Twee gemeenten stellen vuurwerkvrije zones in

Gepubliceerd: 31-12-2018 14:12.

Doetinchem en Oude IJsselstreek zijn de enige Achterhoekse gemeenten die vuurwerkvrije zones instellen voor nieuwjaarsnacht. Hoewel autoriteiten aangegeven te willen handhaven in de zones, blijkt dat in de praktijk een lastig verhaal.


“Handhaafbaarheid is gewoon moeilijk”, zegt burgemeester Mark Boumans van de gemeente Doetinchem, doelend op het grote aantal zones in vergelijking met het aantal beschikbare agenten. “Maar het helpt wel, ik geloof dat de meeste mensen daar rekening mee houden. Er blijven altijd kwaadwillenden, dat is nou eenmaal zo, maar de vraag is of je die met een algeheel verbod tegenhoudt. Er blijft altijd een groep die wegen vindt om vuurwerk te blijven afsteken.” Ook vuurwerkleverancier Lesli ziet de meerwaarde van vuurwerkvrije zones: “Wij vinden het een heel goed middel”, vertelt commercieel directeur Jasper Groeneveld. “Op bepaalde plekken waar veel mensen zijn, of een kinderboerderij is, dat je daar geen vuurwerk af moet steken.” Het is van 18.00 uur ’s avonds op oudjaarsdag tot 02.00 uur op 1 januari toegestaan om vuurwerk af te steken buiten de vuurwerkvrije zones.

In Oude IJsselstreek is een vuurwerkvrije zone ingesteld rondom De Lichtenberg in Silvolde. In Doetinchem mag in een straal van vijftig meter rond het stadscentrum, enkele parken, kinderspeelplaatsen, dierenasiels en ook verzorgings- en verpleegtehuizen niks worden afgestoken. Groeneveld zet vraagtekens bij de zones rondom verzorgingstehuizen. “Er zijn verzorgingstehuizen die in opstand zijn gekomen”, zegt Groeneveld, die merkt dat ouderen vaak genieten van vuurwerk. Burgemeester Boumans zal zelf geen vuurwerk afsteken: “Ik vind het ontzettend zonde van het geld, maar mijn jongens vinden het wel mooi, dus ik denk niet dat ik eraan ontkom.”

Foto: REGIO8

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)