Verkiezingen

FvD behaalt zetel in raad Doetinchem

Forum voor Democratie behaalt in Doetinchem één zetel en is daarmee de enige nieuwkomer in de gemeenteraad. CDA blijft de grootste partij in de gemeente, maar verliest wel twee zetels op basis van de voorlopige einduitslag.

Lees verder

Lokaal Belang is weer de grootste partij

Lokaal Belang is met tien zetels opnieuw de grootste partij in de Oude IJsselstreek op basis van de voorlopige uitslag. De nieuwe politieke partij Dorp en Platteland Beweging behaalt vier aantal zetels en is daarmee de grote winnaar.

Lees verder

Gemeentebelangen verliest in Berkelland

Op basis van de voorlopige uitslagen in Berkelland verliest Gemeentebelangen Berkelland (GB) drie zetels, daarmee is de partij de grote verliezer in de gemeente. Ondernemend Berkelland (OBL) krijgt er juist drie zetels bij en is met vijf zetels de voorlopige winnaar.

Lees verder

Helder is de grote winnaar in Montferland

Nieuwkomer Helder is de grote winnaar tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van Montferland en behaalt evenals Lijst Groot Montferland vijf zetels op basis van de voorlopige uitslag. Lokaal Belang Montferland lijkt de grote verliezer te worden met een verlies van drie zetels.

Lees verder

Kiezers Doetinchem onderweg naar stembus

Ook in Doetinchem zijn de stembussen open voor de gemeenteraadsverkiezingen. Met nog één dag te gaan tot aan de verkiezingsuitslag, weten sommige inwoners van de stad nog steeds niet op wie ze gaan stemmen.

Lees verder

Politici debatteren op het DRU Industriepark

De acht lijsttrekkers van de politieke partijen in Oude IJsselstreek gaan woensdagavond 9 maart met elkaar in debat. De politici spreken op het DRU Industriepark onder meer over de versplintering in de lokale politiek.

Lees verder

GB Berkelland verliezer bij verkiezingsdebat

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen vond donderdagavond het verkiezingsdebat van REGIO8, Nieuws uit Berkelland en Omroep Gelderland plaats in Borculo. Berkellandse politici gingen met elkaar in debat over onderwerpen als de sporthal Ruurlo en de energietransitie, terwijl voormalig wethouder Anjo Bosman schitterde door afwezigheid.

Lees verder

Debatten richting verkiezingen op REGIO8

Streekomroep REGIO8 organiseert samen met Omroep Gelderland in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in de Achterhoek vier debatten. Politici uit de gemeenten Oude IJsselstreek, Doetinchem, Montferland en Berkelland gaan met elkaar de verbale strijd aan.

Lees verder

Ruime keuze voor stemmer in Achterhoek

De deelnemers aan de gemeenteraadsverkiezingen in de Achterhoek zijn vrijdag bekendgemaakt. In meerdere gemeenten bevinden zich opvallende nieuwkomers op de kieslijsten, zo zijn Forum voor Democratie en bondgenootschappen met de BoerBurgerBeweging (BBB) voor het eerst terug te vinden.

Lees verder

Doetinchemmers debuteren in Tweede Kamer

Gideon van Meijeren (Forum voor Democratie) en Thom van Campen (VVD) veroveren op basis van de exitpoll van Ipsos voor het eerst een zetel in de Tweede Kamer. Tegenover de entree van de uitgevlogen Doetinchemmers staat een mogelijk vertrek van GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld uit Aalten.

Lees verder

Montferlanders stemmen in drive-through

Inwoners van Montferland kunnen dit jaar vanuit hun auto stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Op de gemeentewerf aan de Leistraat in Loerbeek heeft de gemeente een stem drive-through ingericht, zodat mensen geheel 'coronaproof' kunnen stemmen.

