Ulft, Netherlands

Vijftigjarige Midwinterhoorngroep Eibergen op zoek naar nieuw atelier

Een foto-expositie met in vogelvlucht de vijftigjarige geschiedenis van de Midwinterhoorngroep Eibergen is te zien in de WEMA op de Brink in het dorp. Een vervolg komt er daar niet, want het gebouw staat op de nominatie gesloopt te worden. De midwinterhoornblazers zijn naarstig op zoek naar een nieuwe ruimte.
Domien Esselink | Remco Geurts | 21 september 2023 13:25 | Aangepast op 21 september 2023 13:25
De groep wil bij voorkeur in het centrum van Eibergen blijven en het liefst onder dezelfde condities als in de WEMA, maar dat wordt een moeilijk verhaal. Er staan (winkel)panden leeg, maar de huur daarvan kan de groep niet betalen. Een eventueel betere (lees: goedkope) locatie elders wordt niet overwogen. “Want in andere plaatsen hebben ze een eigen midwinterhoorngroep en die willen we niet voor de voeten lopen”, aldus Gerrit Keuper van de Eibergse midwinterhoorngroep.

De Midwinterhoorngroep Eibergen groeit gestaag, mede door de workshops die ze geven. Daar houden ze leden aan over, waardoor het ledenaantal momenteel 37 bedraagt. Midwinterhoornblazen blijkt niet voorbehouden aan louter ‘oude mannen’.

‘Veel vrouwen’
Keuper: “We hebben dit jaar veel vrouwen die deelnemen aan de workshop en ook vanuit jongeren is er veel belangstelling. Zo geven we op school workshops en streven we er naar dat de kinderen daarna met een midwinterhoorn naar huis gaan. Ze zijn heel enthousiast, al verwachten we niet een toename van jeugdleden. We hopen wel dat ze na de schooltijd het leuk vinden om lid te worden.”

Zonnewendefeest
De jubilerende midwinterhoorngroep heeft in de zomer op de Brink een zonnewendefeest gehouden en heeft bij de nieuwe N18 de Plantage aangelegd, waar jonge, geplante bomen de toekomst van de midwinterhoorns garanderen. De groep heeft ook een arrangement om te boeken, inclusief boottocht met de Berkelschippers.

Adventsweken
Midwinterhoornblazen gebeurt alleen rond de adventsweken, is dus een hobby die beperkt kan worden uitgeoefend. Keuper: “Er zijn leden die het fijn vinden met zes weken klaar te zijn. Voor andere is het juist uit de klauwen gelopen, want ze oefenen het hele jaar en houden de workshops bouwen van een midwinterhoorn.

Versterkte Praothoorn
In het atelier hangt een zogenaamde Praothoorn. Het is grote midwinterhoorn met versterking door middel van een geluidsbox. In de happe (mondstuk, red.) zit een microfoon verstopt. Druk het knopje in, spreek een boodschap in en die wordt enkele tellen later versterkt herhaald. De Praothoorn wordt gebruikt op evenementen en beurzen, of tijdens workshops.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Eibergen|Cultuur|Midwinterhoorn|

Lees ook

Honderd asielzoekers naar Eibergen, azc voor tien jaar in weiland

Berkelland gaat honderd asielzoekers, voor minimaal de periode van tien jaar, huisvesten in Eibergen...

Dit was carnaval 2024 in de Achterhoek!

Het carnaval leeft volop in de Achterhoek. Vanaf de prinspresentatie in Doetinchem tot aan de popver...

Eibergen geniet van allereerste verlichte carnavalsoptocht

Voor de allereerste keer kon Eibergen genieten van een verlichte carnavalsoptocht die door de strate...

Chalets verwoest door brand op camping in Eibergen

Twee chalets zijn zaterdag verloren gegaan bij een brand op een camping in Eibergen. De brandweer mo...

Jazz Eibergen verhuist naar De Oude Mattheüskerk

Jazz Eibergen verhuist van Het Muldershuis aan de rand van Eibergen naar het centrum, naar De Oude M...

Meerdere botbreuken na belaging met ploertendoder in Eibergen

Een man uit Eibergen heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag meerdere botbreuken opgelopen bij een...