VVD'er kritisch op functioneren van raad

Gepubliceerd: 04-05-2021 17:05. Bijgewerkt: 04-05-2021 17:48

Richard de Lange is kritisch op het functioneren van de gemeenteraad in Oude IJsselstreek. Volgens de fractievoorzitter van de lokale afdeling van de VVD wordt er teveel in achterkamertjes besloten en is burgemeester Otwin van Dijk soms meer politicus dan voorzitter van de raad.

"Je ziet hetzelfde gebeuren als in de landelijke politiek", vindt De Lange. "Op dinsdagavond wordt in het coalitie-overleg meer besloten dan op donderdagavond tijdens de raadsvergadering, dan is alles al in kannen en kruiken. De discussie over macht en tegenmacht die gevoerd wordt kun je ook doortrekken naar Oude IJsselstreek, alleen hebben wij niemand in de coalitie die de 'Pieter Omtzigt-rol' in kan vullen." Ook heeft de fractievoorzitter van de VVD kritiek op de manier waarop Van Dijk zijn rol als voorzitter invult: "Niet zelden verdedigt hij het beleid van het college in de vergadering. Soms lijkt het alsof hij een soort interim-wethouder voor het sociale domein of economische zaken is. Dat is denk ik niet hoe de rol ingevuld moet worden. Een voorzitter moet politiek neutraal zijn en de vergadering in goede banen leiden." De Lange geeft aan veel respect te hebben voor Van Dijk: "Voor zijn tomeloze en mateloze inzet en zijn scherpe hersenen. Maar ik vind dat je kritiek mag hebben op het handelen van iemand in politieke zin."

Burgemeester Van Dijk vindt het goed dat De Lange het onderwerp onder de aandacht brengt: "Ik ben blij dat het gesprek over macht en tegenmacht wordt gevoerd. We hebben gezien waar zo'n Rutte-doctrine toe kan leiden. Ik vind dat we dit gesprek ook in de gemeenteraad moeten voeren." Van Dijk geeft aan zich niet te herkennen in de kritiek van de fractievoorzitter van de VVD: "De heer De Lange heeft zijn expertise op bepaalde vlakken en daaar luisteren we dan naar. Ik heb mijn expertise op vlakken als het sociale domein en economisch vlak. Alle andere raadsleden hebben zo ook hun eigen expertise en ik vind dat we daar gebruik van moeten maken."

'Op de inhoud discussiëren'
Van Dijk geeft aan soms inderdaad sturend op te treden: "Voordat ik hier kwam als burgemeester was er een turbulente periode in de gemeenteraad in Oude IJsselstreek en werd er soms op de man gespeeld en niet op de inhoud. Dat wil ik voorkomen en vandaar dat ik af en toe sturend optreed. Het moet niet om de persoon gaan, maar om de inhoud."

'Voert rol goed uit'
Ton Menke, fractievoorzitter van de PvdA in Oude IJsselstreek, herkent zich ook niet in de kritiek die zijn VVD-collega uit: "Ik vind dat de burgemeester zijn rol goed uitvoert. Het is een lastige rol als voorzitter van het college en als voorzitter van de raad." Heini Peters van de fractie Pro laat zich niet uit over de kritische noten: "Dat zijn de woorden van de fractie van de VVD."

Aanstelling Van de Wardt'
De Lange vindt ook dat er te weinig transparantie is betracht rondom de aanstelling van oud-wethouder Peter van de Wardt bij STOER, de sociale dienst van Oude IJsselstreek: "We hebben daar vragen over gesteld, maar dat gesprek werd de kop ingedrukt. Als een wethouder vertrekt is de kous af en wens ik hem alle goeds op een andere positie. Maar het is raar als deze persoon vervolgens aangesteld wordt bij een sociale dienst, waarover hij politiek is afgerekend."


'Geen schoonheidsprijs'
Peters onderkent die kritiek van De Lange wel: "Wij gaan niet over het personeelsbeleid van de gemeente of van STOER. Laat dat voorop staan, maar we kregen een brief als besloten stuk en daar moesten we het maar mee doen. Dat verdient al met al geen schoonheidsprijs."

Foto: REGIO8 (archief)


Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)