Lees verder

Missende kandidatenlijsten alsnog bezorgd

De niet-geleverde kandidatenlijsten voor de Tweede Kamerverkiezingen in onder meer Doetinchem en Montferland zijn maandag en dinsdag alsnog bezorgd, zo laat postbedrijf SBPost weten. Het bedrijf betreurt de situatie en zegt dat het is misgegaan bij de bezorging.

Lees verder

Kandidatenlijst niet bezorgd in 's-Heerenberg

Meerdere inwoners van ’s-Heerenberg hebben nog geen kandidatenlijst ontvangen voor de Tweede Kamerverkiezingen. De gemeente werkt aan een oplossing.

Lees verder

'Gezondere drugs oplossing drugsprobleem'

De drugsproblematiek in de Achterhoek moet worden aangepakt met legalisatie en het inzetten op 'gezondere drugs', zo meent Matthijs Pontier. Tijdens het Achterhoeks Verkiezingsdebat van REGIO8 op het DRU Industriepark betoogde de lijsttrekker van de Piratenpartij dat de huidige drugsbestrijding tijdsverspilling is.

Lees verder

Westerveld verloochent Aaltense roots niet

Het in Aalten geboren Kamerlid Lisa Westerveld van GroenLinks wil bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen als nummer tien van de kieslijst haar zetel vasthouden. De politica, die momenteel in Nijmegen woont, laat weten dat haar Achterhoekse achtergrond helpt bij het werk in Den Haag.

Lees verder

SP'er wil Achterhoeks geluid in Tweede Kamer

Doetinchemmer Hans Boerwinkel stelt zich voor de tweede keer in zijn politieke loopbaan verkiesbaar als kandidaat voor de SP-fractie tijdens de komende Tweede Kamerverkiezingen. Boerwinkel, als zestiende op de kandidatenlijst, werkt al als fractiemedewerker voor de SP in Den Haag en hoopt met zijn kandidaatstelling een Achterhoeks geluid in de Kamer te kunnen laten horen.

Lees verder

Doetinchemse wil jeugd een stem geven

Kaya van den Dikkenberg doet met de debuterende partij JONG een poging om een zetel te veroveren tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. De Doetinchemse werd benaderd door de lijsttrekker van de partij en twijfelde niet om in te stappen.

Lees verder

CDA verliest 1 zetel bij waterschapsverkiezing

Bij de voorlopige uitslag van de verkiezingen voor het Waterschap Rijn & IJssel is een minimaal verschil ten opzichte van vier jaar geleden te zien. Het CDA verliest een zetel aan de PvdA.

Lees verder

Achterhoekers in actie op Gelders Debat

Ulftenaar Maurits Gemmink van de SP en Borculoër Jan Markink van de VVD gaan dinsdagmiddag de strijd met elkaar en collega-lijsttrekkers aan tijdens het Gelders Debat. Kijk hier live naar het verkiezingsdebat van Omroep Gelderland met de twee Achterhoekse politici.

Lees verder

Nieuwe gezichten in college Oude IJsselstreek

Het nieuwe college van Oude IJsselstreek wil van start met vijf wethouders, waarvan twee nieuwe vrouwelijke gezichten. Dat werd dinsdagmiddag bekendgemaakt tijdens de presentatie van het coalitieprogramma voor de komende vier jaar.

Lees verder

Doetinchem zet koers door met vers bloed

Doetinchem borduurt met het nieuwe coalitieakkoord voort op de huidige duurzame koers van de gemeente. Dat maakten de fractievoorzitters maandagmiddag bekend. Tevens zijn Rens Steintjes van het CDA en Jorik Huizinga van D66 twee nieuwe gezichten in het beoogde college.

Lees verder

Coalitie zonder VVD advies Oude IJsselstreek

Een coalitie van Lokaal Belang en CDA wordt als beste optie gezien in Oude IJsselstreek om het nieuwe college te gaan vormen. Informateur René van Dijk neemt hiermee huidig coalitiepartner VVD niet mee in zijn advies aan de partijen.

