Vitens waarschuwt voor lagere waterdruk

Gepubliceerd: 08-08-2020 15:08. Bijgewerkt: 08-08-2020 15:56

Vitens waarschuwt dat de waterdruk zaterdagavond sterk zal verminderen of kan wegvallen in onder andere de Achterhoek. Volgens het waterbedrijf loopt het verbruik in de provincie Gelderland 'de spuigaten uit'.

"We houden de situatie van uur tot uur in de gaten", zegt een woordvoerder van Vitens tegen Omroep Gelderland. "Iedereen moet nu meehelpen om drinkwaterproblemen te voorkomen, zeker nu het nog dagenlang tropisch warm blijft." Het bedrijf wil dat klanten stoppen met tuinen sproeien, zwembadjes vullen en auto's wassen. Daarnaast moet iedereen alleen kort douchen en alleen 's nachts de wasmachine gebruiken. Als het waterverbruik niet zal afnemen, zal de waterdruk sterk verminderen of helemaal wegvallen.

De dringende oproep van Vitens geldt vooral voor de provincies Gelderland en Overijssel. Daar verblijven in deze zomervakantie heel veel toeristen, waardoor het aantal watergebruikers sterk is toegenomen, meldt het bedrijf. De Achterhoek heeft al jaren te kampen met lage grondwaterstanden en droogte.

Waterreservoirs raken leeg
Vitens voorziet 5,8 miljoen huishoudens in vijf provincies van drinkwater. Sinds donderdag, de eerste warme dag, wordt er 30 tot 50 procent meer drinkwater verbruikt, aldus het bedrijf. Gewoonlijk is 1 miljard liter water per dag voldoende om iedereen van drinkwater te voorzien, maar zaterdag was al 1,3 tot 1,5 miljard liter nodig

De waterreservoirs raken door de extra waterleveringen te snel leeg. "Dan zit er niets anders op dan de druk in de leidingen verlagen. Op sommige plekken kan het gevolg daarvan zijn dat er geen water meer uit de kraan komt", legt Vitens uit.

Foto: REGIO8


Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)