Ulft, Netherlands

Van Schriek stapt op als fractievoorzitter

John van Schriek is per direct gestopt als fractievoorzitter van Lokaal Belang Montferland (LBM). Hij kan zich niet vinden in de wijze waarop een eventuele wethouder binnen de partij wordt benoemd, hij gaat wel verder als raadslid; hetzij bij LBM, als eenmansfractie of bij een andere partij.
Domien Esselink | 20 mei 2022 11:09 | Aangepast op 20 mei 2022 11:09
LBM voert momenteel formatiegesprekken om een coalitie te vormen met Lijst Groot Montferland, Helder en PvdA en tijdens die besprekingen is ook de portefeuille voor een wethouder namens LBM naar voren gekomen. Die kandidaat staat binnen LBM al vast en daar kan Van Schriek zich niet in vinden. "Kijk eerst naar een portefeuille die voor de kiezers van Lokaal Belang belangrijk is en dan pas naar de persoon", zegt Van Schriek. "Nu wordt er gekozen voor eigen belang en dat valt niet uit te leggen. Vier jaar geleden zei Jan van Halteren dat hij wethouder wilde worden en nu gaat het precies zo. Dat vond ik toen al vreemd."

Hij doelt nu op Jeanette Derksen-Geuijen, de nummer twee op de kieslijst van Lokaal Belang. "Ze heeft gezegd alleen als wethouder verder te willen, niet als raadslid en haar steun en toeverlaat is Jan van Halteren. Ik ben er heel erg boos over. Het voelt als een soort van dictatuur in plaats van democratie. Het is jammer dat er puur voor eigen belang wordt gekozen en niet voor kiezersbelang. Daar ben ik heel erg boos over."

Verder als raadslid
Van Schriek gaat verder als raadslid en zou zich, met behoud van zetel, zomaar bij een andere partij kunnen aansluiten: "Dat zal afhangen van welke beslissingen ze nu nemen en of het op een democratische wijze gaat. Ik kan niet tegen achterkamertjespolitiek. Ik heb zo'n 600, 700 stemmen gekregen en die mensen wil ik niet teleurstellen. Voor die kiezers ga ik mijn stinkende best doen."

Format
Het afscheid als fractievoorzitter staat los van een mogelijk breekpunt tijdens de formatiebesprekingen, namelijk bedrijventerrein DocksNLD. "Dat had een breekpunt kunnen worden, maar daar hadden we een format voor gevonden", zegt Van Schriek. "Ik wil niet natrappen, het waren zeer prettige gesprekken en ik wil daar niet over uitweiden."

Foto: REGIO8

Lees ook

Fractie Lokaal Belang Doetinchem gehalveerd na opstappen raadslid

Kaya van den Dikkenberg is binnen een jaar na de gemeenteraadsverkiezing uit de fractie van Lokaal B...

Van Schriek stapt over naar VVD Montferland

John van Schriek heeft zich na zijn vertrek bij Lokaal Belang Montferland aangesloten bij de VVD. De...

D66 Montferland kraakt coalitieakkoord

Fractievoorzitter Freddy van Dijken van D66 uit zijn zorgen over het coalitieakkoord in Montferland....

Van Schriek verlaat Lokaal Belang Montferland

Voormalig fractievoorzitter John van Schriek is uit Lokaal Belang Montferland (LBM) gestapt om raads...

Fractievoorzitter Morsink weg na 'coup'

OBL/BBB heeft Evelien Daalwijk aangesteld als nieuwe fractievoorzitter voor de lokale partij in de g...

Gerrit Vossers verlaat Lokaal Belang

Twee maanden na de gemeenteraadsverkiezingen ruilt Gerrit Vossers Lokaal Belang Oude IJsselstreek in...