Tweede coronagolf treft Achterhoek hard

Gepubliceerd: 28-10-2020 18:10. Bijgewerkt: 28-10-2020 18:20

De GGD Noord- en Oost Gelderland (NOG) heeft woensdag de tweede coronateststraat in de regio geopend in Winterswijk. Vanwege het oplopende aantal positieve coronatesten en het groeiend aantal mensen dat zich wil laten testen, was het noodzakelijk een nieuwe testlocatie te creëren.


"We zijn regionaal begonnen in Apeldoorn en Zelhem", aldus Maarten van Dorth, coördinator teststraten bij GGD NOG. "Gefaseerd verspreiden we de teststraten nu door het gebied, waaronder in Winterswijk. Je merkt dat de bereikbaarheid daardoor beter is voor de Achterhoek." Sinds deze week is volgens de GGD de situatie rond corona in de regio Noord en Oost Gelderland 'zeer ernstig'. Arts Ashis Brahma zag het aantal dagelijks geteste mensen in de regio snel oplopen: "In het begin deden we twintig tests en we gaan nu richting de vierduizend tests. Als je dat op een paar locaties doet, dan komen daar heel veel mensen naar toe. Daarom is het goed om het geografisch te spreiden."

Waar het coronavirus in de eerste golf de Achterhoek oversloeg, slaat de tweede golf hard toe in de regio. "Het hoogste aantal besmettingen in ons werkgebied ligt in de Achterhoek, in tegenstelling tot tijdens de eerste golf", zegt Brahma. "Onder Noord- en Oost-Gelderland vallen 22 gemeenten, in de top vijf van gemeenten met meeste besmette mensen staan enkel Achterhoekse gemeenten." Toch is de arts positief over de manier waarop de Achterhoekers omgaan met de maatregelen zoals die opgelegd zijn: "Het neemt niet weg dat corona rondgaat, maar mensen helpen elkaar hier meer dan in bijvoorbeeld de Randstad. Dat geeft ons een goede interventiekans."

Samenwerking met Duitsland
Brahma voert ook veel overleg met zijn Duitse collega's om de aanpak van de coronacrisis over de landsgrenzen heen af te stemmen. "Dat is af en toe lastig, want zij koersen op een lock down af, terwijl wij hier al in een gedeeltelijke lock down zitten", geeft de infectiearts aan. "Maar het doel is aan beide kanten hetzelfde, ervoor zorgen dat er zo min mogelijk mensen overlijden aan corona."

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)