Treinen Achterhoek moeten toegankelijker

Gepubliceerd: 09-10-2019 16:10. Bijgewerkt: 09-10-2019 16:44

Als het aan de provincie Gelderland ligt moeten treinen in de Achterhoek over een aantal jaren duurzamer en toegankelijker worden voor reizigers. Dat blijkt uit een Nota van Uitgangspunten die de provincie Gelderland en Overijssel hebben vastgesteld, vooruitlopend op de nieuwe aanbesteding voor regionale treindiensten.

“We hebben samen met de provincie Overijssel een stevig raamwerk gemaakt voor de komende aanbestedingen”, zegt gedeputeerde Jan van der Meer van de provincie Gelderland. “Openbaar vervoer is al een duurzame manier van vervoer, door extra te investeren kunnen we nog een stap vooruit zetten”, aldus van der Meer. De uitgangspunten in de nota zijn tot stand gekomen door reizigersorganisaties en andere belanghebbenden. “De service aan de reiziger gaat er op vooruit”, zegt gedeputeerde Jan van der Meer van de provincie Gelderland. “Veel reizigers zullen blij zijn dat ze bij hun overstap naar de regionale bus of trein niet meer hoeven in-of uit te checken”, zegt van der Meer over één van de uitgangspunten. Daarnaast moeten nieuwe regionale treinen een rolstoeltoegankelijk toilet krijgen en moet op elke trein in principe een steward meerijden. “De stewards op de trein leveren een belangrijke bijdrage aan de service en het gevoel van veiligheid voor de reizigers”, zegt Van der Meer.

Bij de aanbesteding voor de nieuwe regionale treindiensten gaat het in de Achterhoek om de spoorlijnen Arnhem-Winterswijk en Zutphen-Winterswijk. Met de concessies is in de provincie Gelderland 120 miljoen per jaar gemoeid. Een concessie wordt verleend voor tien jaar. De extra ambities voor duurzaamheid en sociale veiligheid brengen extra kosten met zich mee. Daarom wordt aan Provinciale Staten gevraagd om in te stemmen met een extra budget van drie miljoen euro voor duurzaamheid en 1,5 miljoen euro voor sociale veiligheid.

Foto: REGIO8


Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)