Vrijwilliger pakt zwerfafval in Ruurlo aan

Gepubliceerd: 14-02-2020 17:02. Bijgewerkt: 14-02-2020 17:37

Ineke van Rheenen uit Ruurlo ruimt al meer dan zeventien jaar het zwerfafval op in Berkelland. Door creatief om te gaan met wat ze aantreft, hoopt ze dat er steeds minder troep op de grond belandt.


"Hier bij de bushalte staan mensen vaak te wachten en te roken", zegt vrijwilliger Van Rheenen. "Er liggen altijd veel peuken bij verschillende bushokjes en stations. In die filters zit gif." Ze verlangt naar meer actie van de gemeente Berkelland. Ze wil dat de overheid meer bewustwording bij inwoners creëert. "Ik zou het fijn vinden als Berkelland, net zoals ik, af en toe de mensen wakker schudt", geeft Van Rheenen aan. Een voorbeeld dat zij aanhaalt is het plaatsen van ludieke borden langs wegen. Wethouder Anjo Bosman is niet zo'n voorstander van dat idee: "Wij zijn wat voorzichtig om heel veel borden neer te zetten. Hoe meer je er neer zet, hoe minder ze opvallen. Zwerfafval, het hoort gewoon niet."

De wethouder is desondanks heel blij met de inspanningen van Ineke en andere vrijwillige initiatiefnemers die iets tegen het probleem van zwerfafval doen. Zoals Jaap de Groot met zijn app 'Helemaal Groen', die ondanks als één van de eerste initiatieven werd gehonoreerd door het Naoberfonds. "Ik kan gelukkig zeggen dat het hier niet zo'n groot probleem is", laat Bosman weten. "Maar dat komt mede omdat het zo schoon is door deze vrijwilligers." Volgens Van Rheenen wordt Ruurlo in ieder geval steeds schoner, maar is er nog genoeg werk aan de winkel. Ze hoort van andere vrijwilligers dat in het buitengebied en op de wegen naar Vorden en Borculo ook veel afval ligt. "Dat moet echt beter", aldus de Ruurlose vrijwilliger.

Foto: REGIO8


Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)