meest gelezen

Doetinchem wil binnenstad drastisch op de schop gooien

Tim Rondeel | Nick Hermsen | 15 mei 2024 17:03

Lees ook

Vergeten verhaal van verzetsheldin Tante Riek tot leven gebracht op het toneel

Ze was tijdens de Tweede Wereldoorlog de leider van één van de grootste verzetsorganisaties in ons l...

Kreis Kleve en Nederland samen op zoek naar huisartsen

Kreis Kleve gaat samen met Nederlandse instanties onderzoeken hoe er meer huisartsen in het grensgeb...

Onthoofd konijn gedumpt bij kinderboerderij in Winterswijk

Bij een kinderboerderij in Winterswijk is in het weekend een onthoofd konijn gevonden. Ook zijn er v...

Automobilist zorgt voor ravage op grens tussen Nederland en Duitsland

Een automobilist heeft zaterdag op de grens bij Winterswijk voor een flinke ravage gezorgd. De man r...

Onrust in Winterswijk over mogelijke locaties nieuw bedrijventerrein

Winterswijk is al jaren op zoek naar een locatie voor een nieuw bedrijventerrein. In afgelopen perio...

Bestuurder raakt na heftig eenzijdig ongeval wonder boven wonder niet gewond

Een bestuurder heeft zondagochtend op de Kottenseweg een engeltje op zijn schouder gehad. Hij beland...