Verbazing bij Erix over druk vanuit KNVB

Gepubliceerd: 16-09-2020 9:09.

Voorzitter Han Ressing van voetbalvereniging Erix in Lievelde is verbaasd over de opstelling van voetbalbond KNVB om tóch in competitieverband te gaan voetballen. Erix weigert echter te spelen uit angst voor een eventuele coronabesmetting door een lid van voetbalclub KSV uit Vragender, waarmee wordt samengewerkt.

Volgens de KNVB zou Erix niet volgens de richtlijnen handelen, omdat er bij de club in Lievelde geen besmettingen zijn. "Er werd zelfs gedreigd met een tuchtzaak, maar daar maak ik me niet eens druk om", zegt Ressing. "Zo hoor je volgens mij niet met je eigen leden om te gaan, maar ze maken zich bij de KNVB drukker om het competitieschema. Voor ons is de gezondheid belangrijker." De jeugd- en vrouwenafdeling van Erix werkt samen met KSV. In Vragender was na een buurtfeest een coronabesmetting geconstateerd waarna de club geen risico durfde te nemen, gezien het hechte verenigingsleven in het dorp. KSV was bang voor besmetting binnen de club en gelastte de wedstrijden van afgelopen weekeinde af. Erix volgde dat voorbeeld.

Inmiddels zijn er sinds maandag zeven besmettingen in Vragender en gaat het sportpark op slot, tot en met komend weekeinde. Dus wéér geen competitievoetbal in Vragender en ook Lievelde, want Erix voetbalt ook niet in afwachting van de uitslagen van de coronatesten. Na de uitbraak bij Sportclub Silvolde met een afgelasting tot gevolg slaat het coronavirus dus wéér toe. Niet alleen bij KSV en Erix, maar óók bij Longa'30 in Lichtenvoorde. Diverse spelers van Longa zijn volgens de organisatie van de Achterhoek Cup op een feestje geweest waar corona is geconstateerd en ze zijn dinsdagmorgen door de GGD getest.

Ongewis voetbalseizoen
Voor de KNVB wordt het op deze manier een ongewis seizoen en is het de vraag of elke competitie kan worden uitgespeeld. Het competitieschema zal in ieder geval op de schop gaan. "We houden rekening met een grillig seizoen waarin met name op lokaal niveau het aantal coronagevallen soms kan oplopen", reageert een woordvoerder van de voetbalbond. "We bekijken dat dan per geval en zullen maatwerk moeten leveren om wedstrijden in te halen." Hoewel Erix-voorzitter Ressing is gedreigd met een mogelijke tuchtzaak benadrukt de woordvoerder dat de voetbalbond niet leidend is bij een eventuele afgelasting: "Hierbij zijn de richtlijnen van de overheid leidend evenals de adviezen van de GGD, en anders de burgemeester."

Maatwerk voor de KNVB
Het wordt maatwerk voor de KNVB: "We doen er alles aan om de competities te laten uitspelen”, zegt de woordvoerder. “Vanwege de grote verschillen in het amateurvoetbal zullen er voor de verschillende competities passende oplossingen moeten komen als de situatie hier om vraagt. De toekomst zal uitwijzen of dit nodig zal zijn." KSV en Erix volgen de richtlijnen van de GGD en houden de elftallen ook komend weekeinde nog aan de kant.

Foto: REGIO8

Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)