Ulft, Netherlands

 

Veel publiek bij Halfvastenoptocht in Netterden

Het toegestroomde publiek heeft zich zaterdagavond vergapen aan allerlei bijzonder verlichte bouwwerken tijdens de halfvastenoptocht in Netterden. Na drie jaar zonder, door de coronacrisis, keerde de parade terug. Reden voor inwoners van omliggende plaatsen om massaal te komen kijken.
Nick Hermsen | Bart Sollman | Viggo Zweverink | 13 maart 2023 16:51 | Aangepast op 13 maart 2023 16:51
"Heel Netterden is vol, ik denk dat drie keer het inwonersaantal komt kijken," aldus organisator Michel Bleumer. "De optocht is verlicht, nergens zie je een halfvastenoptocht zoals hier." De halfvastenoptocht werd zeven jaar geleden voor het eerst georganiseerd omdat het carnaval in Netterden toen vanwege een sterfgeval binnen het bestuur niet door kon gaan. Een nieuwe traditie was daarmee geboren. "Eén week erna hebben we gesprekken gehad, zowel intern als met de familie. Toen kwam het besluit om halfvasten in het donker te doen." Ook de deelnemers zijn te spreken over de optocht, zo zegt Rochel Nijman: "Wij hebben best een grote wagen voor ons eigen dorp. Deze extra optocht met lichtjes in het donker geeft toch een extra sfeer."

De optocht is populair onder wagenbouwers, zo populair zelfs dat de organisatie een aantal groepen teleur heeft moeten stellen. Tweeëndertig deelnemende wagens is de limiet. "Er waren twee wagens die zich terugtrokken, daardoor mochten twee reserves zich inschrijven", aldus Bleumer, die wel rekening met de veiligheid blijft houden. De bezoekers krijgen veel verschillende wagens te zien, volgens de president verklaart dat ook het succes van de optocht: "Er zijn wagens met grote koppen maar ook simpele wagens met jongens uit de buurt, we gaan gewoon een feestje vieren."

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Halfvasten|Netterden|optocht|

Meest gelezen

N318 tussen Aalten en Winterswijk maand lang dicht

Davie Klein Gunnewiek | 29 mei 2023 12:30

Snelweg A18 bij Doetinchem afgesloten door brand

Redactie REGIO8 | 30 mei 2023 22:26

Lees ook

Braamt trapt met optocht carnaval in de regio af

Na een aantal jaar zonder kon Braamt zondag eindelijk weer genieten van een carnavalsoptocht door de...

Ulftse carnaval bundelt krachten met schutterijen

De Ulftse carnavalsvereniging Iseldonk gaat intensiever samenwerken met de drie schutterijen die het...