Wijkverpleging is puzzel in de Achterhoek

Gepubliceerd: 15-12-2021 11:12. Bijgewerkt: 15-12-2021 11:10

Bijna drie weken geleden luidden de thuiszorg en wijkverpleegkunde in de Achterhoek de noodklok: ook zij moesten de zorg afschalen tot bijna code zwart. Er worden nu nauwelijks nieuwe cliënten aangenomen en daardoor komen mensen die zorg nodig hebben op een wachtlijst.

Drie weken geleden werd de thuiszorg in de Achterhoek afgeschaald.

"In de wijk is het best druk", zegt wijkverpleegkundige Evelien Ubbink tegenover Omroep Gelderland. Zij regelde dinsdag de roosters voor de inzet van de wijkverpleegkundigen in Aalten en omgeving: "Het is kijken hoe je de routes rond kunt krijgen, zodat de mensen de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben. En dat is soms best wel puzzelen, van: hoe gaan we het allemaal in plannen?" In de Achterhoek werken daarom zeven zorgorganisaties samen. "We hebben een gezamenlijke bereikbaarheid en een gezamenlijke wachtlijst. Als een patiënt uit het ziekenhuis komt, hebben we een gezamenlijke app waarop we kunnen kijken bij welke organisatie hij terecht kan. Op dit moment lukt het zo de zorg nog net overeind te houden", aldus Evelien Ubbink.

"We houden het hoofd boven water met de middelen die we hebben, maar we kunnen niet iedereen de zorg verlenen die we zouden willen helaas", valt wijkverpleegkundige Mayke Navis haar collega bij. "We gaan kijken hoe het veilig en verantwoord kan met hulpmiddelen." Navis doelt daarmee bijvoorbeeld op de inzet van een medicijndispenser, of de inzet van videobellen met cliënten. "We gaan kijken hoe we zorg kunnen verlenen op afstand, zodat we het niet zelf hoeven te doen," aldus Navis.

Mantelzorger neemt taak over
Pia Geurkink is al 2,5 jaar mantelzorger voor haar man, met wie zij onlangs haar 56-jarig huwelijksjubileum vierde. In de Achterhoek zullen mantelzorgers taken van de wijkverpleging moeten overnemen. "Als het niet meer kan, dan wil ik dat wel proberen", zegt Pia. Ze leert onder meer met een hulpmiddel kousen aan- en uit te trekken. "Ik heb het nu één keer gedaan, maar dat viel me wel even tegen", zegt Pia lachend. "Maar ik houd de moed erin."

De Compaan
Waar Pia en haar man erg gelukkig mee zijn is de Compaan. De Compaan is een tablet voor ouderen die goed is voor hun sociale contacten. Een cliënt kan er ook mee videobellen, als er vragen zijn over de verzorging. "Je kunt wondjes op afstand bekijken en adviseren wat het beleid moet zijn", legt Navis uit. "Dat is wel fijn", zegt Pia. "Dat hebben we al eens gebruikt. Het is ook wel eens per ongeluk aan gegaan. Ze zei wat is er? Ik zei: er is niks. Het ging per ongeluk. Nou, toen was het ook goed, hè."

Foto: Omroep Gelderland

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)