Vijverberg wordt fort voor duel met Roda JC

Gepubliceerd: 14-05-2021 17:05. Bijgewerkt: 14-05-2021 18:13

De wijken rond het stadion van De Graafschap worden zaterdagavond rond de wedstrijd tegen Roda JC door het instellen van een noodverordening afgesloten voor mensen die er niets te zoeken hebben. De omgeving van De Vijverberg was woensdag na het mislopen van promotie het decor van rellen, een beeld dat pijn deed bij algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp.


"Als die supporters het in hun hoofd halen om te roepen: 'Wij zijn De Graafschap', dan zeg ik tot hier en niet verder", aldus Ostendorp over de relschoppers die woensdag onder andere stenen, vuurwerk en glas naar de politie hebben gegooid. "Jullie zijn niet De Graafschap." De algemeen directeur zag de beelden vanuit de commandokamer: "Naast de sportieve deceptie dat we nog niet zijn gepromoveerd overheersen bij mij de vreselijke beelden van die nacht. De buurt rond de Lijsterbeslaan leek wel op een oorlogsgebied. Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd."

Tot nu toe zijn er zeven arrestaties verricht naar aanleiding van de rellen, waarbij ook twee ME'ers lichtgewond zijn geraakt. Ostendorp zelf heeft geen verklaring voor de gebeurtenissen van die avond : "Je vraagt je af of dit dan coronagerelateerde rellen zijn of waar het vandaan komt." Ostendorp weet niet of er supporters van De Graafschap bij betrokken waren of wat de aanleiding was voor de rellen. "Ik weet alleen dat niemand veilig was op dat moment", schetst de algemeen directeur. "Dat beeld gaat niet snel van mijn netvlies."

Noodverordening
De gemeente heeft vrijdag besloten dat er een noodverordening van kracht is tussen 17.00 uur en 0.00 uur. Dit betekent dat de wijken Vijverberg en Oosseld verboden toegang zijn voor iedereen die hier niets te zoeken heeft. Ostendorp snapt de beslissing, maar vindt het jammer dat het nodig is: "Dat is zo triest, voor de buurt en voor de supporters die er alles aan willen doen om de club tot op het laatste moment, hoe teleurstellend de resultaten soms ook zijn, te steunen."

'Fort Vijverberg'
Algemeen directeur Ostendorp verwacht dat stadion De Vijverberg in ieder geval de wedstrijd van zaterdag verandert in 'fort Vijverberg'. "De komende wedstrijd wordt het wel tot een stevig veiligheidsgebied verklaart", aldus Ostendorp, die niet te ver op de zaken vooruit wil lopen. "Hoe het de wedstrijden daarna gaat, dat zullen we gaan zien."

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)