Vijfde van personeel Vion positief op corona

Gepubliceerd: 24-05-2020 20:05. Bijgewerkt: 24-05-2020 22:03

Bij de slachterij van Vion in Groenlo is ruim twintig procent van het personeel positief getest op het coronavirus, meldt de GGD zondag. Het grootste deel van de besmettingen is vastgesteld bij medewerkers die in Duitsland wonen.

“Een dergelijke omvang van het aantal positief geteste personen is zeer zorgelijk", aldus Ton Heerts, voorzitter van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). "In de eerste plaats voor de betrokkenen zelf, maar uiteraard ook voor andere personen in de werk- en woonomgeving." 147 van de in totaal 657 medewerkers van het vleesverwerkingsbedrijf zijn positief getest op corona. Daarvan wonen er 79 werknemers in Duitsland. De andere 68 positief geteste personen wonen in Nederland. Volgens de VNOG zijn er 25 personen nog niet gecontroleerd, omdat zij niet zijn verschenen op de testlocatie. Daarnaast ontbreken van 5 medewerkers de gegevens.


Vion heeft van de VNOG 48 uur de tijd gekregen om de ontbrekende gegevens van de 5 medewerkers aan te leveren en de 25 medewerkers alsnog te testen. Hierbij mag het Groenlose bedrijf ook hulp eisen van de uitzendbureau's. “Meer testen geeft meer inzicht", legt Heerts uit. "Daardoor zijn we beter in staat om het coronavirus te bestrijden. Het helpt ons om de benodigde stappen te zetten om het virus in te dammen."

Huisvesting

Eerder deze week testten 45 werknemers positief op corona, wat voor Vion de reden was om alle medewerkers twee weken in quarantaine te plaatsen. De directie van het vleesverwerkingsbedrijf en de uitzendbureau's hebben van de Veiligheidsregio zondag de opdracht gekregen om de huisvesting van de arbeidsmigranten te regelen, zodat zij 'op een fatsoenlijke en veilige manier in quarantaine kunnen verblijven'.

Meer steekproeven
Daarnaast heeft de Veiligheidsregio aan Vion de opdracht gegeven om inzichtelijk te maken welke medewerkers op andere locaties binnen de VNOG werken. Deze gegevens moeten binnen 48 uur aan de GGD worden verstrekt. De gezondheidsorganisatie zal de komende dagen bij andere locaties preventief en steekproefsgewijs gaan testen. "Andere grote slachterijen in onze veiligheidsregio vraag ik alvast om zich ook voor te bereiden op preventieve steekproefsgewijze testen van de GGD", waarschuwt Heerts. "Zij moeten hiervoor hun administratie op orde hebben."

Foto: Google Maps

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)