Waterschap stelt algeheel onttrekkingsverbod in

Gepubliceerd: 12-07-2018 16:07. Bijgewerkt: 12-07-2018 16:00

Het Waterschap Rijn en IJssel heeft een algeheel onttrekkingsverbod voor oppervlaktewater ingesteld. Wegens de extreme droogte in de Achterhoek en Liemers mag er geen druppel water meer uit beken, rivieren, vijvers en sloten worden gehaald.

“Dit verbod geldt voor zowel bedrijven als particulieren, grote en kleine hoeveelheden en met of zonder vergunning”, zo laat het Waterschap Rijn en IJssel weten. Illegale onttrekkers riskeren een boete vanaf vijfhonderd euro, die op kan lopen tot enkele duizenden euro's. De maatregelen zijn nodig door de extreme droogte. “Tot nu toe konden mensen met vergunning nog water onttrekken in de gebieden waar water over de stuw stroomde”, zo legt het Waterschap uit. “Om problemen met waterkwaliteit en volksgezondheid voor te zijn, en om duidelijkheid te scheppen is het daar nu ook verboden.”

Het Waterschap verwacht dat zowel het peil van grond- als oppervlaktewater de komende weken met een centimeter per dag zal dalen. “Maatregelen zijn erop gericht om zo lang mogelijk voldoende water te sturen naar stedelijke gebieden om daar problemen met de waterkwaliteit en volksgezondheid te voorkomen. Zo zijn vispassages en enkele zijtakken van beken afgesloten en wordt voor zover mogelijk water ingelaten vanuit de Oude IJssel (Doesburg) en het Twentekanaal.” Het onttrekken van grondwater is voorlopig nog wel toegestaan.

Toename van problemen
De problematiek door de droogte zal de komende periode toe kunnen nemen. “In warm water zit minder zuurstof, wat nadelig is voor dieren in het water”, zo legt het Waterschap uit. “Bacteriën en planten daarentegen gedijen goed onder deze omstandigheden, waardoor de kans op extreme (blauw)algengroei en botulisme toeneemt. Het water kan er hierdoor vies uitzien en gaan stinken. We verwachten wanneer de droogte aanhoudt een toename van dergelijke problemen met de waterkwaliteit ook in stedelijk gebied.”

Foto: REGIO8


Copyright © 2019 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)