Lees verder

Montferland koerst af op een brede coalitie

CDA, VVD, D66 en Lokaal Belang Montferland (LBM) hebben een principeakkoord bereikt over een coalitie in Montferland. De partijen willen in totaal vijf wethouders leveren in de nieuwe collegeperiode van de gemeente.

Lees verder

Voortzetting coalitie advies in Doetinchem

Een voortzetting van de huidige coalitie is de meest voor de hand liggende optie in Doetinchem. Dat blijkt uit het advies dat informateur Maria Martens geschreven heeft na haar gesprekken met alle partijen.

Lees verder

Lokaal Belang OIJ presenteert informateur

René van Dijk uit Kampen is donderdagavond voorgedragen als informateur in Oude IJsselstreek. Lokaal Belang kwam als grootste partij uit de bus na de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart en mocht daarom op zoek naar een informateur.

Lees verder

Gemeenten installeren nieuwe raadsleden

In Doetinchem, Oude IJsselstreek en Montferland zijn donderdagavond de nieuwe gemeenteraden geïnstalleerd. In Doetinchem werd daarnaast bekend dat Maria Martens de nieuwe informateur wordt.

Lees verder

Onderscheidingen tijdens afscheid raden

De gemeenteraden van onder meer Oude IJsselstreek, Doetinchem en Montferland hebben woensdagavond afscheid genomen. Enkele raadsleden kregen een Koninklijke Onderscheiding.

Lees verder

D66 Doetinchem wint alsnog een extra zetel

D66 Doetinchem heeft in plaats van drie zetels, vier zetels gekregen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Dat bleek vrijdag bij de presentatie van de definitieve uitslag.

Lees verder

Jongerenproject wint mediaprijs DE HOUVAST

Het jongerenproject van het Graafschap College, Omroep Gelderland en REGIO8 heeft DE HOUVAST gewonnen. De prijs voor constructieve journalistiek is vrijdagochtend op basis van publieksstemmen toegekend aan het project waarbij studenten leeftijdsgenoten een stem gaven in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.

Lees verder

Verkiezingsuitzending van REGIO8 Actueel

Een speciale uitzending van REGIO8 Actueel, volledig in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen in Doetinchem, Oude IJsselstreek en Montferland, met de eerste reacties van de winnende en de verliezende partijen.

Lees verder

CDA grootste na verkiezingen Doetinchem

Het CDA heeft de gemeenteraadsverkiezingen in Doetinchem gewonnen. GroenLinks, CU-SGP en Lokaal Belang wonnen ook zetels, ten koste van de PvdA, SP en Partij voor Lokaal Maatwerk. De Doetinchemse Ouderen Partij (Lijst 11) en Partij voor Mens en Milieu lijken niet in de gemeenteraad te komen. Er is echter grote twijfel over de laatste restzetel. Vrijdag volgt de officiele uitslag.

Lees verder

Kleine veranderingen in Oude IJsselstreek

Lokaal Belang blijft de grootste partij in Oude IJsselstreek en groeit zelfs met één zetel naar tien. Dat blijkt uit de voorlopige uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen. Alleen de VVD wint ook een zetel, ten koste van D66. CDA raakt één plek kwijt. De opkomst in Oude IJsselstreek was ruim 57%.

Lees verder

CDA verliest, lokalen winnen in Montferland

Het grote CDA heeft na het tellen van alle stemmen drie zetels verloren in Montferland en blijft als grootste partij steken op acht zetels. De winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen in Montferland zijn Lokaal Belang Montferland (+2) en Lijst Groot Montferland (+2). Dat blijkt uit de voorlopige uitslagen. De opkomst in Montferland was 54%.

Lees verder

Jongste kiezers in limousine naar de stembus

De twee jongste inwoners van Oude IJsselstreek mochten woensdag voor het eerst stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Bram en Lisa werden als echte VIP's met een limousine naar de stembus in Ulft gebracht en daar door de burgemeester verwelkomd.

