Ulft, Netherlands

Normaal Top 100 voor het eerst live vanuit stamcafé De Tol

Daldeejen, Deurdonderen, Alie en Oerend Hard, allemaal zijn het kanshebbers om dit jaar bovenaan de Normaal Top 100 te komen. Vanuit Café de Tol in Zelhem wordt zaterdag de derde editie van de Normaal-hitlijst uitgezonden door radioachterhoek.nl, voor het eerste mét publiek.
Tim Rondeel | 28 december 2023 13:41 | Aangepast op 28 december 2023 13:41
Ook dit jaar stemden veel 'Anhangers' op de hitlijst van het lokale internetradiostation, die voor het eerst op locatie wordt uitgezonden. In 2021 kwamen Normaal-fans Harco van Dijk uit Almen en Warnsvelder Peter Puntdroad, directeur van het Achterhoeks Høkmuseum, met het idee om een hitlijst van de Achterhoekse rockband in het leven te roepen. "We hadden in 2021 zin om rond oud en nieuw een speciale aflevering van ‘Tied um te høken’ te maken", aldus Harco van Dijk, presentator bij de online zender. "Zo is het idee geboren voor de Normaal Top 100. We maakten stemlijsten en deelden die uit op alle feesten waar we kwamen. We hadden meteen gigantisch veel stemmers en konden op die manier een mooie lijst samenstellen."

In 2022 stond de live-uitvoering van Deurdonderen bovenaan de lijst en ook tijdens de eerste editie in 2021 was dit het geval. Of het nummer een Bohemian Rhapsody-achtige status krijgt en weer de koppositie pakt wil de organisatie nog niet zeggen. "Er zijn wel wat kleine verschuivingen in de top tien", aldus Sandra Boogert, een van de 'kantinedames'. Ook staan er dit jaar meer gevoelige nummers in de lijst. "En het is ook opvallend dat er uit de beginperiode van Normaal veel nummers worden gekozen", schetst Boogert, "Daar hebben we niet echt een verklaring voor, misschien dat de stijl uit die jaren nu weer meer in de smaak valt."

Stamkroeg
Dat de lijst nu gepresenteerd en uitgezonden wordt vanuit Café de Tol in het buitengebied van Zelhem is niet geheel toevallig. In de bruine kroeg, ook wel bekend als 'de Pröhs', werden meerdere Normaal-nummers geschreven en waren de dialectrockers kind aan huis. "Heel erg gaaf dat we nu in De Tol staan", vindt Boogert. "Het is begonnen als een lolletje en je zet nu wel wat neer met z'n allen." Naast de live-uitzending zijn er ook meerdere gasten en treedt Normaal-coverband De Hakviolen op. De entree is gratis.

Internationaal bezoek
Er worden niet alleen Achterhoekse gasten verwacht, vanuit het hele land hebben mensen laten weten te komen en zijn er hotelkamers geboekt voor een bezoek aan de bakermat van de dialectrock. "Er komen zelfs mensen uit Canada langs", vertelt de kantinedame vol trots. "Ze zijn hier op familiebezoek maar ook vaste luisteraars, dat is toch mooi?"

Top 10 2022
1. Deurdonderen
2. Daldeejen
3. Ik Bun Moar Een Eenvoudige Lul
4. De Boer Dat Is De Keerl
5. Oerend Hard
6. Hummelo
7. Noar 't Café
8. Alie
9. Ojadasawa
10. Ballade Van Een Muzikant

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Foto: REGIO8 (archief)

Lees meer over:

Normaal|De Tol|

Lees ook

Normaal-zanger Jolink spreekt zich uit tegen polarisatie na boerenacties op snelwegen

Bennie Jolink heeft vorige week op social media een oproep uitgedaan tegen de groeiende polarisatie ...

Extra concert van Normaal in Openluchttheater Lochem

De Achterhoekse rockers van Normaal geven volgend jaar mei een extra show in het Openluchttheather i...

Normaal keert terug op historische grond van Openluchttheater in Lochem

Normaal geeft volgend jaar twee concerten in het Openluchttheather in Lochem, in plaats van één conc...

De Boetners speelt Normaal tijdens Huntenpop in Ulft

De Boetners gaat bij wijze van uitzondering tijdens de komende editie van Huntenpop nummers van Norm...

Rockers van Normaal laten anhangers nog altijd høken

Duizenden bezoekers genoten op Hemelvaartsdag van het traditionele concert van de oude rockers van N...

Anhangers høken tijdens Hemelvaartsconcert in Lochem

Duizenden anhangers hebben tijdens Hemelvaart weer volop genoten van het concert van Normaal. De fan...