Ulft, Netherlands

Wapens, drugs en overtredingen in actieweek tegen ondermijning

In en buiten de Achterhoek zijn vorige week meer dan 250 locaties gecontroleerd in het kader van de Week tegen Ondermijning. Met de vondst van tientallen wapens, kilo’s aan designerdrugs en een hele reeks aan andere vondsten zijn de samenwerkende partners erg tevreden over de inzet.
Jasper Hazelaar | 27 juni 2023 11:08 | Aangepast op 27 juni 2023 11:08
“De afgelopen week was een mooi voorbeeld van hoe wij als één overheid optreden tegen ondermijnende praktijken”, vindt Larissa Huijgmans, plaatsvervangend districtschef bij de politie Noord- en Oost-Gelderland. “We hebben ook laten zien dat samenwerking echt loont.” Van grens-, horeca- en transportcontroles tot invallen in garageboxen en het sluiten van een coffeeshop in Zutphen, overal lieten de samenwerkende organisaties zich zien. Het zichtbaar zijn was ook een belangrijk onderdeel van de actie van onder meer de politie, gemeenten, de Belastingdienst, de NVWA, het UWV, de Douane, de Arbeidsinspectie en de Marechaussee.

Onder de meer dan 250 bezochte locaties zaten onder meer horecazaken, kappers en panden op bedrijventerreinen. Als er overtredingen werden geconstateerd, werd direct geschakeld met andere overheidsinstanties om door te pakken. “De acties en controles waren zowel preventief als repressief en niet uitsluitend gericht op drugsgerelateerde criminaliteit”, melden de organiserende partijen. “Maar bijvoorbeeld ook op illegale bewoning, illegale prostitutie, slechte arbeidsomstandigheden, huisvesting van arbeidsmigranten en verkeersovertredingen.”

Vrachtwagens in Groenlo
Onderdeel van de actieweek was een reeks verkeers- en milieutransportcontroles, zoals langs de N18 in Groenlo. Daar werden tientallen vrachtwagenchauffeurs aan de kant gezet. Bij vijftig procent van de gecontroleerde milieutransporten zijn overtredingen geconstateerd. “Zo werd bijvoorbeeld te veel lading vervoerd, waren er technische gebreken aan de vrachtwagens en werd afval getransporteerd zonder de daarvoor benodigde documenten”, melden de organisatoren van de controles. “Bij drie transporten waren de gebreken zo ernstig, dat zij niet verder mochten rijden.”

Drugscriminaliteit
Specifieke aandacht was er ook voor drugscriminaliteit. In totaal zijn er veertien aanhoudingen verricht op verdenking van betrokkenheid bij drugsproductie of de handel in verboden middelen. Ook zijn er drugs in beslag genomen met een straatwaarde van meer dan 560.000 euro. In Apeldoorn werd er bij een controle in één voertuig twaalf kilo aan designerdrugs gevonden en in beslag genomen.

‘Blijven inzetten op bewustwording’
Namens de betrokken gemeenten laat burgemeester Marianne Besselink van Bronckhorst weten blij te zijn met de inzet tegen ondermijning: “In Bronckhorst organiseerden we vorige week daarom onder andere ook een escape room voor middelbare scholieren op een school in Vorden. Het is onze prioriteit te blijven inzetten op bewustwording, het versterken van de weerbaarheid en de gezamenlijke aanpak met de verschillende partijen van deze criminaliteit. We hebben in de afgelopen week gezien dat dat veel oplevert!”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Foto: REGIO8 (controle in Groenlo)

Lees ook

Veel rook bij uitslaande brand in vrijstaande woning in Ulft

In een vrijstaande woning in Ulft is maandagmiddag een uitslaande brand ontstaan. De bewoners wisten...

Hardrijders opgelet, flitsmarathon van politie ook in Achterhoek

In het kader van een Europese flitsmarathon van Roadpol controleert de politie vrijdag ook extra op ...

Politie pakt Doetinchemmers op in een groot drugsonderzoek

De politie heeft vier mannen aangehouden in een onderzoek naar handel in soft- en harddrugs. Twee Do...

‘Explosief’ bij woning in Halle blijkt een pers voor wietolie

Een mogelijke bom heeft dinsdag voor de nodige consternatie gezorgd in het kleine dorp Halle. De Exp...

Automobiliste gewond na botsing op kruising in Eibergen

Een automobiliste is woensdagavond gewond geraakt bij een botsing in Eibergen. Ze werd geraakt door ...

Politie zegt 'sorry' voor falend arrestantenvervoer in Achterhoek

Agenten in de Achterhoek zijn nog steeds teveel tijd kwijt met het vervoeren van arrestanten naar ce...