Vuurwerk blijft populair in de Achterhoek

Gepubliceerd: 28-12-2017 13:12. Bijgewerkt: 28-12-2017 13:51

Vuurwerk blijft populair onder de Achterhoekers. Op de eerste verkoopdag blijkt de opkomst, ondanks dat vuurwerk pas op de 31ste mag worden afgestoken, niet tegen te vallen bij verkooppunten.


"Ik heb het idee dat het drukker is dan andere jaren", vertelt verkoper Arjan Klein Obbink uit Zeddam donderdagochtend over de start van de verkoop. "Want de verschuiving is naar de laatste dagen gegaan. Voor een eerste dag mag ik niet klagen tot nog toe." Volgens de verkoper wordt het grotere vuurwerk steeds populairder. "Tegenwoordig heb je compoundvuurwerk die geschakeld is en dat willen mensen. Eén keer aansteken, met de familie even kijken en dan gezellig weer naar binnen." Klant Jurgen Thomassen bevestigt dat verhaal. "Ik heb een paar grote potten gehaald die een paar minuten knallen en dan is het ook goed."

Dat Achterhoekers van harde knallen houden is algemeen bekend, want het carbidschieten viert hoogtij aan het einde van het jaar. Volgens Thomassen heeft dat zijn eigen charme. "Het is gezelliger", vertelt hij. "Dan ben je met een grotere groep. Hier hebben ze vaak wel tien tot vijftien bussen bij elkaar staan, paar tafeltjes en een paar biertjes. Dat is toch wel gezelliger." Maar Klein Obbink ziet carbid niet als concurrentie voor vuurwerk. "Achterhoekers zijn net als Nederlanders", vertelt hij grijnzend. "Heel Nederland steekt veel vuurwerk af, dus ook Achterhoekers steken veel vuurwerk af."

Foto: REGIO8


Copyright © 2019 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)