Lees verder

Stembureau Stadsmuseum wordt gevonden

Inwoners van Doetinchem weten het stembureau in de voormalige postkamer van het oude postkantoor redelijk te vinden. Het is voor het eerst dat op deze locatie in het huidige Stadsmuseum een stembureau ingericht is.

Lees verder

Oude IJsselstreek toogt naar de stembus

Kiezers in de gemeente Oude IJsselstreek blijken weinig eenduidig in hun stemgedrag. Rond 13:00 uur had ongeveer twintig procent van de stemgerechtigden een stem uitgebracht.

Lees verder

Lokale partijen populair bij Gouden Handen

Een kwart van de stemgerechtigden in ’s-Heerenberg heeft rond het middaguur een stem uitgebracht voor de gemeenteraadsverkiezingen. In het stemlokaal in Gouden Handen bleken inwoners een voorkeur te hebben voor lokale partijen.

Lees verder

Laborijn verzorgt de lunch in stembureaus

Medewerkers van Laborijn en cliënten van Elver bezorgen woensdagmiddag lunchpakketten in de stembureaus in Doetinchem en Oude IJsselstreek. In totaal zijn er meer dan 300 pakketten samengesteld voor de medewerkers van de bureaus.

Lees verder

Lokaal Belang haalt Vreeman van Posthuis

Raadslid Herman Vreeman voert niet meer het woord over Het Posthuis namens Lokaal Belang. De partij en Vreeman zijn daartoe gekomen omdat ze naar aanleiding van vragen van de lokale VVD de schijn van belangenverstrengeling willen voorkomen. Vreeman liet zich onlangs uit in de media over zijn plannen met het pand in Gendringen, terwijl hij als makelaar en raadslid meerdere invloedrijke rollen vervult.

Lees verder

Uitslagenavond verkiezingen live bij REGIO8

De uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen in Montferland, Oude IJsselstreek en Doetinchem is woensdagavond live te volgen bij REGIO8. Schakel vanaf 21.00 uur in op KPN-kanaal 1351 of kijk via REGIO8.nl!

Lees verder

Organisator Popdebat Doetinchem tevreden

Meindert Bussink, de organisator van het Popdebat in Doetinchem, is tevreden met de uitkomst van de middag. Zondagmiddag gingen politici en mensen uit de muziekwereld met elkaar in gesprek in de Gruitpoort.

Lees verder

JOUW STEM #6: WAT MOET ER ANDERS?

Zo’n twintig studenten van het Graafschap College belichten in een zestal vlogs de stem van Achterhoekse jongeren in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. De jongeren hebben onder begeleiding van Omroep Gelderland en REGIO8 verschillende thema’s uitgekozen, waaronder wat zij veranderd willen zien.

Lees verder

Jongerenproject in de race voor DE HOUVAST

Het jongerenproject van Omroep Gelderland, het Graafschap College en REGIO8 rondom de gemeenteraadsverkiezingen is genomineerd voor DE HOUVAST, een prijs voor vernieuwende en constructieve journalistiek. In het project geven studenten leeftijdsgenoten een stem en wordt de jeugd dichterbij de lokale politiek gebracht.

Lees verder

Verslag verkiezingsdebat DG Montferland

Verslag van het lijsttrekkersdebat van De Gelderlander in het gemeentehuis van Montferland.

Lees verder

Partijen botsen over subsidie verenigingen

De PvdA Oude IJsselstreek vindt dat met name muziekverenigingen er qua subsidiebeleid bekaaid vanaf komen. Deelnemers aan de gemeenteraadsverkiezingen gingen woensdagavond tijdens het Optimaal FM-radiodebat in gesprek over de subsidies.

Lees verder

DG-debat Montferland te volgen bij REGIO8

Het De Gelderlander-verkiezingsdebat van Montferland is donderdagavond live te volgen bij REGIO8. De lijsttrekkers van de zes deelnemende partijen gaan in het gemeentehuis in Didam verbaal de strijd met elkaar aan.

