Winterswijk verbiedt lachgas op Volksfeest

Gepubliceerd: 28-08-2019 14:08.

Tijdens het Winterswijkse Volksfeest van komend weekend wordt extra gecontroleerd op het gebruik van lachgas. Burgemeester Joris Bengevoord heeft een verbod laten opnemen in de vergunning voor het feest en de gemeente wil bovendien een lokaal verbod op het gebruik van lachgas.


“Het feestterrein is lachgas-vrij, dus het mag niet worden gebruikt en verkocht”, aldus burgemeester Bengevoord. De gemeente maakt zich zorgen over wat lachgas doet met de volksgezondheid. “We willen echt een signaal afgeven dat het een onwenselijke ontwikkeling is.” Bengevoord vindt het onbegrijpelijk dat lachgas legaal te verkrijgen is in winkels en tijdens feestjes en pleit voor een landelijk verbod: “Ik hoorde dat mijn collega in Doetinchem ook voornemens is om maatregelen te nemen”, vertelt de Winterswijkse burgemeester. “Als we met meer gemeenten laten zien dat we het onwenselijk vinden, dan neem ik aan dat ze in Den Haag ook gaan luisteren en dat ze het landelijk gaan regelen.”

Joram Stollman is spoedeisende hulp arts in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Hij onderschrijft de vervelende gevolgen van het gebruik van lachgas op de korte en lange termijn. “Als je een teug lachgas neemt dan heeft dat invloed op je bewustzijn. Je kan al snel duizelig worden, krijgt ongewenste hallucinaties, tintelingen en het kan tot misselijkheid leiden”, vertelt Stollman. Bij veelvuldig gebruik van lachgas heeft het nog meer verstrekkende gevolgen: “Er kan een vitamine B12 tekort optreden en dat kan leiden tot neurologische schade.”

Geen gevallen in Slingeland
Op de spoedeisende hulp in Doetinchem zijn volgens Stollmann geen gevallen bekend van mensen die daar door het gebruik van lachgas terecht zijn gekomen. “We hebben wel eens meegemaakt dat ze het hebben gebruikt, maar dat is niet de reden dat ze hier de spoedeisende hulp bezoeken”, aldus Stollman. Uit cijfers van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum blijkt wel een stijgende populariteit. Vorig jaar kwamen er in een heel jaar 54 meldingen binnen van gezondheidsklachten na het gebruik van lachgas, in de eerste helft van dit jaar waren dat er al 67.

Foto: Omroep Gelderland/REGIO8

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)