Volgend jaar busverbinding naar Bocholt

Gepubliceerd: 30-09-2020 17:09. Bijgewerkt: 14-10-2020 15:32

De busverbinding tussen Bocholt en Aalten wordt vanaf april 2021 definitief ingevoerd. De permanente buslijn is onderdeel van de ambitie van de Provincie Gelderland om grensoverschrijdend bus- en treinvervoer te verbeteren.


“Het is voor negentig procent zeker dat we april 2021 gaan redden”, zegt een woordvoerder van Provincie Gelderland. “We wilden het eind 2019 realiseren, maar regelgeving en het vervoersschema vertraagden het project.” Vanaf eind 2017 werd proefgedraaid met een lijndienst tussen Aalten en Bocholt. Na vijf maanden bleek de proef succesvol en ondertekenden de betrokken partijen een intentieovereenkomst om de permanente busverbinding te realiseren. Dit duurde volgens de woordvoerder langer dan gedacht: “Een pilot hoef je niet in te passen in het bestaande vervoersschema. Een permanente busverbinding wel, omdat deze aan beide kanten van de grens aansluiting moet hebben. Dat bleek een complexe puzzel."

De woordvoerder benadrukt dat alle betrokken partijen de ambitie hebben om de grensoverschrijdende lijndienst zo spoedig mogelijk te laten rijden. Toch zijn nog een paar hobbels te nemen, waaronder het betaalsysteem. “Een van de pijnpunten is waar je welk kaartje koopt en welke vervoersmaatschappij het geld ontvangt”, aldus de woordvoerder. Dit probleem ontstaat mede doordat Nederlandse studenten met hun OV-chipkaart reizen, welke door de Nederlandse overheid wordt betaald.

Vergroting mogelijkheden
Jan van der Meer, gedeputeerde openbaar vervoer bij de provincie, hoopt dat de buslijn bijdraagt aan een groei van de mogelijkheden in de grensregio. “Qua reizigers zullen vooral forensen, studenten en toeristen deze busverbinding gebruiken. Een doorgaande grensverbinding zorgt namelijk voor meer kans op een studie en banen.” De betrokken partijen verwachten op basis van onderzoek dat dagelijks tientallen reizigers gebruik gaan maken van de lijndienst.

Geduld voor treinverbinding
Een andere grote wens in het kader van grensoverschrijdend trein- en busverkeer is om op het treintraject Arnhem-Düsseldorf OV-chippalen te plaatsen op de stations in Elten en Emmerich, zodat studenten uit grensregio’s hier de trein kunnen pakken richting Nederland. Zowel Gelderland als de Emmerichse burgemeester Peter Hinze zeggen dat hard wordt gewerkt om dit te realiseren.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen Antenne Niederrhein en RN7.

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)