Wiesneus geeft 'hippe' streektaal een podium

Gepubliceerd: 12-10-2021 12:10. Bijgewerkt: 12-10-2021 13:34

De kleine zaal van het Amphion in Doetinchem zat twee keer tot de nok toe vol om de groeiende populariteit van de Achterhoekse streektaal te vieren. Waar het begon met enkele tientallen lessen onder de noemer Wiesneus, willen na vier jaar steeds meer basisscholen leerlingen kennis laten maken met het dialect.


“We gaan nu richting tweehonderd scholen die mee willen doen”, zegt directeur Femia Siero van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) over Wiesneus, die aangeeft dat het project in 2018 startte met enkele tientallen basisscholen. “Daaraan merk je dat het hip is”, vindt Siero. “Het wordt ook veel gesproken onder jongeren.” In het Amphion waren de kinderen die het project volgden uitgenodigd. Ze deden enthousiast mee bij optredens van Warboel, zangeres Sandra Vanreijs en Boh Foi Toch-frontman Hans Keuper. Volgens Siero zit het dialect in de lift. Ze wijst naar gebruik in de muziek, maar ook naar gebruik onderling. “We geven ook een cursus Achterhoeks bij het Erfgoedcentrum”, geeft Siero aan. “Dat zit ook al hartstikke vol. Je merkt dat er echt heel veel behoefte aan is.”

Ondanks de groeiende populariteit, wil het Erfgoedcentrum meer ruimte voor de streektaal in het onderwijs voor kinderen. Binnen het project Wiesneus nemen scholen een uurtje dialectles af. “We zouden dat heel graag willen uitbreiden”, zegt Siero. “Dat gaan we zeker ook proberen.” Boh Foi Toch-zanger Keuper, ook leraar, vult aan: “Het probleem met de scholen is dat ze al een programma hebben dat alderbastend vol staat met actuele dingen. En daarnaast moeten ze ook nog d’s en t’s leren onderscheiden.”

Vooroordelen
De feestmiddag in het Amphion werd enthousiast ontvangen, hoewel Siero en Keuper nog wel wat vooroordelen proeven. “Het is heel leuk om iemand met een accent als clown neer te zetten”, schetst de dialectzanger. “Dan staan ze versteld dat je er ook verstandig in praten kunt.” Siero vult aan: “Het is niet suf. Dat imago zit er nog wel aan, maar da tis het allang niet meer. Dialect is voor iedereen, want het is onze taal.”

Foto: REGIO8


Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)