VVV’s in Achterhoek worden inspiratiepunt

Gepubliceerd: 26-07-2019 14:07. Bijgewerkt: 29-07-2019 15:18

Van een duf kantoor met stoffige folders naar een digitaal belevings- en inspiratiepunt. Vijf van de 22 VVV-kantoren in de Achterhoek worden omgebouwd tot inspiratiepunt. Naast Ulft zijn dat de kantoren in Groenlo, Winterswijk, Lochem en Zutphen.

In de nieuwe VVV in Ulft, die in 2020 naar een gedeelte van het pand van streekomroep REGIO8 op het DRU-complex verhuist, komen met name de maak- en ijzerindustrie centraal te staan. "Het gaat om het vertellen van verhaallijnen. Naast de grens en het water is de ijzerhistorie het belangrijkste", zegt Helga Oldenhave van de VVV in Ulft. "Het gaat om het zien en beleven van de geschiedenis van het ontstaan van de Achterhoek."

Achterhoek Toerisme betaalt mee aan de realisatie van de vijf VVV-kantoren en er worden (Europese) subsidiepotjes aangeboord. Achterhoek Toerisme ondersteunt de realisatie naar een inspiratiepunt financieel met maximaal 40.000 euro. "Het wordt door Achterhoek Toerisme gecoördineerd", zegt Oldenhave. "Het biedt ons de mogelijkheid er iets moois neer te zetten. We zijn er blij mee, we zetten een stap vooruit hiermee."

'Vaart maken'
Winterswijk trekt een ton uit voor de metamorfose van het lokale VVV-kantoor. "We willen vaart maken en zijn de eerste VVV die wordt omgebouwd tot inspiratiepunt", zegt burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk. Dat vernieuwde inspiratiecentrum, in het raadhuis in Winterswijk, moet voor het begin van het toeristische seizoen in 2020 klaar zijn. "We proberen via Leader subsidie te krijgen, maar zien het inspiratiepunt als een belangrijke aanvulling waarmee we onze ambities willen waarmaken. De gemeenteraad mag er in september een besluit over nemen", aldus Bengevoord.

De VVV wordt bestierd door de Stichting 100 procent Winterswijk en ziet het bezoekersaantal ondanks de digitalisering groeien. "Vorig jaar hadden we tijdens een topseizoen 18.000 bezoekers, dit jaar moeten we op 19.500 bezoekers kunnen uitkomen", zegt vestigingsleider Gienne te Gronde van de VVV. "De fysieke informatievoorziening is nog steeds heel belangrijk."

Visitekaartje
In het nieuwe inspiratiecentrum komen de steengroeve (het beoogde museum Terra Temporalis), de grens, het Nationaal Landschap en Villa Mondriaan onder meer aan bod. Te Gronde: "Winterswijk is één van de belangrijkste bestemmingen in de Achterhoek en het inspiratiecentrum wordt een visitekaartje. Bezoekers kunnen op een andere manier kennis maken met de dingen die Winterswijk zo mooi maken. Het is horen, zien, voelen."

Winterswijk heeft nog altijd een stijgend aantal Duitse bezoekers, maar er komen ook steeds meer Scandinaviërs, al dan niet in combinatie met een bezoek aan Vrijetijdsmarkt Obelink. "Maar wat ook grappig is: steeds meer Winterswijkers weten de weg naar de VVV te vinden", zegt Te Gronde. "Met het nieuwe inspiratiecentrum kunnen we jaren vooruit."

'Eigentijdser'
Oost Gelre stelt 35.000 euro beschikbaar voor de VVV in Groenlo, een bedrag dat wordt verdubbeld met Europees geld via de provincie. "Het wordt eigentijdser, met een compleet nieuwe inrichting", zegt wethouder Marieke Frank van Oost Gelre. "De stad en de omgeving worden op een andere manier verkocht. Thema’s worden uitgediept."

In Oost Gelre kost de verbouwing, die in het voorjaar van 2020 moet worden uitgevoerd, 140.000 euro. In het huidige VVV-kantoor is het stadhuis in Groenlo worden vier thema’s uitgelicht: Slag om Grolle (Tachtigjarige Oorlog), Grolse wanten, bier en de grens.

Foto: REGIO8

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)