Unieke sportvoorzieningen voor Didam

Gepubliceerd: 03-12-2021 17:12. Bijgewerkt: 03-12-2021 17:00

Open Club de Nevelhorst is samen met de gemeente Montferland en drie sportverenigingen bezig om een nieuwe en unieke vorm van sporten op te zetten in Didam. Zo hopen ze door de aanleg van onder andere een interactieve speelmuur, een freerunpark en een krachtheuvel meer mensen aan het sporten te krijgen.


"We hebben te maken met bewegingsarmoede", vertelt Raymond Sweers, voorzitter van Open Club de Nevelhorst. "En we hebben ook te maken met nieuwe opvattingen rond sport en bewegen. Wat wij doen is die omgeving zodanig inrichten dat het heel functioneel wordt, maar ook heel aantrekkelijk om er naartoe te gaan." Wethouder Ruth Mijnen benadrukt dat een gezonde levensstijl erg belangrijk is: "We proberen zoveel mogelijk mensen in beweging te krijgen. Ik denk dat we daar met deze toevoegingen echt een stap in de goede richting in zetten."

Het plan zal worden uitgevoerd in twee fases. "In de eerste fase worden de voorzieningen getroffen op de bestaande parken", vertelt Mijnen. Dit zijn de verenigingen DVC'26, SV Margriet en Tennisvereniging Didam. In de tweede fase wordt er een Skills Garden, een plek waar je verschillende sporten kunt beoefenen in de buitenruimte, ontwikkeld om de beweeg-, sport- en ontmoetomgeving compleet te maken. "Dit alles in het kader van een nieuwe methodiek, dat is het Athletic Skills Model", laat de wethouder weten.

Veelzijdig bewegen
Het Athletic Skills Model (ASM), legt de nadruk op veelzijdig bewegen. Voor de drie sportverenigingen zijn plannen gemaakt om een sportvoorziening gebaseerd op het ASM neer te zetten. Voor de tennisvereniging in Didam is een van de plannen om een derde padelbaan aan te leggen, waar je naast padel ook bijvoorbeeld voetbal, volleybal of koptennis kunt spelen. "Het gaat erom hoe je zodanig je sport kunt beoefenen, dat de veelzijdigheid in de beweging en in de sport tot uitdrukking komt", laat Sweers weten. "Waardoor je dus het spel en de sport veel leuker gaat vinden. Er ontstaan minder blessures, je wordt er creatiever door en je wordt ook beter in de sport die je gekozen hebt."

Uniek in de regio
Voor de regio is het nog een uniek concept. "Dat Didam dit kan doen is geweldig", laat de voorzitter van de Tennisvereniging Didam Eric Jansen weten. "We zijn hierin voorloper en initiatiefnemer. Ik ben heel benieuwd hoe dit zich verder gaat ontwikkelen, mensen moet het echt ook gaan proeven en gaan voelen.” De voorzitter verwacht dat het enige tijd nodig heeft om de voorzieningen te introduceren. "Maar ik ben ervan overtuigd, dat de nieuwe beweegvormen hier in Didam fantastisch zijn, daar moeten mensen absoluut gebruik van willen gaan maken."

Foto: REGIO8


Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)