Werk uit Winterswijk geëtaleerd in Sobibór

Gepubliceerd: 11-10-2018 14:10. Bijgewerkt: 11-10-2018 14:26

Werken van de overleden schilder Max van Dam uit Winterswijk worden de komende tijd tentoongesteld in concentratiekamp Sobibór. Hij werd tijdens de Tweede Wereldoorlog vergast in het kamp waar vanaf komend weekend zijn schilderijen hangen.

“Van Dam was van Joodse afkomst, hij werd in de oorlog opgepakt en weggevoerd naar Sobibór”, zo legt Sjoerd Kemeling uit tegenover Omroep Gelderland. In het dagelijks leven geeft hij rondleidingen in De Wereld van Wenters in Winterswijk, maar hij heeft zich daarnaast verdiept in het leven van de schilder. In Sobibór werd Van Dam voor zijn vergassing aan het werk gezet, waarbij hij volgens Kemeling onder meer portretten moest schilderen van kampbewaarders: “Of ze zijn vernietigd of verdwenen, is niet bekend. Er is in ieder geval nooit iets teruggevonden.”

De opening van de tentoonstelling van de Winterswijkse schilder valt komend weekend samen met de herdenking van de opstand in Sobibór, 75 jaar geleden. Zondag wordt die opstand in Polen in het bijzin van mensen uit de hele wereld herdacht.

Foto: Omroep Gelderland


Copyright © 2019 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)