Ulft, Netherlands

Uniek kunstwerk 'verstopt' in kerk in Zeddam

In de Oswalduskerk in Zeddam hangt één van de honderd meest unieke kunstwerken van Nederland, een zogenoemd passieretabel. Het kunstwerk, afkomstig uit de middeleeuwen, laat het Lijdensverhaal van Christus zien en staat samen met de Nachtwacht van Rembrandt op de lijst met Nederlandse kunstschatten.
Charlotte van de Kant | 20 juli 2022 09:43 | Aangepast op 20 juli 2022 09:43
"Toen ik hier benoemd werd als pastoor was ik helemaal flabbergasted toen ik dit zag", vertelt pastoor Marc Oortman. "Ik ben me er daarna in gaan verdiepen en toen kwamen we er achter dat het op die lijst stond. Het was bij sommige mensen wel bekend hier in de parochie, maar het is echt uniek. Op de lijst staan niet veel stukken, ongeveer honderd kunstwerken in Nederland." Een passieretabel is de versierde opbouw achter een altaar.

De Zeddamse passieretabel is volgens de pastoor erg bijzonder omdat het één van de weinigen in Nederland is die de beeldenstorm heeft overleefd. Boven de rivieren is het zelfs de enige. "Tijdens de beeldenstorm hebben ze dit retabel verstopt in Stokkum, zo zegt het verhaal. Daar hebben ze het ergens verborgen totdat hier weer een kerk gebouwd mocht worden. Het is bijna honderd tot 150 jaar verstopt geweest", vertelt de pastoor.

'Hoe ga je het beveiligen?'
Toch weten veel mensen niet van het bestaan van de passieretabel in de Oswalduskerk af. De parochie hoopt in de toekomst meer mogelijkheden te kunnen geven voor het bekijken van het kunstwerk. "Ik ben erover verbaasd dat het een heel onbekend stuk is", geeft Oortman aan. "Dat heeft er ook mee te maken met dat het heel moeilijk is om de kerk zomaar open te stellen en mensen te laten kijken, want hoe ga je dat beveiligen. Mensen die veel van de middeleeuwse kunst weten, die weten vaak wel van dit retabel af."

Foto: REGIO8

Lees meer over:

kerk|Kunst|

Meest gelezen

Schoolhond Max zorgt voor lachende gezichten op Metzo College

Serena Speet | Charlotte van de Kant | 4 okt 2022 13:58

Rochelle (26) start crowdfunding voor behandeling lipoedeem

Charlotte van de Kant | 3 okt 2022 10:47

Traumahelikopter landt bij woningen in Gaanderen

Redactie REGIO8 | 6 okt 2022 12:26

Lees ook

Aaltense mag exposeren in New York

Ze schildert al vanaf jonge leeftijd, maar nooit eerder durfde de Aaltense Marleen Heusinkveld-Vinke...

Kunstenares ontgoocheld na 'diefstal' werken

Hoogstens een paar honderd euro, meer zijn de schilderijen niet waard. Maar kunstenares Diana Meijer...

Doetinchemse olifantjes gaan in de verkoop

Drie olifanten die onderdeel uitmaakten van de tentoonstelling Elephant Parade in het centrum van Do...