Winterswijk leert Oekraïners Duitsers lokken

Gepubliceerd: 19-02-2021 13:02. Bijgewerkt: 19-02-2021 13:50

De Oekraïnse gemeenten Popasna en Rubizhne zijn in de leer gegaan bij Winterswijk om meer Duitse toeristen naar hun regio te lokken. De Achterhoekse gemeente doet samen met Enschede en Nissewaard mee aan een internationaal project voor (digitale) kennisuitwisseling.


"Vroeger had je stedenbanden, maar dat is dit niet”, verklaart burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk. “Dit gaat een stap verder en is een manier om de mensen daar op weg te helpen. Dat maakt het een leuk project.” Het project komt voort uit een verzoek van de VNG International, de internationale samenwerkingstak van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). De uitwisseling heeft vorm gekregen met onder meer online gesprekken tussen ondernemers in Winterswijk en delegaties vanuit beide regio's in de Oekraïne.

Popasna en Rubizhne wilden vooral meer weten over de aanpak van Winterswijk met betrekking tot 'toerisme en citymarketing' en 'verduurzaming en alternatieve energiebronnen'. Bengevoord: "Er was een presentatie van '100 procent Winterswijk' over citymarketing en ze waren echt onder de indruk van de duurzaamheidsaanpak. Hans Huls gaf live met een webcam een inkijkje wat hij allemaal doet bij zijn zonnepark."

Amerikaanse organisatie betaalt
De financiering van het project komt voor rekening van het United States Agency for International Development (USAID). Dit is een Amerikaanse ontwikkelingsorganisatie, onder begeleiding van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. "De VNG en USAID hebben in Nederland een aantal plaatsen geselecteerd en zo leveren wij vanuit Winterswijk een bijdrage", zegt Bengevoord

Geen bezoek aan Oekraïne
Als gevolg van de coronapandemie gaat er geen Winterswijkse delegatie naar de Oekraïne. Het blijft bij een digitale uitwisseling. "Nee, we gaan er ook daarna niet heen, maar misschien komen ze vanuit Popasna en Rubizhne nog wel deze kant op", aldus de burgemeester van Winterswijk.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen Antenne Niederrhein en RN7.

Foto: REGIO8 (archief, Mondriaan-activiteit bij kerk)

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)