Winterswijk staat uitbreiding van azc toe

Gepubliceerd: 14-10-2021 9:10. Bijgewerkt: 14-10-2021 9:14

Het azc in Winterswijk breidt tóch uit met honderd plaatsen naar vijfhonderd bewoners, hoewel de buurt was toegezegd dat het bij vierhonderd asielzoekers zou blijven. Buurtbewoners werden woensdagavond middels een brief op de hoogte gebracht.

"De nood is hoog, we willen niet dat die mensen ergens in een sporthal komen te liggen", zegt wethouder Henk Jan Tannemaat van Winterswijk. "We willen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen, maar óók naar de buurt toe. Dit is het enige azc in Nederland met niet één voordeur maar veertig en daar heeft het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers, red.) begrip voor." Het college van Winterswijk is pas overstag gegaan na ruggenspraak met alle fractievoorzitters van de politieke partijen en nadat het COA alle voorwaarden inwilligde. "Het is voor één jaar, niet langer en er komt een beter contact met de buurt, dat is in de overeenkomst vastgelegd", zegt Tannemaat.

Maar er was juist afgesproken niet verder uit te breiden dan de huidige 400 bewoners van het asielzoekerscentrum in verband met overlast in de buurt. "Dat gaat om een groep van zo'n vijftien overlastgevers en die gaan weg!", zegt de wethouder met stemverheffing. "Bovendien komen er alleen gezinnen naar het azc. Dat waren hele scherpe eisen van ons."

Afghanistan
Het zijn vooral mensen uit Afghanistan die momenteel naar Nederland komen. "Alleen deze week al 1.200", zegt Tannemaat. "Het is een zware crisis en we hebben nog plek voor honderd mensen. Maar daarom hebben we eerst met de buurt gesproken en gelukkig is er draagvlak. Dat is belangrijk voor ons, mede omdat in het verleden de afspraken niet altijd goed zijn nagekomen."

Maximaal een jaar
Tannemaat zegt dat de honderd extra bewoners maximaal een jaar in het azc in Winterswijk blijven. Maar er staat voor het COA nóg meer op het spel. "De buurt is bereid mee te werken en als over een jaar blijkt dat het niet goed gewerkt heeft, dan kunnen we de overeenkomst met het COA helemaal stopzetten."

Foto: REGIO8 (archief)


Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)