Uitslagen coronatests naar lab in Duitsland

Gepubliceerd: 04-09-2020 15:09. Bijgewerkt: 04-09-2020 16:21

Coronatests die worden afgenomen in de teststraten in Zelhem worden op korte termijn naar laboratoria in Duitsland gebracht. Donderdag luidde de GGD nog de noodklok dat de belofte om binnen 48 uur te testen niet meer nagekomen kan worden op meerdere testlocaties.

Op de locatie in Zelhem zijn momenteel drie teststraten

“Tot nu toe is het ons steeds gelukt om binnen 48 uur te testen en een uitslag te hebben”, vertelde Jacqueline Baardman donderdagavond tijdens een informatiebijeenkomst met de Doetinchemse gemeenteraad. “We zien sinds deze week dat we de termijn niet meer halen.” Volgens Baardman heeft het laboratorium in Apeldoorn niet meer genoeg materiaal om alle tests te verwerken tot een uitslag, mede door de uitbraak in Silvolde. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport heeft deze week daarom afspraken vastgelegd met Duitse labs.

Naast de GGD Noord- en Oost Gelderland gaan ook de coronatests van de GGD IJsselland binnenkort naar Duitse laboratoria. Op dit moment worden Achterhoekse tests naar de Veluwe gebracht. “Dat betekent geen half uur vervoerstijd naar het lab in Apeldoorn, maar een paar uur vervoerstijd naar een lab in Duitsland”, vertelt Baardman, die aangeeft dat de capaciteit daarmee groeit. “Voorlopig kunnen we dan wel even vooruit."

Zelhem en Apeldoorn
Op dit moment heeft de GGD Noord- en Oost Gelderland twee testlocaties in Zelhem en Apeldoorn. Vorige week werden daar 2753 coronatests afgenomen. Later deze maand wordt het aantal testlocaties door de GGD uitgebreid naar vijf.

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)