Ulft, Netherlands

Verdachten gepakt voor dodelijke overval

Regio8 | 4 juni 2015 09:46 | Aangepast op 4 juni 2015 09:46
Het echtpaar Te Selle werd in juli 2014 door drie mannen overvallen. De vrouw werd gekneveld en moest haar pinpas en pincode afgeven. Kort daarna vertrokken de overvallers. Pas toen agenten de omgeving uitkamden werd het lichaam van Te Selle onder een zeil gevonden. Al snel werd duidelijk dat hij door geweld om het leven was gekomen.

De aanhoudingen kwamen er na intensief samen werken van de Russische, Franse, Moldavische en Italiaanse autoriteiten. Een groot rechercheteam gebruikte allerlei technische en tactische opsporingsmiddelen. Tijdens het onderzoek bleek onder andere door het analyseren van telefoongegevens dat er mogelijk sprake was van Moldavische verdachten. "We hebben toen contact gezocht met de autoriteiten in Moldavië", vertelt politiewoordvoerder Esther Naber. "Zij hebben ons goed geholpen en bijgestaan in het onderzoek." Er werden diverse huiszoekingen gedaan in onder andere Moldavië en Italië. Die laatste huiszoeking kwam er omdat een van de verdachten daar na de overval korte tijd verbleef. Intensieve samenwerking met politie en Justitie in Moldavië leidde tot identificatie en lokaliseren van de verdachten.

Een 27-jarige man werd op 19 mei in Frankrijk aangehouden, hij is deze week uitgeleverd aan Nederland en zal vrijdag voor de rechter-commissaris verschijnen. De tweede verdachte, een 28-jarige man, is op 22 mei door de Russische politie opgepakt, voor hem is een uitleveringsverzoek ingediend bij de Russische autoriteiten. "Hij zit nu al in uitleveringsdetentie in Rusland", zegt Naber. "Wanneer hij naar Nederland zal komen is nog  onbekend. Het zal in ieder geval zeker nog enkele maanden duren voor hij daadwerkelijk uitgeleverd zal worden." De derde man, ook 28 jaar, werd opgepakt in Moldavië. Naber: "Hij wordt niet uitgeleverd omdat Moldavië geen onderdanen uitlevert, daarom wordt hij daar berecht en daar zullen wij de onderzoeksresultaten voor beschikbaar stellen."

Doordat de derde verdachte niet uitgeleverd wordt, worden de verdachten ook niet tegelijk berecht. "Dat wordt sowieso wat lastig, omdat een verdachte al in Nederland is en de andere nog in Rusland is. Maar omdat ze in dezelfde zaak berecht worden, willen we wel proberen om deze twee tegelijk voor de rechter te laten verschijnen. Nu er verdachten opgepakt zijn is het onderzoek nog niet afgerond. "Op dit moment zijn er geen verdere verdachten in beeld, maar het kan zijn dat tijdens de verhoren een van de verdachten bekend en zegt dat er nog anderen bij betrokken zijn. Dan gaan we dat uiteraard onderzoeken", vertelt Naber. Daarnaast wordt tijdens het verdere onderzoek en de verhoren uitgezocht of de mannen meer op hun kerfstok hebben. Naber: "Maar op dit moment worden zij alleen van deze woningoverval verdacht."

Meest gelezen

De Graafschap presenteert nieuwe shirts, sponsor wil jaar langer door

Jasper Hazelaar | Remco Geurts | 11 jul 2024 15:10

Lees ook

De Boetners gaan net als streekgenoten voor hoogtepunt op de Zwarte Cross

De Boetners besloten dertien jaar geleden op de Zwarte Cross om een band te worden en donderdag moge...

Schuur flink beschadigd na brand achter woning in Doetinchem

In een schuurtje in de tuin van een woning in Doetinchem is in de nacht van dinsdag op woensdag bran...

Dierenambulance in streek voert voortaan de naam 'Achterhoek'

De Dierenambulance in deze streek voert een naamswijziging door en gaat voortaan door het leven als ...

Orion Stars naar Estland in jacht op ticket voor Champions League

De Doetinchemse volleyballers van Orion Stars spelen in de eerste van drie kwalificatierondes voor d...

Arriva wil OV in Achterhoek blijven verzorgen, ook EBS en Keolis in race

Arriva wil ook de komende jaren het openbaar vervoer in de Achterhoek blijven verzorgen. De huidige ...

Onzekerheid bij inwoners over munitiedepot tussen Toldijk en Hummelo blijft

Meer dan vierhonderd inwoners van Toldijk en Hummelo hoopten maandagavond meer informatie te krijgen...