Ulft, Netherlands

Verdachten gepakt voor dodelijke overval

Regio8 | 4 juni 2015 09:46 | Aangepast op 4 juni 2015 09:46
Het echtpaar Te Selle werd in juli 2014 door drie mannen overvallen. De vrouw werd gekneveld en moest haar pinpas en pincode afgeven. Kort daarna vertrokken de overvallers. Pas toen agenten de omgeving uitkamden werd het lichaam van Te Selle onder een zeil gevonden. Al snel werd duidelijk dat hij door geweld om het leven was gekomen.

De aanhoudingen kwamen er na intensief samen werken van de Russische, Franse, Moldavische en Italiaanse autoriteiten. Een groot rechercheteam gebruikte allerlei technische en tactische opsporingsmiddelen. Tijdens het onderzoek bleek onder andere door het analyseren van telefoongegevens dat er mogelijk sprake was van Moldavische verdachten. "We hebben toen contact gezocht met de autoriteiten in Moldavië", vertelt politiewoordvoerder Esther Naber. "Zij hebben ons goed geholpen en bijgestaan in het onderzoek." Er werden diverse huiszoekingen gedaan in onder andere Moldavië en Italië. Die laatste huiszoeking kwam er omdat een van de verdachten daar na de overval korte tijd verbleef. Intensieve samenwerking met politie en Justitie in Moldavië leidde tot identificatie en lokaliseren van de verdachten.

Een 27-jarige man werd op 19 mei in Frankrijk aangehouden, hij is deze week uitgeleverd aan Nederland en zal vrijdag voor de rechter-commissaris verschijnen. De tweede verdachte, een 28-jarige man, is op 22 mei door de Russische politie opgepakt, voor hem is een uitleveringsverzoek ingediend bij de Russische autoriteiten. "Hij zit nu al in uitleveringsdetentie in Rusland", zegt Naber. "Wanneer hij naar Nederland zal komen is nog  onbekend. Het zal in ieder geval zeker nog enkele maanden duren voor hij daadwerkelijk uitgeleverd zal worden." De derde man, ook 28 jaar, werd opgepakt in Moldavië. Naber: "Hij wordt niet uitgeleverd omdat Moldavië geen onderdanen uitlevert, daarom wordt hij daar berecht en daar zullen wij de onderzoeksresultaten voor beschikbaar stellen."

Doordat de derde verdachte niet uitgeleverd wordt, worden de verdachten ook niet tegelijk berecht. "Dat wordt sowieso wat lastig, omdat een verdachte al in Nederland is en de andere nog in Rusland is. Maar omdat ze in dezelfde zaak berecht worden, willen we wel proberen om deze twee tegelijk voor de rechter te laten verschijnen. Nu er verdachten opgepakt zijn is het onderzoek nog niet afgerond. "Op dit moment zijn er geen verdere verdachten in beeld, maar het kan zijn dat tijdens de verhoren een van de verdachten bekend en zegt dat er nog anderen bij betrokken zijn. Dan gaan we dat uiteraard onderzoeken", vertelt Naber. Daarnaast wordt tijdens het verdere onderzoek en de verhoren uitgezocht of de mannen meer op hun kerfstok hebben. Naber: "Maar op dit moment worden zij alleen van deze woningoverval verdacht."

Lees ook

Raadsvergadering Montferland geannuleerd om rust terug te krijgen

De gemeenteraadsvergadering van de gemeente Montferland die komende donderdag 14 december op de agen...

Brand bij carport in Aalten

Onder een carport van een schuur in het buitengebied van Aalten is zondagmiddag een brand ontstaan. ...

Nieuwenhuis wint voor het eerst wedstrijd in Wereldbeker

In de sneeuw van het Italiaanse skigebied Val di Sole heeft veldrijder Joris Nieuwenhuis uit Zelhem ...

De Graafschap verliest in eigen huis van beter Cambuur

De Graafschap is er vrijdagavond niet in geslaagd om te winnen van Cambuur, de ploeg van oud-coach H...

Minimaal zestig woningen op voormalig voetbalvelden Lengel

Altijd al op een voormalig voetbalveld willen wonen? Het kan over een tijdje in Lengel. Nu voetbalcl...

Showdown-sporters uit Wehl zoeken nieuwe scheidsrechters

Showdown-vereniging BonBini uit Wehl is de enige club in de Achterhoek waar mensen met een visuele b...