Lees verder

JOUW STEM #5: VEEL TE DRUKKE BUSSEN

Zo’n twintig studenten van het Graafschap College belichten in een zestal vlogs de stem van Achterhoekse jongeren in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. De jongeren hebben onder begeleiding van Omroep Gelderland en REGIO8 verschillende thema’s uitgekozen, waaronder de te drukke bussen in de Achterhoek.

Lees verder

JOUW STEM #4: SPORTEN IN OUDE IJSSELSTREEK

Zo’n twintig studenten van het Graafschap College belichten in een zestal vlogs de stem van Achterhoekse jongeren in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. De jongeren hebben onder begeleiding van Omroep Gelderland en REGIO8 verschillende thema’s uitgekozen, waaronder sporten in Oude IJsselstreek.

Lees verder

JOUW STEM #3: LEEGSTAND IN DE BINNENSTAD

Zo’n twintig studenten van het Graafschap College belichten in een zestal vlogs de stem van Achterhoekse jongeren in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. De jongeren hebben onder begeleiding van Omroep Gelderland en REGIO8 verschillende thema’s uitgekozen, waaronder de leegstand in de binnenstad van Doetinchem.

Lees verder

Partijen open voor coffeeshop Montferland

D66 en Lijst Groot Montferland staan open voor ondernemers die een coffeeshop willen vestigen in de gemeente Montferland. Een meerderheid van de deelnemers aan de gemeenteraadsverkiezingen bleek echter tegenstander tijdens het debat van Optimaal FM en REGIO8 donderdagavond.

Lees verder

Verslag verkiezingsdebat DG Oude IJsselstreek

Verslag van het lijsttrekkersdebat van De Gelderlander vanuit de DRU Cultuurfabriek in Oude IJsselstreek.

Lees verder

Lokale partijen Doetinchem ruziën over naam

Twee deelnemers aan de gemeenteraadsverkiezingen in Doetinchem liggen met elkaar in de clinch. GemeenteBelangen wil niet meer worden geconfronteerd met de problemen van Lokaal Belang en overweegt gerechtelijke stappen omdat beide partijen te veel op elkaar zouden lijken.

Lees verder

Debat Oude IJsselstreek te zien bij REGIO8

Het De Gelderlander-verkiezingsdebat van Oude IJsselstreek is donderdagavond live te volgen bij REGIO8. De lijsttrekkers van de zes deelnemende partijen gaan in Ulft verbaal met elkaar de strijd aan.

Lees verder

JOUW STEM #2: WAT DOEN DE POLITICI?

Zo’n twintig studenten van het Graafschap College belichten in een zestal vlogs de stem van Achterhoekse jongeren in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. De jongeren hebben onder begeleiding van Omroep Gelderland en REGIO8 verschillende thema’s uitgekozen, waaronder de werkzaamheden van de burgemeester en een lijsttrekker.

Lees verder

Radiodebatten in aanloop naar verkiezingen

REGIO8 en Optimaal FM organiseren in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen drie debatten op de radio. Partijen uit Doetinchem (7 maart), Montferland (8 maart) en Oude IJsselstreek (14 maart) krijgen de kans om hun visie te schetsen.

Lees verder

JOUW STEM #1: WAT WETEN JONGEREN?

Zo’n twintig studenten van het Graafschap College belichten in een zestal vlogs de stem van Achterhoekse jongeren in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. De jongeren hebben onder begeleiding van Omroep Gelderland en REGIO8 verschillende thema’s uitgekozen, te beginnen met de kennis van hun leeftijdsgenoten over de lokale politiek en de verkiezingen.

Lees verder

VVD-kandidaat André Rehé (70) overleden

Kandidaat-raadslid André Rehé van VVD Oude IJsselstreek is onverwachts overleden. Rehé is bovendien bekend als voorzitter van de SSP Hal in Ulft.

