Verdeelpunt mijlpaal in aanleg van glasvezel

Gepubliceerd: 06-05-2019 14:05. Bijgewerkt: 06-05-2019 14:34

In het buitengebied van Doetinchem is maandagmorgen nabij kasteel Slangenburg een glasvezelverdeelpunt geplaatst. Hoewel de werkzaamheden in Achterhoek Zuid nog tot het einde van het jaar duren, zijn de eerste adressen in Oude IJsselstreek reeds aangesloten op het snelle netwerk.


“Dit verdeelpunt is het centrum in een gebied van zeshonderd woningen”, vertelt Piet Grootenboer, directeur van Glasvezel buitenaf. “Die krijgen daarvandaan hun eigen aansluiting.” De werkzaamheden verlopen volgens de directeur goed. Inmiddels is in de regio Achterhoek Zuid, dat naast Doetinchem onder meer bestaat uit de gemeenten Oude IJsselstreek en Montferland, al driehonderd kilometer gegraven. “Dus een derde is al klaar”, aldus Grootenboer, die aangeeft dat in totaal negenhonderd kilometer nodig is. “De eerste bewoners zijn aangesloten en kunnen gebruik maken van de diensten. We zijn zeer tevreden wat dat betreft.”

Voor het vestigingsklimaat in het buitengebied kan de glasvezelaansluiting van groot belang zijn. “In eerste instantie denk ik dan aan de ondernemers die er al zitten”, vertelt wethouder Ingrid Lambregts, die samen met Grootenboer de verdeelkast in Doetinchem mocht ingraven. “De boeren kunnen niet wachten tot ze snel glasvezel hebben. Die hebben daar ongelijk veel baat bij, daarnaast zie je dat zelfstandig ondernemers die zich willen vestigen ook naar dit soort dingen kijken.”

Voor 2020 afgerond
De aanleg van het glasvezelnetwerk in het gebied Achterhoek Zuid moet voor het einde van het jaar volledig zijn afgerond. Eerder werden de buitengebieden van Aalten, Oost Gelre, Winterswijk en Berkelland ook al aangesloten op het netwerk. “Daarmee is eigenlijk de hele Achterhoek voorzien”, aldus Grootenboer.

Foto: REGIO8

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)