Westerveld verloochent Aaltense roots niet

Gepubliceerd: 10-03-2021 16:03. Bijgewerkt: 12-03-2021 8:51

Het in Aalten geboren Kamerlid Lisa Westerveld van GroenLinks wil bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen als nummer tien van de kieslijst haar zetel vasthouden. De politica, die momenteel in Nijmegen woont, laat weten dat haar Achterhoekse achtergrond helpt bij het werk in Den Haag.

“Als ik vroeger niet zelf acht kilometer moest fietsen naar school had ik niet in mijn hoofd gehad dat dit een probleem is voor sommige scholen”, aldus Westerveld over de problematiek in het onderwijs waar zij zich de afgelopen regeerperiode hard voor heeft gemaakt. “Het laat zien waarom het belangrijk is dat mensen uit het hele land in de Tweede Kamer zitten, want je neemt je achtergrond gewoon mee.” De 39-jarige Westerveld beaamt dat niet alle onderwerpen van buiten de Randstad doordringen in politiek Den Haag. Volgens haar is het van belang mensen uit de Achterhoek haar weten te vinden, bijvoorbeeld over problematiek met scholen en leerkrachten.

Westerveld wil zich richting de verkiezingen onder meer profileren op thema's als onderwijs en jeugdzorg. Zo vindt ze dat de overheid meer moet investeren in basis- en middelbaar onderwijs om het sluiten van scholen in regio's tegen te gaan. Daarnaast wil Westerveld zich de komende kabinetsperiode inzetten voor financiële steun om gemeenten te compenseren voor de tekorten die zijn ontstaan in de jeugdzorg, nadat deze taak in 2015 bij gemeentes kwam te liggen in plaats van bij de landelijke overheid. “Als je gemeenten hele belangrijke taken geeft, dan moet je als Rijk zorgen dat je hen daar voldoende financiën voor geeft.”

Seksisme in politiek
Naast debatten over onderwijs en jeugdzorg spreekt Westerveld zich regelmatig uit tegen de seksistische bejegening van voornamelijk vrouwelijke Kamerleden. “Uit onderzoek blijkt dat vrouwen snel worden aangesproken op kleding en de vraag of zij wel voldoende kennis hebben”, zegt de politica die hoopt dat het jonge vrouwelijke politici niet weerhoudt een baan in de politiek te ambiëren. “Jonge vrouwen vragen mij vaak of ze online actief moeten zijn en wat je dan over je heen kan krijgen, dus het is zeker een vraag die speelt.”

Met knikkende knieën
Om deze pijnpunten aan te blijven pakken is het voor Westerveld noodzaak dat zij en haar partij voldoende stemmen krijgen. Ondanks haar tiende plaats op de kieslijst leeft de geboren Aaltense in spanning toe naar 17 maart: “Ik weet nog van vier jaar geleden dat het toen ook spannend was. Ik was de hele dag zenuwachtig en ik verwacht dat ik dat volgende week weer zo zal zijn.”

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen biedt REGIO8 een podium aan Achterhoekse kandidaten. Kijk hieronder voor eerdere interviews:

- Kaya van den Dikkenberg (JONG)
- Gideon van Meijeren (Forum voor Democratie)
- Erik Haverkort (VVD)
- Matthijs Pontier (Piratenpartij)
- Hans Boerwinkel (SP)
- Loes ten Dolle (D66)
- Tobias Holtman (ChristenUnie)

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)