Voortzetting coalitie advies in Doetinchem

Gepubliceerd: 11-04-2018 22:04. Bijgewerkt: 12-04-2018 8:57

Een voortzetting van de huidige coalitie is de meest voor de hand liggende optie in Doetinchem. Dat blijkt uit het advies dat informateur Maria Martens geschreven heeft na haar gesprekken met alle partijen.


“Mijn advies is om een coalitie te vormen met CDA als grootste partij”, licht informateur Maria Martens haar advies toe. “De VVD als voorkeurspartner van CDA en door alle partijen genoemd als mogelijke en logische coalitiepartner en de ChristenUnie-SGP als basis.” Deze laatste partij heeft maar één zetel, toch zijn veel partijen voorstander dat de CU-SGP terugkeert in het college. “Het bijzondere was dat alle partijen eigenlijk zeiden ‘die moet erin’, en dat vind ik echt heel bijzonder, omdat de wethouder zo goed is.” De basis van Martens wordt aangevuld met D66 en GroenLinks. In totaal komt deze beoogde coalitie op negentien zetels.

Formateur Ingrid Lambregts is blij met het advies van Martens en wil nu spijkers met koppen slaan. “Ik heb ze vanavond (woensdagavond, red.) gevraagd of ze me uiterlijk morgen willen laten weten of zij het ook daadwerkelijk zien zitten om met deze partijen het formatieproces in te gaan.”Lambregts verwacht geen problemen omdat die in het informatieproces niet naar voren zijn gekomen. “Dan wil ik vrijdagochtend met alle partijen voor het eerst van 9 tot 10 bij elkaar komen, om dan procesafspraken te maken over het vervolg.” Lambregts geeft zichzelf een maand voor de formatie van een nieuw college. “Het doel is om dan half mei de nieuwe coalitie en het nieuwe college bekend is en geïnstalleerd kan worden.” Mocht het in de onderhandelingen toch spaak lopen, dan heeft informateur Martens een tweede optie op tafel gelegd. De basis blijft daarin hetzelfde: CDA, VVD en CU-SGP, aangevuld met de PvdA en een vijfde partij.

Bekijk hier een special over de verkiezingsuitslag in Doetinchem.

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)