Lees verder

Show studenten en politiek bij Optimaal FM

Optimaal FM zendt zondagmiddag tussen 12.00 en 14.00 uur het programma uit dat zo’n twintig studenten van het Graafschap College hebben gemaakt over de gemeenteraadsverkiezingen.

Lees verder

Verkiezingsdebat Doetinchem mist diepgang

Het verkiezingsdebat van De Gelderlander tussen lijsttrekkers van Doetinchem verwerd woensdagavond tot een profileringsrondje. In het twee uur durende debat in de Gruitpoort ontstond er weinig vuurwerk tussen de maar liefst twaalf politici.

Lees verder

Verslag verkiezingsdebat DG in Doetinchem

Verslag van het lijsttrekkersdebat van De Gelderlander in de Gruitpoort in Doetinchem. 

Lees verder

Debat van DG in Doetinchem live te volgen

Het verkiezingsdebat van De Gelderlander in Doetinchem is woensdagavond live te volgen via DG.nl, REGIO8.nl en Youtube. Het debat met de twaalf lijsttrekkers in de Gruitpoort is ook gratis te bezoeken.

Lees verder

D66 reageert gevat op vernieling posters

D66 Montferland reageert gevat op vernielde posters op enkele verkiezingsborden in de gemeente. De partij vraagt inwoners die een poster willen zich te melden, waarna leden ze gratis gaan bezorgen.

Lees verder

Studenten vragen aandacht voor de politiek

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen hebben 25 studenten van het Graafschap College donderdag een radioshow gemaakt. De uitzending is onderdeel van het samenwerkingsproject tussen het Graafschap College, Omroep Gelderland en REGIO8.

Lees verder

Campagne Montferland start met posters

De verkiezingscampagne in de gemeente Montferland is zaterdagochtend van start gegaan met het traditionele borden plakken. In Loerbeek werden tientallen verkiezingsborden voorzien van posters van de zes deelnemende partijen.

Lees verder

Kandidatenlijsten Oude IJsselstreek 2018

Op 21 maart 2018 staan de gemeenteraadsverkiezingen op de agenda. Inwoners van alle Achterhoekse gemeenten mogen dan naar de stembus om een nieuwe raad te kiezen. Op deze pagina staan de kandidaten van de zes politieke partijen uit Oude IJsselstreek.

Lees verder

Kandidatenlijsten Doetinchem 2018

Op 21 maart 2018 staan de gemeenteraadsverkiezingen op de agenda. Inwoners van alle Achterhoekse gemeenten mogen dan naar de stembus om een nieuwe raad te kiezen. Op deze pagina staan de kandidaten van de twaalf politieke partijen uit Doetinchem.

Lees verder

Kandidatenlijsten Montferland 2018

Op 21 maart 2018 staan de gemeenteraadsverkiezingen op de agenda. Inwoners van alle Achterhoekse gemeenten mogen dan naar de stembus om een nieuwe raad te kiezen. Op deze pagina staan de kandidaten van de zes politieke partijen uit Montferland.

Lees verder

Studenten werken hard aan politieke vlogs

Studenten van het Graafschap College in Doetinchem duiken deze weken in de lokale politiek. Ze gaan in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen vlogs en een radio-uitzending maken over politieke onderwerpen die hun bezighouden in Achterhoek. De Straatkonijnen van Omroep Gelderland namen een kijkje bij het project.

Lees verder

Leerlingen spelen met democratie in Borculo

Verschillende basisschoolleerlingen doen de komende dagen kennis op over de betekenis van democratie in de Democratiefabriek in Borculo. Tijdens deze mobiele tentoonstelling leren ze op speelse wijze antwoorden te geven op maatschappelijke vraagstukken.

Lees verder

Leerlingen showen eigen wereld aan politiek

Zo'n 25 studenten van het Graafschap College in Doetinchem worden in drie projectdagen compleet opgeleid tot journalist. Onder begeleiding van REGIO8 en Omroep Gelderland gaan de jongeren vlogs maken die in het teken staan van de gemeenteraadsverkiezingen.

Lees verder

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)