Toekomstvisie Achterhoek wordt zichtbaar

Gepubliceerd: 06-09-2019 15:09. Bijgewerkt: 06-09-2019 15:17

Het allereerste Achterhoeks Inspiratiefestival werd donderdagavond gehouden in Ruurlo. Overheden, ondernemers, onderwijsinstanties en inwoners kwamen samen om te zien hoe de Achterhoek Board de Toekomstvisie voor de regio richting 2030 in de praktijk gaat brengen.


“Soms denken we dat we al jaren bezig zijn, en zo goed gaat het ook bij tijd en wijle”, zegt Mark Boumans, voorzitter van de Achterhoek Board. “We hebben de Regio Deal binnengehaald en zijn goed aan het lobbyen over mobiliteit. Er is een opening gecreëerd als het gaat om woningbouw. Je ziet dat als je samenwerkt, het misschien iets meer tijd kost, maar dat je echt wel verder komt.”

Tijdens het festival was er uitgebreid gelegenheid voor een gesprek met leden van het Achterhoek Board. "Ik heb zonet met een aantal bewoners gesproken die ook in het panel zitten. Zij praten dus mee over welke kant het nu wel of niet op moet met de Achterhoek” aldus Mirjam Koster, lid van het Achterhoek Board en tevens voorzitter van het College van Bestuur voor het Graafschap College. “Dat wij het gesprek hier kunnen voeren is eigenlijk wel typisch Achterhoeks.”

Achterhoek Spreekt
Ruim tweeduizend inwoners hebben via het inwonerspanel Achterhoek Spreekt laten weten wat zij vinden van de koers van de Achterhoek. Het panel is een manier om inwoners meer input te laten geven, wat het democratische karakter van de Achterhoek Board ten goede komt. Raadsleden waren hier in het verleden kritisch op. “Soms is kritiek ook goed, dat scherpt je”, vindt Boumans. “Daar worden we allemaal sterker van. Soms is het hard werken, soms gaat het niet helemaal zoals je wil. Maar we hebben een gouden toekomst voor ons.”

Gouden toekomst
Die gouden toekomst moet vorm worden gegeven door verschillende projecten die onder meer met het geld van de Regio Deal in de praktijk kunnen worden gebracht. Zo is er een idee om een vervoersticket te creëren om mensen naar evenementen in de Achterhoek te brengen. Een ander plan is Memory Lane, een project om het thuiswonen voor ouderen prettiger te maken. Volgens de Achterhoek Board is het belangrijk dat al deze ideeën de komende jaren in de praktijk te zien zijn.

Regio moet d’ran
“Het is geen luchtfietserij deze projecten”, benadrukt voorzitter Boumans. “Wij zijn niet voor niets een regio van doen, d’ran. Dat zit ook heel erg in deze projecten. Niet alleen met elkaar praten en mooie luchtkastelen bouwen, maar ook dingen doen en dit tot resultaten laten leiden.” Koster vult aan: “De concrete resultaten waar we veel op worden bevraagd, deze moeten we kunnen laten zien. Ik zie het dus zonnig in, maar dat betekent wel d’ran.”

Foto: REGIO8


Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)