Verkiezingsdebat Doetinchem mist diepgang

Gepubliceerd: 01-03-2018 13:03. Bijgewerkt: 01-03-2018 13:01

Het verkiezingsdebat van De Gelderlander tussen lijsttrekkers van Doetinchem verwerd woensdagavond tot een profileringsrondje. In het twee uur durende debat in de Gruitpoort ontstond er weinig vuurwerk tussen de maar liefst twaalf politici.


"Ik had het gevoel dat er veel thema's aan de orde zijn geweest en dat de mensen konden zeggen wat ze wilden", stelt debatleider Erik Hagelstein. "Het is goed dat we gewoon weer eens een keer helder maken waar we wel en niet voor staan", aldus Ingrid Lambregts, lijsttrekker van het CDA. De partijen waren tevreden over de mogelijkheid voor een partijpraatje, maar er bleek onvrede te bestaan over de lage mate van discussie tussen de partijen. "Ik vond het wat lastig", aldus Hans Boerwinkel, lijsttrekker van de SP. "Omdat je met twaalf man en vrouwen een debat moet voeren. Dan kom je dus geen van allen echt goed er in. Je ziet de journalist van dienst al kijken, op het moment dat je antwoord geeft, van 'ik moet door naar de volgende'. Er is te weinig tijd om goed debat te voeren."

De lijsttrekkers namen dat de debatleiders niet per se kwalijk, maar gaven het hoge aantal partijen als verklaring. "We zitten met twaalf partijen, ik denk dat er mensen zijn die amper aan het woord zijn geweest", aldus Lambregts. "Dat had van mij wel minder gemogen. Maar ja, ook dat is democratie." Boerwinkel had ook na het debat nog genoeg te vertellen. Hij hoopt dat er in aanloop naar 21 maart nog ruimte is om dat kwijt te kunnen, maar vreest van niet. "Zolang we met z'n twaalven bij elkaar zitten krijg je iets wat nooit diepgang krijgt", stelt de SP'er. "Dan zal het heel af en toe op inhoud een keer knetteren, maar te weinig denk ik." Echter, debatleider Hagelstein nuanceert de impact van een dergelijke avond drastisch: "Ik geloof niet dat er grote massa's mensen zijn die hun stemgedrag laten afhangen van zo'n avond."

Wil je het debat terugkijken? Klik dan hier voor de live registratie vanuit de Gruitpoort.

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)