Ulft, Netherlands

Van overval op een gemeentehuis naar eigen straat in Montferland

REGIO8
Montferland heeft grootse bouwplannen en daar horen ook nieuwe straatnamen bij. Inwoners konden straatnamen inzenden voor negentien toekomstige asfaltlagen in onder meer Lengel, Didam en Zeddam. In Beek wordt een straat vernoemd naar iemand die ooit een overval op een gemeentehuis heeft gepleegd, maar het is niet wat het lijkt.
Bart Sollman | 21 maart 2024 16:20 | Aangepast op 21 maart 2024 16:20
“Ik heb een strijdmakker van mijn vader voorgedragen, verzetsheld Wim Moorman uit Beek. Hij was 18 toen hij in 1944 bij het verzet kwam”, zegt Henk Ankoné. Hij heeft zich, ondanks zijn jonge leeftijd ingezet voor het verzet vanuit Beek. “Maar de acties waren met landelijke allure. Hij heeft bijvoorbeeld duizenden vervalste persoonsbewijzen geregeld voor mensen die hier in de buurt te werk werden gesteld”, aldus Ankoné.

“Het is goed dat zo’n naam in leven blijft. Dat door de straatnaam het verhaal weer verteld wordt. Hij kan echt een voorbeeld zijn voor de jeugd”, zegt wethouder Gerard Nijland. De reden waarom juist Moorman degene is uit de verzetsgroep die een eigen straat krijgt is volgens Ankoné een logische: “Hij is de enige die de oorlog niet heeft overleefd. In 1945 is hij gefusilleerd door de Duitsers in Friesland, hij was toen 19.”

Overval op gemeentehuis
Tijdens zijn verzet heeft Moorman ook een gemeentehuis overvallen, het is daarom wel bijzonder dat hij een eigen straat krijgt. “Hij heeft leden van een verzetsgroep bevrijdt uit het gemeentehuis van Doetinchem”, zegt Ankoné. Nijland vult aan: “Maar dit is natuurlijk geen reden om hem geen straat te geven, het blijft een goede verzetsactie.” De gemeente zoekt nog naar een manier om het verhaal van Moorman te vertellen. Mogelijk komt er een QR-code bij het straatnaambord.

Veel animo
Montferland riep inwoners op om namen voor nieuwe straten in te sturen. Daar werd massaal op gereageerd. “Het animo was echt heel groot. Ruim tweehonderd inwoners hebben in totaal meer dan vierhonderd namen ingediend”, zegt Nijland. “Daar kunnen we nog wel even mee vooruit, we hadden natuurlijk maar negentien straten die een naam zochten.”

Verwijzing naar verleden
De straatnamen in de andere dorpen hebben veelal een band met het verleden. Zo worden de straten op de voormalige voetbalvelden van VVL in Lengel; Speelveld, Middenveld en Voorhoede. In Stokkum verwijst de Zandhaas naar de geuzennaam van voormalig voetbalclub Stokkum. Ook zijn er straten die verwijzen naar historische boerderijen zoals Galgengoed in Kilder.

De Hoevert
Eén van de meest in het oog springende straatnamen is te vinden in het centrum van Didam. Daar keert ‘De Hoevert’ terug in het straatbeeld. Een straat wordt daar vernoemd naar het voormalige zwembad in de Liemerse plaats dat in 2020 voorgoed de deuren sloot. In Didam-Oost krijgen de straten de namen van vlinders. Daar woon je straks aan Koolwitje of Dagpauwoog.

Klaas-Jan Huntelaar-straat
Hoewel de namen in Lengel allemaal al een verwijzing naar voetbal hebben, heeft een inwoner ook de Klaas-Jan Huntelaar-Straat ingediend. “Hoewel ik niet twijfel aan de voetbalkwaliteiten van Huntelaar, is er wel één probleem waarom we die straat niet kunnen toestaan. Ik gun het hem ook niet. Je moet namelijk overleden zijn om een straat naar je vernoemd te kunnen krijgen”, zegt Nijland.

Lees meer over:

Beek|Montferland|

Lees ook

Komt het toch goed in de Montferlandse politiek? Burgemeester doet handreiking

De messen waren door Montferlandse raadsleden geslepen voorafgaand aan de vergadering van donderdaga...

Met tegeltaxi staat niets groenere tuinen in Montferland in de weg

Achterhoekse gemeenten worstelen al jaren met de grote hoeveelheid tuinen die helemaal dicht getegel...

Montferlandse Balduk hoog op Europese kieslijst CDA

Merel Balduk (24), de fractievoorzitter van CDA Montferland, staat op plek zeven van die partij bij ...

Zo snel mogelijk dertig extra statushouders in Beek

Er komen dertig extra statushouders in 't Heuveltje in Beek. De provincie heeft het voormalig horeca...

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Zeventien appartementen in kerk Azewijn, toren blijft bestaan

Er komen zeventien appartementen in de Sint Matthëuskerk in Azewijn. De laatste mis was in 2015, sin...