Ulft, Netherlands

Kitesurfer uit Ulft leeft droom door wereldrecord en podiumplek

De droom van de familie Overbeek uit Ulft om te kunnen leven van het kitesurfen is uitgekomen. Zoon Jamie Overbeek pakte bij de grootste kitesurfwedstrijd ter wereld, de Red Bull King of the Air, een tweede plek en zette deze maand met meer dan 35 meter de hoogste sprong ooit neer, waarmee de zeventienjarige Achterhoeker nu wereldrecordhouder is.
Jasper Hazelaar | Remco Geurts | 23 januari 2023 11:31 | Aangepast op 23 januari 2023 11:31
“Ik ben op beide prestaties heel erg trots”, zegt een glunderende Overbeek. Het wereldhoogterecord zette hij eerder deze maand neer op het IJsselmeer, nabij Workum. Hij sprong 35,3 meter hoog boven de golfen, een halve meter hoger dan het oude wereldrecord. “Geweldig”, vindt Overbeek, die zelf denkt dat hij in de toekomst richting de veertig meter hoogte kan springen. Het is een volgende topprestatie, nadat hij zichzelf in november tijdens de King of the Air-wedstrijd in Zuid-Afrika internationaal op de kaart zette: “In een grote wedstrijd met alle beste kiters van de wereld tweede worden is geweldig, maar een wereldrecord qua hoogte ook. Eigenlijk kan ik niet kiezen.”

Maar met name door die tweede plek zijn allerlei deuren opengegaan. Door de prestatie hoeft Overbeek zich geen zorgen meer te maken over kwalificatiewedstrijden én over geld. “Je moet heel veel reizen voor de sport, maar die kosten worden nu door sponsoren gedekt”, aldus vader Peter Overbeek. ”Voor Jamie is de weg geopend om echt zijn professionele carrière op te pakken.” Jamie is zeventien jaar oud, maar hoeft vanwege zijn topsportprestaties niet meer naar school. Daarom kan hij zich volledig richten op een bestaan als kitesurfer. “We hebben er jarenlang naartoe gewerkt en nu behaal je waar je voor hebt getraind”, zegt de jonge wereldrecordhouder. “Dat is gewoon geweldig.”

Olympische Spelen
In 2024 is het kitesurfen als hydrofoil racen in Parijs voor het eerst een Olympische sport. De bond heeft Overbeek gevraagd, maar omdat het daar puur om snelheid gaat, maakte de Ulftenaar een andere keuze. “Ik heb dat toen afgewezen”, zegt Jamie. “Het enige wat ik wil in elke discipline is hoog springen. Alles met veel hoogte en dikke trucjes, dat ligt mij meer.” Volgens vader Overbeek ligt daar ook voldoende uitdaging: “Hij kan podiumplekken halen bij een aantal hele grote competities. En qua hoogte, zeg maar, wat is de limiet? Als er iemand dat record wil verbeteren, dan is hij dat zelf.”

Rustig over straat
Jarenlang reed en vloog vader Peter met zoon Jamie en zijn broertje Sean over de wereld heen om mee te doen aan wedstrijden. Nu lijkt de droom werkelijkheid geworden, maar in Ulft kan hij nog gewoon over straat. Want kitesurfen is geen grote sport in het dorp waar een kabbelende Oude IJssel het enige water is. “Ik merk wel dat steeds meer mensen het herkennen en dat ik wat meer reacties krijg uit de Achterhoek”, zegt Jamie. “Ik word niet perse heel vaak herkend, maar het begint wel wat meer te groeien.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Ulft|Kitesurfen|

Meest gelezen

Ziekenhuis Emmerik failliet verklaard

Ruben Dales | 19 jun 2024 16:43

Het Wapen van Ulft is omgetoverd tot Britse pub

Bart Sollman | 17 jun 2024 13:59

Lees ook

‘No Hate’: een reizend kunstwerk tegen discriminatie in Oude IJsselstreek

Bewoners rondom Dru Industriepark in Ulft is het misschien al opgevallen. Sinds dinsdag staat er op ...

Oude IJsselstreek wil grond in Ulft laten volbouwen met woningen

Het deels braakliggende terrein nabij de supermarkten in het centrum van Ulft moet worden volgebouwd...

Jonge wielertalenten stralen tijdens Dikke Banden Race in Ulft

Het centrum van Ulft stond zaterdag in het teken van wielrennen. De straten werden afgezet voor de d...

Automobiliste rijdt boom en verkeersbord omver in Ulft

Een automobiliste heeft donderdagavond een boompje en een verkeersbord omver gereden op het bedrijve...

Inwoners van de Achterhoek moeten water blijven koken, waarschuwt Vitens

Inwoners van een deel van de Achterhoek moeten hun water nog altijd koken voor ze het drinken. De wa...

Automobilist slaat over de kop op bedrijventerrein in Ulft

Een automobilist is zondag aan het begin van de avond over de kop geslagen in Ulft. De man vloog uit...