Verzetsheld heeft een eigen plantsoen

Gepubliceerd: 25-07-2020 12:07. Bijgewerkt: 25-07-2020 13:45

Lichtenvoorde heeft sinds vrijdag een Joep ter Haar plantsoen, vernoemd naar de verzetsheld. Wethouder Karel Bonsen van Oost Gelre onthulde het naambordje in het bijzijn van naaste familie van Ter Haar.

Joep ter Haar kwam in de Tweede Wereldoorlog in het verzet terecht, waar hij volgens Omroep Gelderland betrokken raakte bij de 'Pilotenlijn'. Onder zijn begeleiding werden neergeschoten piloten en onderduikers, meestal per trein, vanuit de Achterhoek in veiligheid naar Limburg gebracht. Vandaar vertrokken zij naar hun thuisland, hun krijgsmachtonderdeel of andere onderduikadressen.

Zo'n zeventig neergeschoten piloten en ongeveer 250 krijgsgevangenen van diverse nationaliteiten vonden zo onder zijn hoede de weg terug naar vrijheid. Op een gegeven moment werd de pilotenlijn verraden. De meeste verzetsstrijders uit deze groep zijn toen gefusilleerd. Joep is een van de weinigen die aan de dood wist te ontsnappen.

Piloten Joep

Door zijn acties werd Joep ter Haar bekend onder de bijnaam ‘Piloten Joep’. Ter Haar kreeg diverse onderscheidingen. Zo ontving hij de hoogste Engelse onderscheiding, de British Empire Medal, het Franse Croix de Guerre en de Amerikaanse Medal of Freedom. Joep ter Haar overleed in 1976 op 58-jarige leeftijd.

Plantsoen bij strijdmakkers

Het Joep ter Haar plantsoen ligt aan de Van Heijdenstraat, Gert Reindersstraat en Hendrik Leemreizestraat. Gert Reinders en Hendrik Leemreize waren in de Tweede Wereldoorlog strijdmakkers van Joep ter Haar.

Foto: Gemeente Oost Gelre

Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)